Programmeren met een micro:bit: Begin hier!

Wil je zelf gaan programmeren met een micro:bit of is het misschien wel interessant voor je kind(eren) of klas? Aan de hand van dit artikel weet je beter wat een micro:bit is, krijg je inspiratie door voorbeelden van micro:bit projecten en lessen en weet je met welke programmeertalen de micro:bit kan worden geprogrammeerd. In het laatste hoofdstuk zie je waar je eenvoudig een micro:bit en starter kit kan bestellen en welke boeken handig zijn om mee te werken. Lees lekker verder!

Wat is een micro:bit?

Het is handig om eerst te weten wat een micro:bit is, voordat je ermee aan de slag gaat. Een micro:bit is een mini computertje waarmee kinderen kunnen leren programmeren en kunnen ontdekken wat er allemaal mogelijk is met electronica.

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een laagdrempelige manier om te leren programmeren en in aanraking met electronica te komen.

Een micro:bit heeft onder andere een LED beeldscherm (5×5 LEDjes), knoppen voor de bediening, sensoren en aansluitmogelijkheden, om bijvoorbeeld nog meer sensoren of een LED strip aan te sluiten.

Met verschillende programmeertalen is het mogelijk om een micro:bit te programmeren. In “Ondersteunde programmeertalen micro:bit” staan ze beschreven.

Via een USB-kabel kan je jouw code uploaden naar de micro:bit. Ook is het mogelijk met een app door middel van Bluetooth. Via de code die je hebt geschreven, geef je de micro:bit instructies en doet het als het goed is wat jij wil.

De micro:bit heeft dus een bluetooth antenne en daarmee kan je verbinding maken met andere apparaten, zoals je smartphone en andere micro:bits. De mogelijkheden met een micro:bit zijn groot. Dat zal je ook zien in het volgende hoofdstuk.

Micro:bit hand

Voorbeelden van micro:bit projecten en lessen

Er zijn heel veel projecten en lessen mogelijk met een micro:bit, maar wij baseren ons op projecten en lessen uit het boek Projectgericht programmeren met de micro:bit.

Voorbeelden van projecten met een micro:bit

  • Stopwatch
  • Vangbalspel
  • Alien Attack-spel
  • Zenuwspiraal

Voorbeelden van lessen met een micro:bit

  • Programmeren in de Microsoft Blocks Editor
  • Programma op de micro:bit zetten
  • Melodie programmeren
  • Debuggen
  • Voorwaarden en functies in code programmeren

In het boek Projectgericht programmeren met de micro:bit zie je een uitgebreide beschrijving van de projecten en lessen. Je kan met het boek nog veel meer leren dan de bovenstaande voorbeelden.

Hieronder nog een video waarin je ziet wat er allemaal mogelijk is met een micro:bit:

Ondersteunde programmeertalen micro:bit

Microsoft MakeCode is de makkelijkste manier om te programmeren met de micro:bit. Hier programmeer je in blokken, die erg lijken op Scratch.

Je kan ook overschakelen naar JavaScript, om de code achter de blokken te bekijken. Het is erg laagdrempelig om mee aan de slag te gaan.

Verder is het mogelijk om de echte programmeertaal Scratch te gebruiken. Op de officiële website van Scratch lees je daar meer over.

Natuurlijk mag Python niet ontbreken bij de micro:bit. Een van de populairste programmeertalen wereldwijd is ook bij kinderen erg geliefd. Er is een uitgebreide handleiding om de micro:bit te kunnen programmeren met Python.

Ook met Swift kan je een micro:bit programmeren. Vooral Apple liefhebbers zullen daar blij mee zijn. Op microbit.org lees je hoe je Swift kan gebruiken.

Begin aan programmeren met een micro:bit: Micro:bit + boek(en) bestellen!

Je weet nu beter wat een micro:bit is en je hebt inspiratie opgedaan door voorbeelden van micro:bit projecten en lessen. Je kan met vele programmeertalen een micro:bit programmeren.

Als je met een micro:bit wil gaan programmeren, is het natuurlijk wel handig om een micro:bit te bestellen. Op het moment van schrijven is micro:bit V2.2 de laatste versie.

Op Amazon.nl kan je eenvoudig een micro:bit bestellen. Handig is om gelijk een starter kit te nemen. Let er wel op of er een micro:bit bij inbegrepen is, als je die nog niet hebt.

Het beste Nederlandse boek om met de micro:bit aan de slag te gaan is Projectgericht programmeren met de micro:bit. Op Amazon.nl staan goede Engelse micro:bit boeken.

Op ProgrammeerPlaats staat ook een artikel over andere goede mogelijkheden voor kinderen om te programmeren. Wellicht is het interessant om dit artikel ook door te nemen.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie