De beste apps om te leren programmeren (Coding apps)

Op zoek naar de beste apps om te leren programmeren? Hier ga je de beste programmeerapps (Coding apps) voor zowel kinderen als volwassenen tegenkomen. De meeste apps zijn zowel beschikbaar op Android als iOS apparaten, dus er staat voor vrijwel iedereen wel een geschikte app bij. Tot slot geven we nog een andere (meer complete) leermogelijkheid om de basis van het programmeren onder de knie te krijgen. Lees lekker verder!

De beste apps om te leren programmeren (Coding apps) voor kinderen

Kinderen brengen tegenwoordig veel tijd door met apps. Met de onderstaande beste apps om te leren programmeren (Coding apps) besteden kinderen hun tijd nuttig en het is nog leerzaam ook!

Als kinderen al op vroege leeftijd de basis van het programmeren begrijpen, kan dat veel voordeel brengen in de toekomst. Kinderen leren al vroeg denken als een programmeur/developer.

De vraag naar programmeurs wordt steeds groter en de kans is groot dat meer kinderen later een baan krijgen waar programmeerwerk bij komt kijken. De onderstaande apps zijn alvast een goede en leuke voorbereiding op de toekomst.

1. ScratchJr

Scratch is een programmeertaal om games mee te maken. Met blokken geef je instructies om bewerkingen in de game te doen. Programmeren met blokken is makkelijker voor kinderen en toch leer je daarmee de basis van het programmeren.

In “Programmeren met Scratch” lees je meer over Scratch. Scratch is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en ook voor volwassenen kan het leerzaam zijn.

ScratchJr is gebaseerd op Scratch, maar is meer geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Velen denken dat programmeren te moeilijk is voor kinderen op die leeftijd, maar daar denken de ontwikkelaars van ScratchJr anders over.

Kinderen leren probleemoplossend denken door de app ScratchJr en geven instructies met blokken. Op latere leeftijd kunnen ze deze denkwijze toepassen met echte code.

Het is leerzaam en ook nog eens erg gaaf om een game te maken! Het officiële ScratchJr boek op Bol.com is een aanrader om erbij te nemen. Is het boek niet meer beschikbaar op Bol.com? Neem dan eens een kijkje op Amazon.nl.

Platform: Android en iOS

Scratch kat logo

2. Lightbot : Code Hour

Kinderen zonder enige programmeerervaring leren programmeren met deze app. De app is vooral geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een puzzelgame waarbij je moet programmeren.

In de app geven kinderen instructies aan een robotje. Dit robotje loopt over tegels en het is de bedoeling dat je het robotje de juiste route laat lopen om zo de levels door te komen.

Kinderen leren instructies geven op de juiste volgorde en leren bijvoorbeeld wat loops zijn. De basisvaardigheden van het programmeren worden op een leuke en goede manier aangeleerd.

Veel leerkrachten wereldwijd gebruiken deze app om hun leerlingen voor de eerste keer kennis te laten maken met programmeren.

Platform: Android (Op het moment van laatste update artikel niet beschikbaar) en iOS

3. codeSpark Academy

codeSpark Academy is een hele populaire app wereldwijd en heeft al meer dan 30 miljoen kinderen in meer dan 200 landen basisvaardigheden van het programmeren aangeleerd. Vooral voor kinderen van 5 tot 9 jaar is de app geschikt.

Met de app leren kinderen op spelenderwijs programmeren door onder andere het oplossen van problemen, games maken, oplossen van puzzels en toepassen van rekenvaardigheden.

Veel leerkrachten en ouders zijn onder de indruk van de app en gebruiken het om leerlingen en kinderen programmeervaardigheden aan te leren.

Kinderen hebben geen eens door dat ze echt programmeervaardigheden aan het opdoen zijn, omdat het zo leuk is!

Platform: Android en iOS

4. Bee-Bot en Blue-Bot

De Bee-Bot en de Blue-Bot zijn leuke en leerzame robots waarmee kinderen basisvaardigheden van het programmeren opdoen. Kinderen leren namelijk instructies geven (in de juiste volgorde), testen en eventueel de instructies weer verbeteren.

De robots zijn vooral geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Op veel basisscholen en thuis worden de robots al gebruikt door kinderen. Ouders en leerkrachten raden het aan.

Met de app zijn er meer mogelijkheden. Kinderen kunnen op de app onder andere op leuke plattegronden de (virtuele) robot via instructies sturen naar de eindstreep. Er zijn verschillende levels en plattegronden.

De Blue-Bot kan je zelfs verbinden met de Blue-Bot app en besturen. Ook zijn er extra spelletjes en uitdagingen. Kinderen zijn er dol op en doen ook nog eens op jonge leeftijd programmeervaardigheden op.

Platform: Bee-Bot (Android (Op het moment van laatste update artikel niet beschikbaar) en iOS) en Blue-Bot (Android en iOS)

De voorkant van een Bee-Bot

5. Osmo Coding Jam

De Osmo Coding Jam app zorgt er letterlijk voor dat kinderen op een feestelijke manier leren programmeren. Door instructies te geven met blokjes maken kinderen muziek.

In “Osmo Coding” lees je er meer over. Het is vooral geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Met de Osmo Coding Starter Kit kunnen kinderen lekker aan de slag gaan.

Zowel leerkrachten, ouders als kinderen zijn er dol op! Wereldwijd wordt er veel gebruik gemaakt van de app en de Osmo Coding Starter Kit.

Op een leuke (dansende) manier leren kinderen de basisvaardigheden van het programmeren.

Platform: iOS

Osmo Coding Jam kinderen spelen

De beste apps om te leren programmeren (Coding apps) voor volwassenen

Voor volwassenen zijn er ook genoeg apps om te leren programmeren (Coding apps). Wij hebben hieronder de beste voor je op een rijtje gezet.

De apps zijn vooral handig om tussendoor te oefenen, als je wat vrije tijd hebt of bijvoorbeeld onderweg bent in de trein. Op die manier kan je als absolute beginner programmeervaardigheden aanleren.

Als je echt serieus aan de slag wil gaan en nog dieper in het programmeren wil duiken als absolute beginner, dan is het goed om één of meerdere van de onderstaande apps te combineren met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.

In het laatste hoofdstuk gaan we dieper in op het e-book.

1. Sololearn

Sololearn is een hele complete app voor volwassenen die willen leren programmeren. Op het moment van schrijven is de Sololearn Android app al meer dan 10 miljoen keer gedownload wereldwijd en heeft een gemiddelde beoordeling van 4,6 van de 5 sterren.

Voor vrijwel iedereen staat er wel een geschikte cursus bij. Er zijn bijvoorbeeld webdevelopment cursussen waar je meer leert over HTML, CSS en JavaScript.

Ook zijn er cursussen over verschillende programmeertalen, frameworks en data science. Het leuke is dat je ook onderdeel van een grote community wordt. Bij elke cursus kan je praten met mensen die de cursus ook volgen. Het is erg leerzaam om te leren van andere mensen.

Met de mobile code editor op de app kan je makkelijk code schrijven en uitvoeren. Ook is het inspirerend om voorbeeldcodes en code van andere mensen te zien. Je kan zelfs challenges aangaan met je vrienden.

Vele beginners hebben leren programmeren door de app en raden het anderen ook aan. Zelfs gevorderden kunnen hun programmeervaardigheden vergroten volgens de makers van de app. Probeer de app eens uit!

Platform: Android en iOS

2. Programming Hub

Programming Hub is een geweldige programmeerapp. De Android app is momenteel meer dan 5 miljoen keer gedownload en heeft een gemiddelde beoordeling van 4,7 van de 5 sterren.

In samenwerking met Google-experts is de app ontworpen. Vaak is leren programmeren vrij saai met veel droge stof. Programmeervaardigheden opdoen met deze app is echter heel leuk!

Er zijn meer dan 5000 codevoorbeelden, 35 cursussen en je kan code schrijven en uitvoeren met een compiler. Dit zijn enkele programmeertalen die je kan leren: Java, Python, JavaScript, C#, Swift, R en nog veel meer!

Er zijn niet alleen maar cursussen voor beginners, maar ook voor programmeurs met meer ervaring. Vooral veel beginners hebben veel geleerd van de app!

Platform: Android en iOS

3. Mimo

Mimo wil met de app bereiken dat leren programmeren in je dagelijkse routine past. Daar is het goed in geslaagd, want meer dan 10 miljoen mensen maken al gebruik van de Android app!

Met de app kan je de webdevelopment kant opgaan en programmeervaardigheden opdoen met verschillende programmeertalen. Het is mogelijk om apps, games en websites te ontwikkelen.

Je hebt de mogelijkheid om onder andere de volgende programmeertalen te leren: Python, Java, Swift, C++, PHP en nog veel meer! Je kan vele kanten op.

De oefeningen zijn leerzaam en helpen je de stof nog beter begrijpen. Veel absolute beginners wereldwijd hebben veel geleerd door de app.

Platform: Android en iOS

4. Learn Python

Python is momenteel de meest populaire programmeertaal wereldwijd. In “Python leren” lees je meer over Python, de mogelijkheden en de beste leermethodes. Als je Python wil gaan leren als absolute beginner, is de Learn Python app zeer interessant.

De app is onderdeel van de Programming Hub app. Je doet basiskennis op van Python door tutorials en oefeningen. Ook kan je zelf Python code schrijven en uitvoeren met de ingebouwde compiler.

Voor beginners is het een mooi opstapje om daarna dieper in Python te gaan duiken. Alle informatie over Python online kan nogal verwarrend zijn voor beginners, waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Deze app brengt daar verandering in.

Veel beginners hebben door de app echt de basis leren begrijpen van programmeren in Python en zijn daarna meer de diepte ingedoken. Er staan ook tutorials bij voor meer ervaren Python developers.

Platform: Android

Python logo

5. Learn Java

Java hoort al meer dan 20 jaar bij de meest populaire programmeertalen wereldwijd. Veel programmeurs en bedrijven maken gebruik van de programmeertaal. In “Java leren” lees je meer over Java, de mogelijkheden en de beste leermethodes.

Ook de Learn Java app is onderdeel van de Programming Hub app. Voor absolute beginners is de app ideaal om voor het eerst kennis te maken met Java en basiskennis op te doen.

De tutorials en oefeningen zijn zo opgesteld dat het erg leerzaam is. Met de compiler kan je in de praktijk aan de slag. Je schrijft code en voert het uit. Vooral veel zelf code schrijven is erg belangrijk om een programmeertaal beter te begrijpen.

Veel beginners hebben door de app een mooie eerste kennismaking met Java gemaakt en goede basiskennis opgedaan. Volgens de makers van de app kunnen meer ervaren Java developers ook nog van bepaalde tutorials leren.

Platform: Android

Java logo

Andere (meer complete) leermogelijkheid om de basis van het programmeren onder de knie te krijgen

Hierboven heb je de beste apps om te leren programmeren (Coding apps) gezien voor zowel kinderen als volwassenen. Het artikel “Leren programmeren” is ook interessant om door te nemen, als je verder wil kijken dan apps.

Programmeervaardigheden opdoen met apps is zeker goed voor absolute beginners en voor iets meer ervaren developers om bijvoorbeeld je kennis op peil te houden, maar het beste is om echt je laptop open te klappen en daar te leren programmeren.

De apps zijn vooral geschikt om tussendoor even wat kennis op te doen, maar je moet het zeker niet als hoofdmiddel gebruiken. Op een laptop ga je het echt leren en doe je veel meer praktijkervaring op.

Het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” is een echte aanrader voor beginners die de basis van het programmeren willen leren, willen weten wat de mogelijkheden zijn met bepaalde programmeertalen en praktijkervaring willen opdoen.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Er zijn 7 basisonderdelen in het programmeren en die worden in veel programmeertalen gebruikt. Als je deze basisonderdelen beheerst, dan kan je dat in vele programmeertalen toepassen en is het makkelijker om verder de diepte in te duiken.

In het e-book worden deze basisonderdelen uitvoerig behandeld in Java, Python en PHP.

Ook ga je onder andere praktijkervaring opdoen door het maken van een echte Python game, toepassen van versiebeheer met een oefenproject en je leert een applicatie maken die met een database communiceert.

Lees in “Snelcursus Leren Programmeren” wat je allemaal nog meer gaat leren. Eén of meerdere van de bovenstaande apps combineren met het e-book is goed voor absolute beginners om kennis te maken met programmeren en ervaring in de praktijk op te doen.

Hopelijk ga je lekker aan de slag, want programmeren heeft de toekomst!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie