OCA examen: Wat is de beste voorbereiding?

OCA examenIn dit artikel vind je wat OCA Java is. Hier gaan we bespreken wat de beste voorbereiding is voor het OCA examen. Momenteel ben ik (Eigenaar van ProgrammeerPlaats) bezig om Java OCA (1Z0-808) te halen. Ik ga jullie tips geven over hoe ik mezelf voorbereid en of dat voor jullie ook handig is om dat zo te doen. Als ik het certificaat heb behaald, zal ik dit artikel updaten. Dan kan ik namelijk nog betere tips geven.

OCA examen: Ook te doen voor beginners?

Wat ik zelf merk is dat het in grote lijnen goed te begrijpen is voor programmeurs/developers die al wat ervaring hebben in het programmeren. Met ervaring bedoel ik tussen de 1 en 3 jaar. Echter zitten er ook veel kleine details in die je moet weten om te kunnen slagen voor het OCA examen. Je moet precies weten hoe een compiler denkt. Als je deze details niet weet, ga je niet hoog scoren.

Voor degene die net beginnen met programmeren zal het wel lastig worden. Het verschilt natuurlijk ook per persoon. De één pakt sneller dingen op dan de ander. Echter denk ik dat over het algemeen dat het vrij pittig is voor degene die nog amper code hebben aangeraakt, om het OCA examen te halen. Beter is dan eerst om puur de basis van het programmeren zelf te begrijpen. Hier op ProgrammeerPlaats kan je gratis het e-book “Snelcursus: Leren programmeren” downloaden. Als je dit helemaal doorleest en zelf ook oefent, zal het al kunnen schelen in de voorbereidingstijd om het OCA examen te halen.

Zelf neem ik als voorbereidingstijd ongeveer 1 à 1,5 maand. Daarin probeer ik elke dag minstens 2 uur het boek “OCA Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer 1 Study Guide” door te nemen en zelf te oefenen. Vooral zelf oefenen is ook heel belangrijk, zodat je zelf kan zien wat voor foutmeldingen je krijgt na het compileren van je code. Of dat het compileren juist goed gaat. Voor degene die nog bijna geen code aangeraakt hebben, zal de voorbereidingstijd over het algemeen wel een stuk langer zijn.

Boekentips

Het boek wat ik persoonlijk heb aangeschaft is (OCA Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer 1 Study Guide):

De schrijvers van het boek hadden al jarenlange ervaring in het bedrijfsleven met Java voordat ze het boek schreven. Ook hebben een aantal Java experts uit de Java community meegeholpen aan dit boek. Dat is ook zeker terug te lezen in het boek. Na elk hoofdstuk zijn er duidelijke samenvattingen waarin je alles nog een keer in een notendop voorbij ziet komen uit dat hoofdstuk. Ook zijn er na elk hoofdstuk een stuk of 25 vragen. Het is belangrijk om deze na elk hoofdstuk te maken. Het is aan te raden om eerst alle vragen volledig te begrijpen, voordat je overgaat naar het volgende hoofdstuk. De antwoorden van de vragen kan je achterin het boek terugvinden met daarbij duidelijke uitleg. Er staan veel code voorbeelden in die de uitleg beter maken.

Andere aanraders die goede reviews hebben:

Zelf programmeren

OCA examen: Zelf programmeren

Naast het lezen van een boek is het zeker ook belangrijk om zelf te programmeren. Daarmee bedoel ik niet de oefeningen, want deze moet je uit je hoofd kunnen maken. Bij het lezen van de hoofdstukken kan je bepaalde onderdelen die je misschien niet goed snapt zelf gaan proberen te coderen in code. Dit kan je dan uitvoeren en kijken hoe de compiler daarop reageert. Op deze manier krijg je meer feeling met de werking van de code.

Je kan de code schrijven in een online compiler, zoals JDoodle. Als je de video’s hebt bekeken over de basisonderdelen van het programmeren op ProgrammeerPlaats, zal dit je bekend voor komen. Het is voor het OCA examen wel handiger en leerzamer om je code te schrijven in een IDE (Integrated development environment), zoals Eclipse. Als Java programmeur zal je namelijk ook veel gaan werken in een IDE. Voor het OCA examen is het ook beter om de processen te begrijpen van een IDE.

Zelf maak ik per hoofdstuk een project aan in Eclipse. Daarin programmeer ik de onderdelen die ik minder goed begrijp. Je kan de code zo programmeren waarop je denkt dat het wel werkt en denkt hoe het niet werkt. Bij het uitvoeren van het programmaatje wat je hebt gemaakt kan je zien hoe de compiler op jouw code reageert. Krijg je foutmeldingen, dan weet je hoe het niet moet. Als je geen foutmeldingen krijgt, weet je hoe de code op de juiste manier geschreven moet worden.

Oefenexamens

Het verstandigste is om pas nadat je heel het boek hebt uitgelezen en alle oefenvragen in het boek hebt gemaakt, om de oefenexamens te maken. Bij Enthuware kan je een licentie kopen waarbij je toegang krijgt tot 6 oefenexamens met daarin 600+ realistische vragen. Deze lijken op de vragen van het echte examen. Dit kost maar €11. Als je de vragen al gaat maken voordat je het boek hebt uitgelezen, ga je veel fouten maken en de vragen uit het oefenexamen uit je hoofd leren. Dit is niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat je de code echt begrijpt, waarom het wel of niet gecompileerd kan worden.

In de loop der tijd zal ik dit artikel updaten en ook het andere artikel over OCA Java. Momenteel ben ik nog in voorbereiding op het examen. Als ik officieel ben gecertificeerd, kan ik jullie nog een beter beeld geven over hoe je het examen kan halen. Als jullie zelf aan de slag willen of vragen hebben, kan je hieronder een reactie/vraag achterlaten.

Beoordeel hier het artikel (Alleen voor leden)

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Wil je OCA Java halen?
Met dit boek is de kans groot dat je het haalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *