Microsoft .NET (dot net) framework

Ben je nieuwsgierig naar wat het Microsoft .NET (dot net) framework precies is en wat je ermee kan doen? Dan zit je hier goed! We gaan eerst kijken wat het is en waarom het op je Windows computer is geïnstalleerd. Daarna gaan we kijken wat jij er als developer mee kan doen. Tot slot kom je erachter hoe je zelf kan gaan leren programmeren met het Microsoft .NET framework. Lees lekker verder!

Ja, ik wil de beste Microsoft .NET framework videocursussen volgen!

Wat is het Microsoft .NET (dot net) framework?

Als je Windows gebruiker bent, heb je waarschijnlijk wel van Microsoft .NET gehoord. Het zal vast weleens voorgekomen zijn dat een applicatie gevraagd heeft om het te installeren. Als je geen developer bent, hoef je er eigenlijk niet zoveel van te weten. Het gaat er dan meer om dat het gewoon goed draait. Maar wat is het Microsoft .NET framework?

Het .NET framework is nodig om .NET software op te draaien, die op een Windows computer geïnstalleerd kan worden. Zonder het .NET framework zou deze software niet werken. Veel Windows applicaties zijn gemaakt met C# in het Microsoft .NET framework en kunnen dankzij dat framework ook goed op de computer draaien. Het framework is bedoeld om applicaties mee te ontwikkelen en applicaties op te draaien.

In 2002 kwam de eerste versie van .NET uit. Sindsdien heeft het framework zich erg hard ontwikkeld. Microsoft blijft zeker niet stilzitten en blijft het framework maar verbeteren. Inmiddels is het Microsoft .NET framework wereldwijd bekend en geliefd door vele bedrijven en developers. C#, de programmeertaal die veel gebruikt wordt in .NET, is tegenwoordig zelfs één van de populairste programmeertalen van de wereld.

Veel mensen denken dat het Microsoft .NET framework alleen bedoeld is voor Windows gebruikers. Tegenwoordig is dat niet meer waar. Dankzij .NET Core kan je ook applicaties ontwikkelen voor macOS en Linux. .NET Core is een cross-platform versie van .NET. Het is tevens gratis en open source.

Microsoft logo

Waarom is het Microsoft .NET framework geïnstalleerd op je Windows computer?

Het Microsoft .NET framework is geïnstalleerd op je Windows computer, omdat veel Windows applicaties het nodig hebben. Zonder het framework kunnen de applicaties niet draaien op je computer.

Tegenwoordig staat op veel Windows computers .NET al standaard geïnstalleerd. Er bestaan verschillende .NET versies. Soms heeft een Windows applicatie bijvoorbeeld een oudere versie van .NET nodig om goed op te kunnen draaien. Vandaar dat de applicatie je zal verzoeken om een (oudere) versie van .NET te installeren.

Ja, ik wil de beste Microsoft .NET framework videocursussen volgen!

Wat kan je als developer met het Microsoft .NET (dot net) framework doen?

Als developer heb je goud in handen met het Microsoft .NET framework. Het framework bevat heel veel gedeelde code. Hierdoor hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Als developer kan je de focus meer leggen op de applicatie zelf en veel code van het framework zelf al gebruiken.

Doordat er zoveel gedeelde code is, bevordert het ook de standaarden tussen applicaties. Veel elementen zullen hetzelfde werken. Dit geeft voor de gebruikers herkenbaarheid en daardoor is het makkelijker om applicaties te gebruiken. Bijvoorbeeld het afsluiten van een applicatie zal veelal hetzelfde werken.

Een developer heeft tegenwoordig veel mogelijkheden met het .NET framework. In het begin was het alleen op Windows gericht, nu kan je op meerdere platformen met .NET uit de voeten. Hieronder staan enkele gave dingen die je kan doen als developer met het Microsoft .NET framework.

Desktop apps

Met .NET kan je desktop apps ontwikkelen. Als je Windows gebruiker bent, ken je het wel, de Windows desktop apps. Misschien maak je er zelf wel gebruik van? Kijk maar eens in de Microsoft Store. Daar kom je hele gave apps tegen. Bekende desktop apps op Windows zijn bijvoorbeeld die van Netflix en Spotify. Ga jij er ook één maken?

Microsoft desktop apps voorbeeld

Mobiele apps

Met Xamarin kan je mobiele apps maken voor zowel Android als iOS. Xamarin is een gratis en open source app platform. Je kan de apps bouwen in het Microsoft .NET framework met C#. Storyo is een mooi voorbeeld van een app die gemaakt is met Xamarin.

Web apps

Met ASP.NET kan je hele gave web apps maken. ASP.NET is onderdeel van het Microsoft .NET framework. Voor developers is Stack Overflow onmisbaar. Het mooie is dat deze website gemaakt is met ASP.NET. De prachtige websites van Microsoft en Dell zijn ook met ASP.NET gemaakt.

Stack Overlow logo

Games

Met Visual Studio (IDE van Microsoft) kan je tegenwoordig Unity games maken in het Microsoft .NET framework. Hoe gaaf is dat! Unity is één van de grootste platformen waarop je games kan ontwikkelen. Nu kan dat dus ook met Unity op het .NET framework. Dit is een gouden combinatie. Op de website van Unity zie je prachtige games die gemaakt zijn in Unity. Misschien komt jouw game er ooit wel tussen te staan?

Machine Learning

.NET heeft een speciaal framework voor Machine Learning, namelijk ML.NET. Hier kan je gave applicaties mee maken, zoals de prijs van de EUR/USD koers voorspellen. Door data uit het verleden kan een computer daarvan leren en voorspellingen doen voor de toekomst. Misschien heb jij nog wel goede ideeën?

Leer programmeren met het Microsoft .NET (dot net) framework

Ben je enthousiast geraakt en wil je gaan programmeren in het Microsoft .NET framework? Je kan er hele gave dingen mee doen en de mogelijkheden zijn groot. Als je gericht C# wil leren, is het aan te raden om “C# leren” te lezen. Het .NET framework gaat echter verder dan alleen C#.

Op Pluralsight staan hele goede videocursussen over het Microsoft .NET framework, zowel voor beginners als gevorderden. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Pluralsight kan je zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.

Pluralsight logo

De cursussen zijn ontzettend leerzaam en je zal er enorm veel kennis door opdoen. Bedrijven staan te springen om mensen met .NET kennis. Er valt veel mee te verdienen.

Investeren in jezelf is goed. Deze (kleine) investering gaat zich ruimschoots terugbetalen. De kennis die je ermee opdoet is goud waard. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst? Ga lekker aan de slag!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie