Ben je benieuwd naar de meest gebruikte programmeertaal wereldwijd? Hier ga je erachter komen! Door middel van een goede graadmeter kunnen we vaststellen wat de meest gebruikte programmeertaal ter wereld is. Ook andere meest gebruikte programmeertalen komen voorbij. Wil je zelf leren programmeren? Dan geven we je tot slot de ultieme tip om te gaan beginnen. Lees lekker verder!
The State of the Octoverse van GitHub als graadmeter
GitHub is een platform dat gebruik maakt van het open source versiebeheersysteem Git. Op GitHub kan je projecten met code beheren met Git en profiteren van de extra features.
Meer dan 70 miljoen developers zijn momenteel geregistreerd op GitHub. Onder andere studenten, docenten, data analisten, scientists en designers beheren op GitHub hun projecten waarin code staat.
Het beheren van deze projecten met code kan je alleen doen of in teamverband. In “Wat is GitHub?” lees je meer over het platform.
Elk jaar brengt GitHub het rapport “The State of the Octoverse” uit. Daarin staat onder andere welke programmeertalen wereldwijd veel gebruikt worden op het platform, uit welke werelddelen gebruikers komen, welke open source projecten een groei doormaken en nog veel meer!
Doordat wereldwijd heel veel developers GitHub gebruiken voor hun projecten, is dit rapport een goede indicatie om te bepalen welke programmeertaal het meest gebruikt wordt.
De meest gebruikte programmeertaal volgens The State of the Octoverse
Volgens het laatste The State of the Octoverse rapport is JavaScript de meest gebruikte programmeertaal op GitHub. Doordat we deze graadmeter gebruiken, is dus JavaScript de meest gebruikte programmeertaal wereldwijd.
JavaScript is eigenlijk een scripttaal, maar “programmeertaal” is een meer algemene term, dus vandaar dat we in dit artikel “programmeertaal” gebruiken.
Doordat JavaScript de meest gebruikte programmeertaal is, hoeft het niet te betekenen dat jij er gelijk mee aan de slag moet gaan. Het ligt er namelijk aan of JavaScript past bij de doelen die je hebt.
In “JavaScript leren” lees je meer over JavaScript en hoe je het kan leren. Dan kan je erachter komen of JavaScript iets voor jou is.
Andere meest gebruikte programmeertalen
In het laatste The State of the Octoverse rapport staat een mooi lijstje met een top 10 van meest gebruikte programmeertalen op GitHub. De nummer 1 weten we nu al, laten we de andere meest gebruikte (programmeer)talen op een rijtje zetten van hoog naar laag:
- Python
- Java
- TypeScript
- C#
- PHP
- C++
- Shell
- C
- Ruby
Vooral TypeScript heeft de laatste jaren een enorme stijging gemaakt. TypeScript is een superset van JavaScript en maakt typing en object georiënteerd programmeren mogelijk. Dit is voor veel developers een goede reden om TypeScript te gebruiken in plaats van JavaScript.
Verder is het opmerkelijk dat Ruby de afgelopen acht jaar juist hard is gekelderd, alhoewel het de laatste vier jaar stabiel op plek 10 is gebleven.
Dit komt simpelweg door het feit dat developers meer gebruik gaan maken van programmeertalen die ongeveer hetzelfde en meer te bieden hebben dan Ruby.
Zelf leren programmeren
Hierboven heb je de meest gebruikte programmeertaal wereldwijd gezien en andere meest gebruikte programmeertalen. Misschien staat er wel een geschikte programmeertaal voor jou tussen?
Allereerst is het verstandig om de basis van het programmeren te leren als beginner en onder andere te begrijpen waar verschillende programmeertalen voor bedoeld zijn.
Programmeren lijkt misschien een “Ver-van-mijn-bed-show”, als je er nu nog geen verstand van hebt, maar jij kan het ook leren! Speciaal voor absolute beginners is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt.
Er zijn 7 basisonderdelen die in vrijwel alle programmeertalen terugkomen. Als je deze basisonderdelen beheerst, kan je makkelijker verschillende programmeertalen onder de knie krijgen.
In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” worden deze basisonderdelen heel simpel uitgelegd, zodat iedereen het snapt. Je gaat echt in de praktijk aan de slag en zelf programmeren in Java, Python en PHP.
Belangrijk is dat je ook gaat leren waar verschillende programmeertalen voor bedoeld zijn. Met kennis over de basisonderdelen ga je onder andere een game maken in Python en een applicatie maken die communiceert met een database.
Je krijgt echt feeling met programmeren en doet basiskennis op. Door het e-book weet je ook welke kant je op wil en kan je daar gericht naartoe werken.
Voor beginners is er geen betere manier om te beginnen met programmeren. Naast dat programmeren leuk is, heeft het ook nog eens de toekomst. Bedrijven staan te springen om goede programmeurs en er is zelfs een groot tekort. De salarissen zijn over het algemeen erg goed.
Wil jij stappen zetten naar een mooie toekomst als programmeur? Pak dan je kans en begin met het e-book!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.