In dit artikel gaan we uitgebreid in op de mBot van Makeblock. De mBot is een leuke manier voor kinderen om te leren programmeren. Ook leren kinderen meer over electronica en robotica. Aan het eind van het artikel lees je waar je de mBot eenvoudig kan kopen in Nederland. De Makeblock mBot Ranger is een gave variant van de mBot en kan je ook eenvoudig kopen in Nederland. Lees lekker verder!
Ja, ik wil een Makeblock mBot kopen!
Wat is een Makeblock mBot en hoe werkt het?
Een Makeblock mBot is een klein robotje dat je eerst in elkaar moet zetten. Het in elkaar zetten is eenvoudig, binnen een half uurtje is dat al gedaan. Kinderen leren door deze robot programmeren, met electronica omgaan en meer over robotica. Het is vooral leuk voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud.
Het hart van de mBot is een mini-computertje, dat gebaseerd is op de Arduino Uno. Dit mini-computertje zorgt ervoor dat de mBot taken uitvoert en verwerkt data van sensoren. Ook stuurt het componenten aan.
De mBot voert natuurlijk niet uit zichzelf taken uit. Je moet zelf gaan programmeren om de mBot instructies te geven. De code kan je uploaden naar het mini-computertje in de mBot met een USB kabel.
De mBot programmeren is niet lastig. Dit is mogelijk in een zeer gebruiksvriendelijke omgeving, genaamd mBlock. Zelfs in de browser is mBlock beschikbaar. Via blokken programmeer je en geef je instructies. De programmeertaal is gebaseerd op Scratch.
Ook zou je via de Makeblock app de mBot kunnen programmeren en besturen. Via bluetooth kan je verbinding maken.
Het is vrij eenvoudig om de mBot uit te breiden met sensoren en componenten. Hierdoor zijn de mogelijkheden heel groot. Je zou bijvoorbeeld LED lampjes kunnen aansluiten en deze laten schijnen als de mBot in het donker rijdt. Of bijvoorbeeld een grijpertje aansluiten, zodat de mBot kleine objecten kan oppakken en verslepen.
Kinderen leren door deze grote mogelijkheden de mBot op verschillende manieren bouwen en programmeren. Ze leren wat voor sensoren en componenten er nodig zijn om bepaalde taken uit te voeren en hoe het aangesloten wordt. Door te programmeren leren ze om data van sensoren te verwerken en componenten aan te sturen.
Voorbeelden van spelletjes, oefeningen en opdrachten met deze robot
Misschien ben je wel een ouder of docent en wil je kinderen leren programmeren met de mBot? Het is goed om eerst met simpele spelletjes, oefeningen en opdrachten te beginnen en het dan steeds lastiger te maken. Hier zijn wat voorbeelden van leerzame spelletjes, oefeningen en opdrachten die kinderen met een mBot kunnen doen:
- De mBot voor- en achteruit laten rijden
- De mBot een zwarte lijn laten volgen
- De mBot obstakels laten ontwijken
- Slalommen tussen kleine pionnetjes
- Uit een doolhof laten ontsnappen
- Voetballen met meerdere mBots
- Bellen blazen
Ja, ik wil een Makeblock mBot kopen!
Dit zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Gebruik je creatieve brein en je komt op meerdere leuke ideeën. Hieronder een leuke video om nog meer inspiratie op te doen:
Kinderen leren programmeren met een mBot
De mBot is echt een hele leuke manier om kinderen te leren programmeren. Programmeren is namelijk instructies geven aan een computer en kinderen geven in dit geval de robot (mBot) ook instructies.
Deze instructies geven de kinderen in blokken, in mBlock. De programmeertaal is gebaseerd op Scratch. Kinderen leren als een echte programmeur denken. Ze moeten vooruit denken, instructies geven, testen en eventueel de instructies weer verbeteren.
Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als het werk van een echte programmeur. Echte programmeurs werken natuurlijk met echte code, maar de denkwijze komt op hetzelfde neer. Naast de blokken kan je ook echte code schrijven voor de mBot, zoals in Python.
Programmeren heeft de toekomst en de kans is groot dat veel kinderen van nu te maken gaan krijgen met programmeren tijdens hun toekomstige baan. Kinderen hebben al een voorsprong als ze nu de basisprincipes leren van het programmeren. Met de mBot is dat mogelijk.
Als docent of ouder zou het goed zijn om een mBot aan te schaffen. Het is zowel leuk als leerzaam voor kinderen. Doordat het zo leuk is, bevordert het ook het leerproces en hebben kinderen amper in de gaten dat het educatief is.
Makeblock mBot kopen
Ben je enthousiast geraakt en wil je een mBot kopen? Gelukkig is de mBot van Makeblock ook gewoon in Nederland te bestellen. Hier op Bol.com kan je een mBot heel eenvoudig kopen/bestellen. Veel plezier als je met dit robotje aan de slag gaat!
MakeBlock mBot Ranger kopen
De Makeblock mBot Ranger is ook een erg gave variant van de mBot. Op Bol.com lees je meer de mBot Ranger en kan je het eenvoudig kopen/bestellen.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.
Met welk programma kun je via de computer programmeren met deze robot.
Wij werken er op school mee, maar de kinderen hebben natuurlijk niet allemaal een telefoon met de app erop. Wij zouden graag op chromebooks willen werken met programmeren.
Hoi Suzanne,
Je kan mBlock downloaden op de computer: https://mblock.makeblock.com/en-us/
Zelfs zonder het te downloaden, kan je in de browser al aan de slag op een computer: https://ide.mblock.cc/
Gr. Bas
Hoi Bas,
Wij draaien op school op chromebooks.
Ik kom er helemaal niet meer aan uit. Ik heb de MBlock nu aan de computer vastzitten, maar kan hem niet koppelen….
Wanneer ik met de extensie werk, laad deze extensie niet op de chromebook.
Op dit moment werkt de robot alleen met de telefoon en dat is natuurlijk voor onze leerlingen niet helemaal handig. Heb jij nog een idee?
Hoi Suzanne,
Heb je het geprobeerd met de mBlock web version? De mBlock web version zou op een Chromebook moeten werken: https://mblock.makeblock.com/en-us/download/
Gr. Bas
Hoi,
Via makeblock.mblock.com kan je de Chromebook versie downloaden.
Als je de normale versie hebt moet je voor de chromebook een extensie aanzetten. Dit is de mlink extensie.
Hallo Bas,
dat heb ik inderdaad geprobeerd, maar ik kan geen koppeling maken met het apparaat.
Alles wat ik dus in het programma zet, kan ik niet naar de robot…. of ik moet dit niet goed doen.
Hoi Suzanne,
Heb je het juiste apparaat geselecteerd? Krijg je misschien een foutmelding? Wellicht helpt deze video je verder: https://www.youtube.com/watch?v=OJMgNjCVMZg&ab_channel=Makecademy
Gr. Bas