mBot: Leuke robot voor kinderen om te leren programmeren

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de mBot van Makeblock. De mBot is een leuke manier voor kinderen om te leren programmeren. Ook leren kinderen meer over electronica en robotica. Aan het eind van het artikel lees je waar je de mBot kan kopen in Nederland.

Ja, ik wil een mBot kopen!

Wat is een mBot en hoe werkt het?

Een mBot is een klein robotje die je eerst in elkaar moet zetten. Het in elkaar zetten is eenvoudig, binnen een half uurtje is dat al gedaan. Kinderen leren door deze robot programmeren, met electronica omgaan en meer over robotica. Het is vooral leuk voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud.

Het hart van de mBot is een mini-computertje, die gebaseerd is op de Arduino Uno. Dit mini-computertje zorgt ervoor dat de mBot taken uitvoert en verwerkt data van sensoren. Ook stuurt het componenten aan.

De mBot voert natuurlijk niet uit zichzelf taken uit. Je moet zelf gaan programmeren om de mBot instructies te geven. De code kan je uploaden naar het mini-computertje in de mBot met een USB kabel.

De mBot programmeren is niet lastig. Dit is mogelijk in een zeer gebruiksvriendelijke omgeving, genaamd mBlock. Via blokken programmeer je en geef je instructies. De programmeertaal is gebaseerd op Scratch.

Ook zou je via de Makeblock app de mBot kunnen programmeren en besturen. Via bluetooth kan je verbinding maken.

Het is vrij eenvoudig om de mBot uit te breiden met sensoren en componenten. Hierdoor zijn de mogelijkheden heel groot. Je zou bijvoorbeeld LED lampjes kunnen aansluiten en deze laten schijnen als de mBot in het donker rijdt. Of bijvoorbeeld een grijpertje aansluiten, zodat de mBot kleine objecten kan oppakken en verslepen.

Kinderen leren door deze grote mogelijkheden de mBot op verschillende manieren bouwen en programmeren. Ze leren wat voor sensoren en componenten er nodig zijn om bepaalde taken uit te voeren en hoe het aangesloten wordt. Door te programmeren leren ze om data van sensoren te verwerken en componenten aan te sturen.

Zijkant van Mbot

Voorbeelden van spelletjes en oefeningen

Misschien ben je wel een ouder of docent en wil je kinderen leren programmeren met de mBot? Het is goed om eerst met simpele spelletjes en oefeningen te beginnen en het dan steeds lastiger te maken. Hier zijn wat voorbeelden van leerzame spelletjes en oefeningen die kinderen met een mBot kunnen doen:

  • De mBot voor- en achteruit laten rijden
  • De mBot een zwarte lijn laten volgen
  • De mBot obstakels laten ontwijken
  • Slalommen tussen kleine pionnetjes
  • Uit een doolhof laten ontsnappen
  • Voetballen met meerdere mBots
  • Bellen blazen

Ja, ik wil een mBot kopen!

Dit zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Gebruik je creatieve brein en je komt op meerdere leuke ideeën. Hieronder een leuke video om nog meer inspiratie op te doen:

Kinderen leren programmeren met een mBot

De mBot is echt een hele leuke manier om kinderen te leren programmeren. Programmeren is namelijk instructies geven aan een computer en kinderen geven de mBot ook instructies.

Deze instructies geven de kinderen in blokken, in mBlock. De programmeertaal is gebaseerd op Scratch. Kinderen leren als een echte programmeur denken. Ze moeten vooruit denken, instructies geven, testen en eventueel de instructies weer verbeteren.

Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als het werk van een echte programmeur. Echte programmeurs werken natuurlijk met echte code, maar de denkwijze komt op hetzelfde neer. Naast de blokken kan je ook echte code schrijven voor de mBot, zoals in Python.

Programmeren heeft de toekomst en de kans is groot dat veel kinderen van nu te maken gaan krijgen met programmeren tijdens hun toekomstige baan. Kinderen hebben al een voorsprong als ze nu de basisprincipes leren van het programmeren. Met de mBot is dat mogelijk.

Als docent of ouder zou het goed zijn om een mBot aan te schaffen. Het is zowel leuk als leerzaam voor kinderen. Doordat het zo leuk is, bevordert het ook het leerproces en hebben kinderen amper in de gaten dat het educatief is.

Drie Mbots van Makeblock

mBot kopen

Ben je enthousiast geraakt en wil je een mBot kopen? Gelukkig is de mBot van Makeblock ook gewoon in Nederland te bestellen. Hier op Bol.com kan je een mBot kopen. Veel plezier als je ermee aan de slag gaat!

Heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Plaats een reactie