Leren programmeren in 2024: Begin hier simpel!

In dit artikel gaan we dieper in op de beste manier om te beginnen met leren programmeren. Maar wat zijn de mogelijkheden eigenlijk als je wil gaan leren programmeren? En welke beroepen kan je ermee beoefenen? Je zou bijvoorbeeld ook voor jezelf kunnen werken overal ter wereld. Verder bespreken we ook of het goed is voor je portemonnee en welke programmeertalen populair zijn. Lees snel verder!

De beste manier om te beginnen met leren programmeren

Ben je een beginner? Dan kan het interessant zijn om “Programmeren voor beginners” te lezen. Hier staat goed advies voor beginners om te leren programmeren.

Het is aan te raden om eerst de basis van het programmeren te leren. Van daaruit kan je verder werken. De basis van het programmeren zal namelijk altijd terugkomen.

Veel mensen beginnen met programmeren en willen bijvoorbeeld gelijk al een app gaan maken met veel functionaliteiten, terwijl ze de basis van het programmeren niet goed begrijpen. Ze beginnen te moeilijk.

Hierdoor kan het heel lastig zijn en haken veel mensen weer af. Dat is erg zonde, want met een goede uitleg kan iedereen leren programmeren.

Het is ook wel interessant om te lezen wat programmeren eigenlijk is. Hier begint het namelijk allemaal mee.

Door het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen, kan je op een simpele manier de basis van het programmeren leren. Met een goede kennis van de basis, kan je vooruit gaan en moeilijkere programmeertechnieken gaan leren.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Enkele voorbeelden van kanten waar je op kan gaan als programmeur

Als je wil gaan leren programmeren, is het interessant om te weten welke kanten je op kan. Als programmeur heb je heel veel mogelijkheden. We gaan niet alles benoemen, anders wordt het een heel lang lijstje. Hieronder staan enkele mogelijkheden voor programmeurs:

Web developer

De eerste browser werd in 1990 gelanceerd en de eerste website in 1991, allemaal dankzij Tim Berners-Lee. Sindsdien zijn er steeds meer web developers opgestaan om websites te maken.

Als web developer ontwikkel je websites. Ook kan je betrokken zijn bij het ontwerp van een website. Het ligt eraan hoe groot je rol is en hoe groot je kennis is.

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel web developers nodig en is het interessant om die kant op te gaan. Websites zijn er in verschillende soorten en maten. Het is leuk en uitdagend werk.

Web developer hand geschreven

App developer

In 2007 kwam de eerste iPhone op de markt. iOS is het besturingssysteem van de iPhone. Op dit besturingssysteem kunnen apps draaien. Voor veel programmeurs was het interessant om een app developer te worden, gericht op de iPhone.

Met een goede app die veel mensen downloaden kan je namelijk veel erkenning en geld krijgen. Omdat het ook een geheel nieuwe markt was en snel aansloeg bij de consument, durfden veel programmeurs en (grote) bedrijven de stap te wagen.

In 2008 kwam het eerste Android toestel op de markt. Dit is weer een ander besturingssysteem en een concurrent van iOS. Dit vergrootte de markt voor mobiele applicaties. Het was ook weer interessant voor veel programmeurs om Android applicaties te maken. Steeds meer programmeurs wisten de weg te vinden om mobiele applicaties te gaan ontwikkelen.

In 2010 beleefden de tablets een doorbraak. De besturingssystemen iOS en Android waren daardoor op nog meer apparaten beschikbaar. Dit zorgde weer voor een groei aan programmeurs die zich bezig hielden met het ontwikkelen van apps.

iOS en Android zijn momenteel wel de grootste mobiele besturingssystemen, maar er zijn er meer waarop apps kunnen draaien, zoals Windows Mobile en KaiOS.

Momenteel is de vraag naar app developers nog steeds groot. Er zijn veel programmeurs die werken als app developer. Met veel programmeertalen kan je tegenwoordig apps maken. Ook zijn apps nog steeds populair onder de mensen.

Game developer

In de laatste 20 jaar zijn de game consoles erg toegenomen. Niet alleen zijn ze toegenomen, maar ook verbeterd. Dit betekent dat er een groter publiek is die game consoles willen kopen en de spellen willen spelen die daarvoor beschikbaar zijn. Denk hierbij aan de Xbox en de PlayStation.

Deze consoles zijn steeds beter geworden door de jaren heen. Het aanbod van games is explosief gegroeid. Dit betekent uiteraard ook weer meer vraag naar game developers. Steeds meer programmeurs zijn daarom ook de game developer kant opgegaan.

Uiteraard worden niet alleen op game consoles games gespeeld, ook bijvoorbeeld in de browser, met een app of op de computer. Dit zorgt ervoor dat game developers op allerlei vlakken actief kunnen zijn.

Het spelen van games zal altijd populair blijven. Er zullen altijd game developers nodig zijn die games kunnen ontwikkelen.

Het is een uitdagend en veelzijdig beroep. Het is zeer zeker een interessante kant om heen te gaan als programmeur.

Ouderwetse game controller

Big Data specialist

De vorige beroepen zijn vrij bekend, dit gebied is misschien wat meer onbekend voor beginnende programmeurs. Als programmeur zou je ook de Big Data kant op kunnen gaan.

Big Data is de laatste jaren pas echt populairder geworden. Hierdoor kreeg het ook meer de aandacht van (grote) bedrijven en programmeurs. Steeds meer programmeurs gaan beroepen als data engineer en data scientist beoefenen.

Als data engineer maak je software oplossingen voor Big Data en als Data Scientist verzamel, verwerk en analyseer je Big Data. Hier komt veel programmeerwerk bij kijken.

Bedrijven staan te springen om Big Data specialisten en er is een groot tekort aan. Je bent als Big Data specialist heel belangrijk, omdat bedrijven grote beslissingen nemen aan de hand van jouw werk en/of analyses.

Als programmeur zou je er heel goed aan doen om deze kant op te gaan. Dit is het werk van de toekomst. Data blijft maar groeien en er zijn specialisten nodig die met Big Data om kunnen gaan.

Enkele andere gave mogelijkheden door nieuwe technologieën

Als programmeur zijnde liggen er tegenwoordig nog veel kansen om aan de slag te gaan als web, app of game developer. Echter zijn er door de vele technologieën die hard zijn gegroeid nog veel meer mogelijkheden. Hier enkele voorbeelden:

 • Virtual Reality developer
 • Augmented Reality developer
 • Internet of Things expert
 • Blockchain developer

De mogelijkheden zijn zelfs nog veel groter. Reageer onder dit artikel als jij nog een goede mogelijkheid weet voor een programmeur om te gaan doen.

Toekomstige beroepen

Zoals in “Robotisering arbeidsmarkt neemt toe” staat beschreven, komen er nog veel meer beroepen bij waar programmeurs nodig zijn. Door de robotisering vindt er een nog grotere uitbreiding plaats in het aanbod van beroepen voor programmeurs. Enkele voorbeelden daarvan zijn een drone en robot software developer.

Is leren programmeren goed voor je portemonnee?

Dit antwoord kan kort maar krachtig zijn, namelijk JA! Het gaat je misschien wel geld kosten om het programmeren onder de knie te krijgen. Je kan een opleiding gaan volgen of online cursussen.

Maar tegenwoordig is het eigenlijk niet meer nodig om veel geld uit te geven aan opleidingen en/of cursussen. Op internet en hier op ProgrammeerPlaats kan je al genoeg informatie vinden voor een redelijke prijs om het programmeren zelf te leren. Er is ook veel gratis informatie, maar de kwaliteit hiervan is vaak wel minder.

Belangrijk is om aan de lange termijn te denken. De (kleine) investering die je doet om te leren programmeren, verdien je makkelijk terug. De kennis die je opdoet is namelijk goud waard en veel bedrijven staan erom te springen.

Leren programmeren zorgt voor veel geld

Veel informatie op het internet op het gebied van programmeren is moeilijk te begrijpen. Betaalde cursussen zijn meestal wel duidelijker. ProgrammeerPlaats wil hier verandering in brengen door het leren programmeren laagdrempelig te houden.

Iedereen moet de kans krijgen om te kunnen leren programmeren en het te begrijpen! Daarom is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” in het leven geroepen.

Wat zijn de populairste programmeertalen?

Er zijn heel veel programmeertalen die je kan gaan leren als programmeur. Het ligt er ook aan welke kant je op wil. Met de ene programmeertaal kan je bijvoorbeeld weer beter een website maken dan met de andere. Hier een opsomming van de programmeertalen die momenteel het populairst zijn op GitHub (Versiebeheersysteem):

 • JavaScript – Webdevelopment
 • Python – Machine learning, Big Data enz.
 • TypeScript – Webdevelopment
 • Java – Android apps, back-end voor websites, computerprogramma’s enz.
 • C# – Web, mobiele apps, back-end service, games enz.
 • C++ – Besturingssystemen, browsers, games enz.
 • PHP – Webdevelopment
 • C – Besturingssystemen, compilers enz.
 • Shell – Bestanden manipuleren, programma’s uitvoeren enz.
 • Go – Web scraping, web development, API development enz.

Achter de programmeertalen staan een aantal voorbeelden. Dit betekent niet dat dit het enige is wat je met deze programmeertalen kan doen, de mogelijkheden zijn vaak nog groter.

JavaScript populairste programmeertaal

Werken en reizen

Als programmeur hoef je niet per se bij een bedrijf te werken waar je van half 9 tot 5 op kantoor zit. Je kan heel goed op afstand (Remote) werken. Je kan bijvoorbeeld voor jezelf beginnen en opdrachten aannemen van klanten. Of bij een bedrijf werken die accepteert dat je op afstand werkt.

Als je bijvoorbeeld een goede web en/of app developer bent, kan je makkelijk op afstand een website en/of app voor je klant maken. Het maakt niet uit waar ter wereld jij bent, als de communicatie maar goed is met de klant. En de klant moet het uiteraard ook goed vinden dat alle communicatie online verloopt.

Ook kan je bijvoorbeeld een website of app maken waarmee je zelf inkomsten genereert. Als je veel bezoekers trekt kan je bijvoorbeeld heel veel geld verdienen met reclame inkomsten of affiliate marketing. De mogelijkheden zijn oneindig om als programmeur online geld te verdienen op afstand. Hier heb je al een paar voorzetjes gehad.

Werken en reizen met laptop aan zee

Begin simpel + tip voor goede laptop

Het advies van ProgrammeerPlaats is vooral om eerst simpel te beginnen met leren programmeren. Als je de basis van het programmeren goed begrijpt, is het makkelijker om aan een programmeertaal te beginnen. Hier bij ProgrammeerPlaats bieden we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” aan.

Hierin leer je de basis van het programmeren goed begrijpen. In verschillende programmeertalen leer je de basisonderdelen van het programmeren. Java, Python en PHP zijn de programmeertalen waarin je dat leert. Vanuit de basis kan je verder werken en jezelf ontwikkelen tot een goede programmeur.

Wil je er serieus werk van maken en het programmeren gelijk goed aanpakken? Dan is het essentieel om een goede laptop te hebben. Wij hebben de beste laptops voor developers om mee te programmeren op een rijtje gezet.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

2 gedachten over “Leren programmeren in 2024: Begin hier simpel!”

 1. ik ben nu 52 jaar, vrouw, verpleegkundige en in de WIA. ik zoek een baan waar ik mij kan focussen… vandaag ben ik tot de conclusie gekomen dat ik kan gaan leren voor programmeur. lijkt me superleuk…door deze website!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie