Leren coderen: Uitleg + leer het simpel!

Wil jij leren coderen? Zoja, dan zit je hier helemaal goed! Eerst gaan we kijken wat coderen eigenlijk is. Waarom zou je willen leren coderen? Coderen is gaaf om te doen en heeft de toekomst. Je gaat er ook achter komen hoe je kan leren coderen en met welke programmeertaal je het beste kan beginnen. Tot slot geven we je advies om simpel te beginnen met coderen, zodat jij het ook kan leren. Lees lekker verder!

Wat is coderen?

Coderen heeft verschillende betekenissen, maar hier in dit artikel bedoelen we met coderen: Code schrijven. Door code te schrijven, kan je instructies aan een computer geven. Dit noemen ze ook wel programmeren. Het geheel aan instructies vormt de software.

Coderen kan je doen in verschillende programmeertalen, zoals Java, Python en PHP. Elke programmeertaal heeft zijn eigen syntax (Grammatica van de programmeertaal).

Als je gaat coderen moet je rekening houden met de syntax van een programmeertaal. Je kan logischerwijs niet dezelfde code schrijven in Java als in Python.

Coderen voorbeeld op een laptop

Waarom zou je willen leren coderen?

Ja, dat is een goede vraag. Eigenlijk ook weer niet, want er zitten heel veel voordelen aan leren coderen. Laten we eens gaan kijken naar wat voordelen.

Door te leren coderen kan je gave dingen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een website, app of een game. Je kan bijvoorbeeld ook de software coderen voor een slim object, zoals een slimme lamp die automatisch aan gaat als je binnenkomt.

De mogelijkheden zijn groot. Je kan in veel verschillende programmeertalen coderen en veel verschillende software maken. Dit maakt het leuk en uitdagend.

Er is een groot tekort aan programmeurs in Nederland en de rest van de wereld. Veel bedrijven willen verder groeien, maar lopen achter de feiten aan, omdat er te weinig programmeurs zijn.

Doordat er een groot tekort is aan programmeurs en er specifieke kennis voor nodig is, zijn de salarissen over het algemeen erg goed. Je kan als programmeur een lekkere boterham verdienen.

Veel geld verdienen is echter niet het belangrijkste. Belangrijker is dat je het werk leuk vindt. In het begin kan coderen lastig lijken en daardoor ook minder leuk. Als je op een leuke en makkelijke manier leert coderen, zal dat zeker een kick geven om door te gaan en een echte programmeur te worden.

Coderen heeft de toekomst

Zoals je al las, is er nu al een groot tekort aan programmeurs. Dit tekort zal in de toekomst nog verder toe gaan nemen. Als je besluit om te gaan leren coderen, zal je daar zeker profijt van ondervinden in de toekomst.

Er komen steeds meer nieuwe technieken bij waar programmeurs voor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan Internet of Things en Kunstmatige Intelligentie. Deze technieken worden steeds beter en bedrijven maken er meer gebruik van.

Over een jaartje of 20 is de kans groot dat bij veel beroepen programmeerwerk vereist is. Het zou dan wel handig zijn als je kan coderen.

Veel beroepen zullen verdwijnen, maar er zullen altijd mensen nodig zijn die kunnen coderen.

Robot Kunstmatige Intelligentie

Hoe kan je leren coderen?

Coderen kan best lastig zijn. Op internet is er heel veel gratis informatie te vinden. Helaas is dit vaak omslachtig uitgelegd en ongestructureerd. Hierdoor kunnen beginners door de bomen het bos niet meer zien.

Dit is erg zonde. Coderen zou namelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leert je op een makkelijke manier de basis van het programmeren. Geen omslachtig gedoe, maar in gewone mensentaal.

Belangrijk is om niet alleen maar de theorie te lezen. Het is ten zeerste aan te raden om zelf mee te coderen en je eigen code uit te voeren. Op die manier kan je zien wat de code doet en hoe je de code kan verbeteren.

Door de theorie te lezen en zelf ook in de praktijk te oefenen met coderen, leer je het meest. Door zelf te coderen ga je het echt goed in de vingers krijgen.

In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” staan er daarom naast de theorie ook veel voorbeeldcodes en oefeningen, zodat je zelf echt aan de slag kan.

Met welke programmeertaal moet je beginnen?

Dit is een lastige vraag die ik niet voor je kan beantwoorden. Het ligt er namelijk aan welke kant jij op wil. Als je bijvoorbeeld wil leren om games te maken, zijn daar weer andere programmeertalen geschikt voor dan programmeertalen om een website te maken. In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” krijg je ook een beter beeld welke mogelijkheden er zijn met verschillende programmeertalen.

Je kan de artikelen hier op ProgrammeerPlaats lezen over enkele programmeertalen en kijken of daar je doel bij past, zoals:

Ook is het zeker niet verkeerd om zelf nog verder op onderzoek uit te gaan. Het is wel handig als je de basis van het programmeren kent, voordat je begint met een programmeertaal.

Denken zwart hoofd met vraagteken

Begin hier simpel met coderen

Leren coderen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan ingewikkeld lijken door omslachtige en ongestructureerde uitleg.

We hebben het er al over gehad, het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”. Daarmee kan je heel simpel beginnen met coderen en de basis leren. Iedereen kan het begrijpen als de uitleg simpel en goed is.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Er zijn zeven basisonderdelen in het programmeren die terugkomen in vrijwel elke programmeertaal. Als je deze basisonderdelen kent, kan je die toepassen in veel programmeertalen. Deze worden uitvoerig behandeld in het e-book in Java, Python en PHP.

Als je echt interesse hebt om te beginnen met coderen, zal dat een hele goede zet zijn voor je toekomst. Je kan leuk en uitdagend werk doen. Zeker ook niet onbelangrijk is het goede salaris wat je ermee kan verdienen.

Misschien wil je wel niet onder een baas werken, maar op afstand opdrachten doen voor klanten. Dat is zeker ook mogelijk. Je kan bijvoorbeeld ook voor jezelf werken en websites voor klanten gaan maken overal ter wereld.

Als je goed kan coderen ligt de wereld voor je open en zijn er veel mogelijkheden. Programmeurs zullen altijd veelgevraagd zijn. De vraag naar programmeurs neemt elk jaar zelfs toe.

In “Leren programmeren” lees je nog meer over de mogelijkheden als je gaat leren programmeren.

Investeer in jezelf en gun jezelf een mooie toekomst.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie