Programmeren met LEGO: Hier de mogelijkheden!

In dit artikel ga je de mogelijkheden zien om met LEGO te leren programmeren, zowel voor kinderen als volwassenen. We hebben verschillende LEGO sets op een rijtje gezet waarmee het mogelijk is om te programmeren. Bij elke LEGO set zie je duidelijk voor welke leeftijd het geschikt is. Ook is het mogelijk om met LEGO in de programmeertalen Scratch en Python te programmeren, interessant is om daar dieper op in te gaan. De LEGO sets zijn eenvoudig te bestellen via de linkjes in het artikel. Lees lekker verder!

Waarom is leren programmeren met LEGO leuk en leerzaam voor zowel kinderen als volwassenen?

Steeds meer kinderen en volwassenen ontdekken hoe leuk en leerzaam het is om met LEGO te programmeren. Hieronder leggen we uit waarom het zo leuk en leerzaam is.

Kinderen hebben niet in de gaten dat ze aan het leren zijn

Het is algemeen bekend dat vele kinderen het geweldig vinden om met LEGO te spelen. Je kan het zien als alleen maar met LEGO steentjes mooie sets bouwen, maar LEGO heeft ook educatieve sets.

Met deze educatieve sets leren kinderen ook daadwerkelijk nieuwe vaardigheden aan. Zelfs vanaf 2 jaar kunnen kinderen bijvoorbeeld al probleemoplossend leren denken, net zoals programmeurs dat doen.

Doordat kinderen zich helemaal verliezen in het spelen met LEGO en het zo leuk vinden, hebben ze geen eens in de gaten dat ze nieuwe vaardigheden leren.

Zonder code is het voor peuters en kleuters al mogelijk om te leren programmeren met LEGO. Voor bijvoorbeeld probleemoplossend denken, instructies geven in de juiste volgorde, herhaling en samenwerken is geen code nodig.

Dit zijn wel vaardigheden die horen bij een programmeur. Voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar is het mogelijk om met LEGO te programmeren in de programmeertaal Scratch.

Dit is een programmeertaal gebaseerd op blokken. Hierdoor hoef je kinderen niet gelijk ingewikkelde code voor te schotelen. Ingewikkelde code kan kinderen afschrikken en demotiveren om verder te gaan met programmeren.

LEGO kind hand

STEM

Op veel scholen leren ze kinderen STEM-vaardigheden aan. Bedrijven staan namelijk te springen om meer technici en wetenschappers en daarom is het belangrijk dat scholen daarop inspelen.

STEM staat internationaal voor Science (Wetenschap), Technology (Technologie), Engineering (Techniek) en Math (Wiskunde). Met de onderstaande educatieve LEGO sets leren kinderen STEM-vaardigheden aan.

Vaardigheden goed voor toekomstige banen van kinderen

Deze STEM-vaardigheden komen heel goed van pas bij de toekomstige banen van kinderen. Met STEM-vaardigheden kunnen ze uitblinken in banen waar een groot tekort aan is, zoals programmeurs en technici.

Ook bij vele andere banen komen de vaardigheden goed van pas. Bijvoorbeeld als vuilnisman kan je al processen en taken verbeteren als je over de juiste kennis bezit.

Volwassenen leren op een laagdrempelige en leuke manier programmeren

Veel volwassenen beginnen geen eens aan programmeren, omdat de code er zo ingewikkeld uitziet en ze daarom denken dat het niks voor hun is.

Echter kan iedereen leren programmeren. Het ligt eraan hoe je het gaat leren. Als je gelijk hele ingewikkelde code in gaat duiken, kan dat net zoals bij kinderen erg afschrikken en demotiverend werken.

Met LEGO is het voor volwassenen mogelijk om heel laagdrempelig en op een leuke manier te leren programmeren. Robots bouwen en instructies geven in code is leuk en erg leerzaam en mogelijk met LEGO.

De instructies aan robots zou je kunnen geven met de laagdrempelige programmeertaal Scratch of bijvoorbeeld met een “echte” programmeertaal, zoals Python.

Als volwassene kan je met LEGO echt leren denken als een programmeur en eventueel zelfs de eerste stappen zetten om een programmeur te worden.

LEGO MINDSTORMS Robot Uitvinder 51515 robots voorbeelden

LEGO Education Coding Express (Programmeerexpres) 45025

Leeftijd: 2-5 jaar

Wat is LEGO Education Coding Express (Programmeerexpres) 45025 en hoe werkt het?

Voor peuters en kleuters is LEGO Education Coding Express (Programmeerexpres) 45025 de ideale LEGO set om mee te leren programmeren.

Met DUPLO kunnen kinderen een spoorrails en een treintje maken. Onderdelen die daarbij horen zoals een station en een spoorweg kunnen kinderen ook bouwen.

Met speciale programmeerblokjes geven kinderen instructies aan het treintje. Deze programmeerblokjes hebben allemaal verschillende kleuren en instructies.

Kinderen leggen de programmeerblokjes op de spoorrails en door middel van een kleursensor herkent het treintje het programmeerblokje. Op deze manier weet het treintje welke instructie het moet uitvoeren.

De volgende video laat mooi zien hoe het werkt:

App

Ook met de app is het treintje bestuurbaar. Kinderen kunnen allerlei opdrachten doen, bijvoorbeeld voorspellingen doen hoe ver de trein moet rijden en problemen op de weg oplossen.

Heel leuk is dat je het treintje kan veranderen in een rups. Als de rups over de programmeerblokjes rijdt, toont het verschillende emoties op de app. Kinderen leren verschillende emoties begrijpen en herkennen.

De app heeft leuke extra mogelijkheden voor kinderen en leerkrachten kunnen het ook goed gebruiken. In “Handleiding voor leerkrachten” lees je daar meer over.

Welke programmeervaardigheden leren kinderen?

 • Probleemoplossend denken
 • Instructies in bepaalde volgorde geven
 • Herhaling
 • Voorwaarden creëren
 • Samenwerken
 • Testen

Handleiding voor leerkrachten

Er is een uitgebreide handleiding voor leerkrachten om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met LEGO Education Coding Express en om inspiratie op te doen voor lessen.

Meer informatie en LEGO Education Coding Express (Programmeerexpres) 45025 kopen

Wil je nog meer informatie over LEGO Education Coding Express en deze LEGO set kopen? Neem dan een kijkje op de officiële website van LEGO.

LEGO Education Coding Expres (Programmeerexpres) 45025

LEGO BOOST Creative Toolbox (Creatieve gereedschapskist) 17101

Leeftijd: 7-12 jaar

Wat is LEGO BOOST Creative Toolbox (Creatieve gereedschapskist) 17101 en hoe werkt het?

Met LEGO BOOST Creative Toolbox (Creatieve gereedschapskist) 17101 hebben kinderen de mogelijkheid om vijf verschillende gave modellen te bouwen en te programmeren. Dit zijn de modellen:

 • Vernie de Robot
 • Frankie de Kat
 • Guitar4000
 • M.T.R.4 (Multi-Tooled Rover 4)
 • AutoBuilder

Bijvoorbeeld Vernie de Robot kan je door middel van visuele blokjes instructies geven en zijn gedrag veranderen. Het programmeren is eenvoudig, maar toch erg leerzaam door de visuele blokjes.

Ook kan je eigen bouwsels maken. “The LEGO BOOST Idea Book” is een gaaf boek met instructies om 95 simpele robots te maken en inspiratie op te doen voor eigen bouwsels.

In deze video zie je verschillende van de bovengenoemde modellen in actie en hoe het werkt:

App

Voor het bouwen en programmeren van de modellen heb je de LEGO BOOST app nodig. De bouwinstructies zijn erg duidelijk, waardoor het niet lastig is om de modellen in elkaar te zetten.

Het programmeren van de modellen doe je door het plaatsen van blokjes in een bepaalde volgorde. De interface is gebruiksvriendelijk en het is eenvoudig om de blokjes te verslepen en neer te zetten.

Als je meer activiteiten voltooit, dan komen er meer blokjes beschikbaar. Er is een speelmat beschikbaar voor specifieke activiteiten.

Programmeren met LEGO BOOST met Scratch of Python

Het is ook mogelijk met LEGO BOOST Creative Toolbox om te programmeren met Scratch of Python. We hebben het al even over programmeren met LEGO in Scratch gehad. Bij deze LEGO set is dat mogelijk.

Scratch is een erg laagdrempelige programmeertaal waarmee je met blokken kan programmeren. In het artikel hier op ProgrammeerPlaats over Scratch lees je meer over deze programmeertaal.

Lees op de officiële website van Scratch hoe je aan de slag kan gaan met LEGO BOOST en Scratch. Het is zeker interessant en de moeite waard om te proberen.

Heb je al programmeerervaring opgedaan? Dan is het leuk om eens te proberen om in Python te programmeren met LEGO BOOST. Op GitHub staan instructies om daarmee aan de slag te gaan.

Wil je eerst meer lezen over Python voordat je ermee aan de slag gaat? Dat is mogelijk hier op ProgrammeerPlaats in dit artikel dat over Python gaat.

Welke programmeervaardigheden leren kinderen?

 • Programmeren met verschillende programmeertalen
 • Rekening houden met volgorde van instructies
 • Herhaling
 • Variables opstellen
 • Voorwaarden programmeren
 • Samenwerken
 • Testen

Meer informatie en LEGO BOOST Creative Toolbox (Creatieve gereedschapskist) 17101 kopen

Wil je nog meer informatie over LEGO BOOST Creative Toolbox en deze LEGO set kopen? Neem dan een kijkje op de officiële website van LEGO.

Op Bol.com of Amazon.nl kan je de LEGO set ook kopen.

LEGO BOOST Creative Toolbox (Creatieve gereedschapskist) 17101

LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515

Update: LEGO is gestopt met de Mindstorms-reeks. Het digitaal platform van de Robot Inventor werkt nog tot eind 2024.

Leeftijd: 10+ en volwassenen

Wat is LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515 en hoe werkt het?

Het leuke aan LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515 is dat zowel kinderen als volwassenen met deze LEGO set kunnen leren programmeren of hun programmeervaardigheden kunnen vergroten.

Het is een mooi vervolg op de LEGO set LEGO BOOST Creative Toolbox. Met LEGO MINDSTORMS Robot Inventor kan je de volgende modellen bouwen en programmeren:

 • Charlie
 • Tricky
 • Blast
 • M.V.P.
 • Gelo

Via een drag-and-drop systeem is het eenvoudig om de robots te programmeren. Het programmeren is mogelijk met een op Scratch gebaseerde programmeertaal en Python.

Ook is het mogelijk om je eigen robots te bouwen en programmeren. Het is altijd goed om je creativiteit de vrije loop te laten gaan en zelf gave robots te bouwen. Op YouTube kan je inspiratie opdoen.

In deze video krijg je meer uitleg over deze gave en leerzame LEGO set:

App

De app is onmisbaar. Via de app krijg je hele duidelijke bouwinstructies om de modellen te bouwen. Ook kan je met de app programmeren in een op Scratch gebaseerde programmeertaal en Python.

Er zijn veel activiteiten, waardoor je de modellen kan uitbreiden. Je zou bijvoorbeeld een drumstel voor Charlie kunnen maken en hem laten drummen.

Programmeren met LEGO MINDSTORMS Robot Inventor met Scratch of Python

Eigenlijk programmeer je met LEGO MINDSTORMS Robot Inventor niet met de officiële Scratch programmeertaal op de app, maar de programmeeromgeving is gebaseerd op Scratch.

Net zoals bij LEGO BOOST Creative Toolbox, heb je ook bij LEGO MINDSTORMS Robot Inventor de mogelijkheid om met Python te programmeren.

Vooral voor volwassenen die met LEGO leren programmeren is het aan te raden om de stap naar Python te maken. Zorg wel eerst dat je begrijpt hoe je met de op Scratch gebaseerde programmeertaal kan programmeren.

Het is bij LEGO MINDSTORMS Robot Inventor laagdrempeliger om met Python te beginnen dan bij LEGO BOOST Creative Toolbox. Bij LEGO MINDSTORMS Robot Inventor kan je namelijk via de app Python programma’s schrijven.

Op YouTube staan goede tutorials om met Python aan de slag te gaan voor de LEGO MINDSTORMS Robot Inventor.

Wil je meer over Scratch en/of Python lezen? Lees dan even “Programmeren met LEGO BOOST met Scratch of Python” terug.

Welke programmeervaardigheden leren kinderen en volwassenen?

 • Programmeren met verschillende programmeertalen
 • Rekening houden met volgorde van instructies
 • Herhaling
 • Voorwaarden programmeren
 • Samenwerken
 • Testen

Meer informatie en LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515 kopen

Wil je nog meer informatie over LEGO MINDSTORMS Robot Inventor en deze LEGO set kopen? Neem dan een kijkje op de officiële website van LEGO.

Op Bol.com of Amazon.nl kan je de LEGO set ook kopen.

LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515

Programmeren met LEGO alternatieven

Hierboven heb je mooie mogelijkheden gezien voor zowel kinderen als volwassenen om met LEGO te leren programmeren. Met een programmeertaal zoals Scratch of een omgeving die daarop gebaseerd is, kan je al heel laagdrempelig beginnen.

Natuurlijk zijn er ook nog andere robots om mee te programmeren. Op ProgrammeerPlaats staat ook de beste programmeerbare robots voor kinderen en volwassenen.

Ga lekker met LEGO en/of alternatieven aan de slag. Programmeren is erg leuk en uitdagend. Ook is er nog eens een groot tekort wereldwijd aan programmeurs.

Heel laagdrempelig kunnen kinderen en volwassenen al de eerste stappen zetten om een programmeur te worden. Als je een goede programmeur wordt, zal je altijd een baan vinden en goed betaald krijgen.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie