In dit artikel lees je alles over LEGO Mindstorms EV3 (31313) en waar je LEGO Mindstorms EV3 het beste kan kopen. LEGO Mindstorms EV3 is erg gaaf om mee te leren programmeren. We hebben het op ProgrammeerPlaats al vaker over LEGO Mindstorms EV3 gehad, maar nu gaan we daar nog dieper op in. Ook is het goed geschikt om in het onderwijs (Education) te gebruiken. Lees lekker verder!
Ja, ik wil LEGO Mindstorms EV3 kopen!
Update: Er is een nieuw LEGO Mindstorms-pakket uitgekomen. In “LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) 51515” lees je daar meer over. Interessant is om dat pakket ook te bekijken. Op Bol.com en Amazon.nl is het pakket eenvoudig te bestellen.
Update 2: LEGO is gestopt met de Mindstorms-reeks. Het digitaal platform van de Robot Inventor werkt nog tot eind 2024.
Wat is LEGO Mindstorms EV3 (31313)?
Met LEGO Mindstorms EV3 (31313) is het mogelijk om met LEGO gave robots en machines te maken. Je programmeert deze robots en machines om ze instructies mee te geven.
Het hart van de robot is de EV3-steen. De EV3-steen stuurt motoren en sensoren aan. Deze motoren en sensoren zijn verbonden met de EV3-steen.
Om alles aan te sturen, moet er natuurlijk wel een programma met code op de EV3-steen staan. Deze code kan je schrijven in een ontwikkelomgeving die helemaal is afgestemd op LEGO Mindstorms EV3.
In de EV3-steen laad je je eigen geschreven programma. Als het goed is, doet de robot dan precies wat jij wil. Als dat niet zo is, verbeter je de code en test je de robot opnieuw totdat het goed werkt.
Je hebt met LEGO Mindstorms EV3 heel veel mogelijkheden. Je kan veel verschillende robots maken en ze verschillende instructies geven. Het leuke is dat je de robots echt zelf maakt en ook programmeert.
Wat kan je allemaal doen met LEGO Mindstorms EV3 (31313)?
Zoals je al een beetje begrepen hebt uit het vorige hoofdstuk, zijn de mogelijkheden met LEGO Mindstorms EV3 (31313) groot! Je zou bijvoorbeeld een eenvoudige robot kunnen maken die alleen maar rondjes rijdt of je maakt bijvoorbeeld een robot die zelfstandig schaakt.
Het is volledig aan jou hoe complex je te werk wil gaan en wat je precies wil maken. Laten we eens gaan kijken naar een paar voorbeelden van LEGO Mindstorms EV3 robots om inspiratie op te doen:
- Een vechtrobot die tegen andere robots vecht, een soort battle
- Een robot die kratten leeghaalt en organiseert in een magazijn
- Een robot die kleine balletjes afvuurt
- Een robot die afstanden meet tot bepaalde objecten
- Een robot die bier inschenkt en persoonlijk komt brengen
Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Laat je creatieve brein losgaan, dan kan je ontzettende gave robots maken en programmeren.
Hieronder nog een leuke video van gave LEGO Mindstorms EV3 robots en machines:
Dit zijn wel vrij ingewikkelde robots en machines. Als beginner is het verstandiger om eenvoudig te beginnen, maar het is wel een mooi streven om hier eventueel naartoe te werken.
Ja, ik wil LEGO Mindstorms EV3 kopen!
Leer programmeren met LEGO Mindstorms EV3 (31313)
Op ProgrammeerPlaats hebben we niet voor niets dit artikel staan over LEGO Mindstorms EV3 (31313), het is namelijk een hele goede manier om te leren programmeren, zowel voor jong (Kinderen vanaf 10 jaar) als oud.
Programmeren is namelijk instructies geven aan een computer. Met LEGO Mindstorms EV3 geef je instructies aan de robots en machines die je hebt gemaakt. Dit kan je doen in codeblokken.
Dit is een eenvoudig voorbeeld van codeblokken in de LEGO Mindstorms EV3 ontwikkelomgeving:
Voor degenen die meer uitdaging willen, zijn er alternatieve programmeertalen beschikbaar. Enkele voorbeelden van alternatieve programmeertalen waarmee je kan programmeren met LEGO Mindstorms EV3 zijn: EV3Python (Python), MakeCode (JavaScript) en Swift Playground (Swift).
Door de alternatieve programmeertalen ben je meer met echt programmeren bezig. Je schrijft code, zoals dat ook geschreven wordt in echte programmeertalen. Hier leer je veel van.
De combinatie van het bouwen van robots met LEGO en het programmeren ervan maakt het zo leuk. Je hebt alles zelf in de hand en beleeft er veel plezier aan. Je ziet gelijk duidelijk de resultaten van jouw code, als je het laat uitvoeren.
Onderwijs (Education)
Voor het onderwijs (Education) is LEGO Mindstorms EV3 zeer goed geschikt. Zowel voor basisscholen (Bovenbouw) als middelbare scholen is het leerzaam voor de leerlingen.
Als lesstof zou je oefeningen kunnen geven. Laat kinderen bijvoorbeeld vechtrobots maken die het tegen elkaar opnemen. Hierdoor moeten de kinderen echt goed nadenken hoe de robot gebouwd wordt en hoe de code in elkaar steekt om tegenstanders uit te schakelen.
Andere voorbeelden van oefeningen als lesstof, van simpel naar moeilijk:
- De robot rechtdoor laten rijden en een bocht laten maken
- Een object verplaatsen met de robot
- Stoppen wanneer de robot een object tegenkomt
- De robot een lijn laten volgen
- Een robot bouwen die danst op muziek
- Een robot bouwen die zijn pad schoonmaakt
Volwassenen kunnen uiteraard ook met dit soort oefeningen beginnen om het in de vingers te krijgen en daarna steeds complexer te werk gaan.
LEGO Mindstorms EV3 (31313) kopen
Ben je enthousiast geraakt en wil je aan de slag met LEGO Mindstorms EV3 (31313). Hier op Bol.com is LEGO Mindstorms EV3 makkelijk te bestellen. Leer programmeren op een leuke manier en bouw gave robots met LEGO!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.