Beste 10 laptops voor programmeren (Programming/coding): De beste keuzes voor developers!

Hier ga je de beste laptops vinden voor developers om mee te programmeren (Programming/coding). Ook staan er goedkope opties tussen, zodat er voor iedere developer een geschikte laptop tussen staat, ongeacht je budget. Via de linkjes en de groene knoppen zijn de laptops eenvoudig te bestellen op Bol.com. Lees lekker verder!

Waar moet je op letten bij laptops om mee te programmeren (Programming/coding) en wat zijn de minimale eisen?

Wil je gaan programmeren (Programming/coding) als developer en heb je daarvoor een goede laptop nodig? Of zoek je een nieuwe? Dan is het handig om op een aantal specificaties te letten bij het aanschaffen van je nieuwe laptop.

Hieronder staan de meest belangrijke specificaties om op te letten. Het zal je misschien opvallen dat een videokaart niet hieronder staat tussen de specificaties waar je op moet letten.

Om te programmeren op je laptop is een videokaart niet zo belangrijk. Een videokaart is wel belangrijk als je bijvoorbeeld ook video’s wil editen en (zware) games wil spelen en/of ontwikkelen.

Schermgrootte

Als developer werk je vaak met meerdere programma’s tegelijkertijd. Veel developers vinden het prettig om meerdere programma’s open te hebben staan op hun laptop, dat werkt makkelijker en sneller.

Daarvoor heb je natuurlijk wel een bepaalde schermgrootte voor nodig. Op een klein scherm wordt het lastiger werken als je meerdere programma’s open hebt staan.

Wij raden een schermgrootte aan van minimaal 15.6 inch, maar dit heeft natuurlijk ook met je persoonlijke voorkeur te maken. Misschien reis je wel veel en is een kleiner scherm daardoor handiger en compacter.

Daarom staan er ook laptops in het rijtje met de beste laptops voor programmeren (Programming/coding) met kleinere schermen.

Schermresolutie

Een hoge schermresolutie is beter voor developers. Je kijkt namelijk als developer heel wat uurtjes per dag op je scherm. Als de schermresolutie te laag is, dan kunnen je ogen vermoeid raken.

Het andere voordeel is dat er bij een hogere schermresolutie meer op je scherm past. Daardoor passen er bijvoorbeeld meer regels code op je scherm en kan je grote lappen code misschien sneller begrijpen.

Wij raden minimaal een Full HD scherm aan.

Veel code op laptop

Processor

De processor is het hart van je laptop en voert berekeningen en aansturingen uit. Hoe beter de processor is, hoe sneller het zijn taken uitvoert. Daardoor zal je laptop ook sneller zijn.

Als developer wil je natuurlijk snel kunnen werken met meerdere zware programma’s en daar is een goede multi-core processor voor nodig. Ook moet code snel gecompileerd worden. Een moderne multi-core processor kan (sneller) met meerdere taken tegelijk bezig zijn.

Wij raden minimaal een Intel Core i5 multi-core processor aan.

Werkgeheugen (RAM)

Om meerdere zware programma’s tegelijkertijd te laten draaien op je laptop heb je ook veel werkgeheugen nodig. De processor slaat tijdelijk gegevens op in het werkgeheugen en hier moet wel genoeg ruimte voor zijn.

Voor een developer is het aan te raden om minimaal 8 GB werkgeheugen te nemen. Dit is meestal genoeg om meerdere zware programma’s tegelijkertijd (snel) te laten draaien.

Opslag

Zware programma’s en bestanden moeten opgeslagen worden. Als developer zal je waarschijnlijk veel zware programma’s installeren en veel bestanden opslaan op je laptop.

Dit kan op den duur aardig wat opslagruimte in beslag nemen. Het ligt er natuurlijk aan wat voor zware programma’s je allemaal gebruikt, maar wij raden minimaal 256 GB opslagruimte aan.

Harde schijf ingezoomd

Type opslag

Er zijn twee soorten harde schijven die opslagruimte bevatten, namelijk HDD en SSD. Een SSD is vier keer sneller en stiller dan een HDD, daarom raden wij een SSD aan.

Met een SSD is je laptop binnen een mum van tijd opgestart en worden programma’s en andere taken heel snel geladen.

De 10 beste laptops voor programmeren (Programming/coding)

In dit rijtje zie je de 10 beste laptops voor developers om mee te programmeren (Programming/coding). Er staan verschillende soorten laptops tussen, zodat er voor elke developer een geschikte laptop is.

1. HP Spectre X360

De HP Spectre X360 is volgens ons de beste laptop om als developer mee te programmeren (Programming/coding)! Het is een geweldige 2-in-1 laptop en de specificaties zijn om je vingers bij af te likken zo goed.

Het scherm is haarscherp, beter dan de schermen van alle andere laptops in dit rijtje. Dit maakt het werken toch weer prettiger, vooral als je bijvoorbeeld een front-end developer bent of wil worden.

Door de uitstekende processor, het ruime werkgeheugen en grote SSD opslag starten al je programma’s en taken snel en kan je makkelijk met meerdere zware programma’s tegelijkertijd (snel) werken.

De tabletmodus is heel handig en daardoor kan je de laptop op meerdere manieren gebruiken, als gewone laptop of als tablet. Touch screen kan je ook gewoon in de laptopmodus gebruiken.

Op het moment van schrijven kost de laptop €1799,-. Voor developers is deze laptop een absolute aanrader!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere HP Spectre X360 laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

HP Spectre x360 laptop
Schermgrootte15.6 inch
Schermresolutie4k scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag1000 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Moeiteloos meerdere zware programma’s tegelijkertijd draaien
 • Extra beveiliging op laptop door vingerafdrukscanner
 • Veel opslagruimte
 • Programma’s starten razendsnel op
 • Handige tabletmodus
 • Mooie en stevige behuizing
 • Lichtgevend toetsenbord om goed in de donker te kunnen werken

Nadelen

 • Niet geschikt voor het spelen van zware games

2. Acer Aspire 7 A715-75G-77WN

De Acer Aspire 7 A715-75G-77WN heeft vergelijkbare belangrijke specificaties als de HP Spectre X360, maar er is onder andere geen tabletmodus en de schermresolutie is minder hoog. Desondanks is deze laptop ook een pareltje voor developers en het staat niet voor niets op de tweede plaats.

Dus heb je niet per se een tabletmodus nodig en kan je ook genoegen nemen met een Full HD scherm in plaats van een 4k scherm? Dan is deze laptop helemaal voor jou geschikt. Je bespaart daarmee een hoop centjes.

Ook met deze laptop kan je heel goed werken met meerdere zware programma’s tegelijkertijd en ze starten heel snel op. Dit is wat je natuurlijk wil als developer.

Dankzij de goede videokaart kan je ook nog eens afbeeldingen en video’s bewerken, als je daar behoefte aan hebt.

Op het moment van schrijven kost de laptop €999,-. Als developer zal je veel plezier gaan beleven met deze laptop tijdens het programmeren (Programming/coding)!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere Acer Aspire 7 laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

Acer Aspire 7 A715-75G-77WN laptop
Schermgrootte15.6 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag1000 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Makkelijk zware programma’s tegelijkertijd draaien
 • Meer dan genoeg opslagruimte
 • Door de SSD harde schijf start de laptop en de programma’s snel op
 • Toetsenbordverlichting
 • Goede videokaart
 • Niet duur

Nadelen

 • Er is geen CD/DVD-speler

3. MacBook Pro

Een MacBook mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje van de beste laptops voor programmeren (Programming/coding), in dit geval gaat het om de MacBook Pro.

Voor dezelfde specificaties of minder betaal je voor een MacBook wel een stuk meer dan de meeste Windows laptops, maar als je fan bent van een MacBook en gewend bent om daarop te werken, dan is het zeker je geld waard.

Vooral als je een iOS developer bent of wil worden, dan is een MacBook natuurlijk onmisbaar. Ook is het goed mogelijk om onder andere foto’s en video’s te bewerken, als je daar interesse in hebt.

De processor van deze MacBook is echt heel erg goed. Het is daarom een fluitje van een cent voor deze MacBook om snel veel verschillende zware programma’s tegelijkertijd uit te voeren en snel code te compileren.

Op het moment van schrijven kost de MacBook €2799,-. Als MacBook-liefhebber is deze laptop een hele goede keus om mee te programmeren!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere MacBook Pro laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

MacBook Pro laptop
Schermgrootte15.4 inch
Schermresolutie2k scherm
Processor (CPU)Intel Core i9 (8 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag512 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Haarfijn beeld door 2k schermresolutie
 • Enorm goede processor met veel rekenkracht
 • Moeiteloos meerdere zware programma’s tegelijk draaien
 • Snel opstarten van laptop en programma’s
 • Touch Bar die zich aanpast aan programma dat je gebruikt
 • Keyboard met toetsenbordverlichting

Nadelen

 • Duurder dan de meeste Windows laptops met dezelfde of mindere specificaties
 • Geen CD/DVD-speler
 • Niet geschikt voor het spelen van de meest recente games

4. ASUS VivoBook 15 K512JP-BQ281T

De belangrijke specificaties van de ASUS VivoBook 15 K512JP-BQ281T zijn vergelijkbaar met die van de Acer Aspire 7 A715-75G-77WN. Alleen wordt de opslagruimte in deze laptop verdeeld tussen een HDD en SSD harde schrijf.

Er is 1 TB HDD en 512 GB SSD opslagruimte. De zware programma’s zou je op kunnen slaan op de SSD harde schijf en de programma’s en bestanden die je minder vaak gebruikt op de HDD harde schijf.

Echter is een opslagruimte van 512 GB SSD normaal gesproken meer dan zat, dus je zal niet snel in de problemen komen.

Ook bij deze laptop heb je weer te maken met een goede processor, waardoor je ook meerdere zware programma’s tegelijk kan draaien en snel code kan compileren.

Op het moment van schrijven kost de laptop €949,-. Voor developers is deze laptop een hele mooie optie!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere ASUS VivoBook laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

ASUS VivoBook 15 K512JP-BQ281T laptop
Schermgrootte15.6 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag1512 GB
Type opslagHDD en SSD

Voordelen

 • Meerdere zware programma’s tegelijk draaien is geen probleem
 • Start laptop en programma’s snel op door SSD harde schijf
 • Heel veel extra opslagruimte door de HDD harde schijf
 • Ook geschikt voor videobewerking

Nadelen

 • Batterijduur

5. MacBook Air

We komen uit bij de tweede en laatste MacBook in dit rijtje van de beste laptops voor programmeren (Programming/coding), namelijk de MacBook Air.

Deze MacBook heeft mindere specificaties dan de MacBook Pro, maar is ook gewoon een prima MacBook voor developers om mee te programmeren.

De schermgrootte is kleiner, maar wel haarscherp door de hoge schermresolutie. Ook zou je eventueel een andere monitor kunnen aansluiten.

Verder heeft deze MacBook de hele krachtige Apple M1 processor. Deze processors zijn speciaal voor MacBooks gemaakt en beter dan de Intel processors die in voorgaande modellen zaten.

Op het moment van schrijven kost de MacBook €1399,-. Voor MacBook-liefhebbers en developers is deze MacBook een pareltje!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere MacBook Air laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

MacBook Air laptop
Schermgrootte13.3 inch
Schermresolutie2560 x 1600 pixels
Processor (CPU)Apple M1 (8 cores)
Werkgeheugen (RAM)8 GB
Opslag512 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Hele krachtige Apple M1 processor, waardoor je makkelijk meerdere taken tegelijkertijd kan laten uitvoeren
 • Genoeg opslagruimte en een snelle SSD harde schijf
 • Besturingssysteem is perfect afgestemd op processor
 • Beveiliging met vingerafdruk
 • Makkelijk om mee te nemen voor onderweg
 • Grafische taken draaien is geen probleem
 • Lange batterijduur

Nadelen

 • Maximaal één extra monitor aansluitbaar

6. Microsoft Surface Pro 7

De Microsoft Surface Pro 7 is ook een 2-in-1 laptop, net zoals de HP Spectre X360. De specificaties zijn minder, maar het is zeker goed genoeg om mee te programmeren (Programming/coding) als developer en ook goedkoper.

Het scherm is aan de kleine kant, maar de schermresolutie is heel hoog. Door het kleine scherm en het lage gewicht is de laptop heel handig om mee te nemen.

Ben je als developer veel onderweg aan het programmeren? Dan is deze laptop ideaal. Of je nu op kantoor op bijvoorbeeld in het vliegtuig of de trein bent, overal kan je makkelijk met deze laptop werken.

Voor een 2-in-1 laptop is de processor zeer goed en daarom kan je makkelijk meerdere programma’s tegelijkertijd laten draaien.

Op het moment van schrijven kost de laptop €1399,-. Ben je als developer vaak onderweg of op andere plekken aan het programmeren? Dan is deze laptop ideaal!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere Microsoft Surface Pro 7 laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

Microsoft Surface Pro 7 laptop
Schermgrootte12.3 inch
Schermresolutie2736 x 1824 pixels
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag256 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Handig om mee te nemen en overal mee te werken
 • Naast laptop- en tabletmodus ook een studiomodus
 • Krachtige processor voor een 2-in-1 laptop
 • Hoge schermresolutie

Nadelen

 • Batterijduur
 • Scherm is aan de kleine kant

7. HP ENVY 17-cg0720nd

Het opvallende aan de HP ENVY 17-cg0720nd is dat naast de uitstekende specificaties voor developers de laptop een groot scherm heeft van 17.3 inch.

Op deze manier kan je meerdere programma’s tegelijkertijd open hebben staan en dat bevordert de werksnelheid. Veel developers hechten waarde aan een groot scherm, jij ook?

Het is wat onhandiger om de laptop mee te nemen, maar het ligt er maar net aan waar je prioriteiten liggen. Met speciale 17.3 inch laptoptassen is het meenemen van de laptop ook geen issue meer.

Door de goede processor kan je makkelijk met meerdere zware programma’s tegelijkertijd werken. In combinatie met de videokaart is het ook mogelijk om foto’s en video’s te bewerken, mocht je daar interesse in hebben.

Op het moment van schrijven kost de laptop €1149,-. Hecht je als developer veel waarde aan een groter scherm? Dan is deze laptop helemaal geschikt voor jou!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere HP ENVY laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

HP ENVY 17-cg0720nd laptop
Schermgrootte17.3 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag512 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Groot scherm
 • Goede processor die meerdere zware taken tegelijkertijd snel kan uitvoeren
 • Vingerafdrukscanner
 • Snel starten van laptop en programma’s door SSD harde schijf
 • Goede videokaart

Nadelen

 • Kan wat onhandig zijn om mee te nemen
 • Niet geschikt voor spelen van meest recente games

8. HP 15-dw1017nd – Goedkope (programmeer)laptop!

De HP 15-dw1017nd is de goedkoopste laptop in dit rijtje van de beste laptops voor programmeren (Programming/coding). Ondanks de prijs zijn de specificaties uitstekend voor developers.

Is je budget iets minder groot, maar wil je toch als developer een uitstekende laptop om mee te kunnen programmeren? Dan is deze laptop een mooie optie.

Ben je bijvoorbeeld een game developer of wil je een game developer worden? Dan is de laptop minder geschikt voor je. Ook videobewerking is niet aan te raden, omdat de laptop geen aparte videokaart heeft, maar vaak heb je dat als developer toch niet nodig.

Verder is het handig dat je goed in lichte omgevingen kan werken door het anti-glare scherm. Vele schermen zijn niet geschikt voor een lichte omgeving, maar deze wel.

Op het moment van schrijven kost de laptop €799,-. Het is een laptop met goede specificaties voor developers tegen een mooie prijs!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere HP laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

HP 15-dw1017nd laptop
Schermgrootte15.6 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag512 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Mooie specificaties voor developers tegen een goedkope prijs
 • Krachtige processor die makkelijk meerdere taken tegelijk kan uitvoeren
 • Laptop en programma’s starten snel op
 • Anti-glare scherm zorgt ervoor dat je in lichte omgevingen kan werken

Nadelen

 • Niet geschikt voor game developers
 • Videobewerking is niet aan te raden

9. Lenovo IdeaPad 5 81YK00FKMH – Goedkope (programmeer)laptop!

De Lenovo IdeaPad 5 81YK00FKMH heeft vergelijkbare belangrijke specificaties voor developers als de HP 15-dw1017nd, maar is iets duurder.

Ook deze laptop is heel geschikt als je budget iets minder is of je minder geld wil uitgeven aan een laptop. Voor minder geld kan je als developer ook goede laptops kopen om mee te programmeren (Programming/coding).

Extra handige onderdelen zijn een klepje voor de webcam en de vingerafdruksensor. Dit maakt het plaatje compleet voor een goedkope laptop met mooie specificaties.

Het spelen en/of ontwikkelen van (zware) games en videobewerking is niet goed mogelijk, omdat de videokaart daar niet krachtig genoeg voor is.

Op het moment van schrijven kost de laptop €879,-. Voor een lage prijs heb je als developer een uitstekende laptop!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere Lenovo IdeaPad laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

Lenovo IdeaPad 5 81YK00FKMH laptop
Schermgrootte15.6 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i7 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)16 GB
Opslag512 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Goede specificaties voor developers tegen een scherpe prijs
 • Extra handige onderdelen, zoals een webcamklepje en vingerafdruksensor
 • Goede processor die meerdere programma’s tegelijk kan laten draaien
 • Door SSD harde schijf start laptop en programma’s snel op
 • Verlicht toetsenbord

Nadelen

 • Minder geschikt voor games spelen en/of ontwikkelen en videobewerking
 • Geen CD/DVD-speler

10. ASUS Chromebook Flip C436FA-E10131

De ASUS Chromebook Flip C436FA-E10131 is alweer de laatste laptop in dit rijtje van de beste laptops voor programmeren (Programming/coding).

Vooral als je als developer veel onderweg bent en op verschillende plekken werkt, dan is deze laptop geschikt voor jou. De specificaties zijn niet zo goed als de voorgaande laptops, maar goed genoeg om mee te kunnen programmeren.

Heb je een pauze of even genoeg van je programmeertaken? Dan kan je eenvoudig overgaan op de tabletmodus en bijvoorbeeld een spelletje spelen of een film kijken.

Ook krijg je een jaar lang 100 GB cloud opslag bij Google One. Dit is altijd handig als je veel bestanden kwijt moet, want de opslagruimte in de laptop zelf is niet heel groot.

Op het moment van schrijven kost de laptop €999,-. Ben je een reizende developer, zoals een digital nomad, of werk je gewoon veel onderweg en/of op verschillende plekken? Dan is deze laptop ideaal voor jou!

Deze laptop met de onderstaande specifieke specificaties is niet altijd beschikbaar op Bol.com. Kijk op Bol.com naar andere ASUS Chromebook Flip laptops met soortgelijke of betere specificaties. Let er in ieder geval op dat de laptop de minimale specificaties heeft die nodig zijn voor een goede laptop om mee te programmeren.

ASUS Chromebook Flip C436FA-E10131 laptop
Schermgrootte14 inch
SchermresolutieFull HD scherm
Processor (CPU)Intel Core i5 (4 cores)
Werkgeheugen (RAM)8GB
Opslag256 GB
Type opslagSSD

Voordelen

 • Makkelijk om mee te nemen en op veel verschillende plekken te gebruiken
 • Opstartsnelheid van laptop en programma’s is goed
 • Zowel laptop- als tabletmodus
 • Strakke behuizing

Nadelen

 • Geen groot scherm
 • Niet aan te raden als je veel opslagruimte nodig hebt

Meer goede laptops voor developers om mee te programmeren (Programming/coding) + andere tip

Hierboven heb je de beste laptops voor developers gezien om mee te programmeren (Programming/coding). Een goede laptop is essentieel voor een developer en hierboven ga je er gegarandeerd eentje vinden.

Je weet nu ook waar je specifiek op moet letten om een goede laptop aan te schaffen als developer. Wil je toch nog verder kijken? Op Bol.com staan nog meer meer geweldige laptops voor developers die je eenvoudig kan bestellen en snel in huis hebt.

Ben je nog geen developer maar wil je er wel één worden en leren programmeren? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” een echte aanrader om je eerste stappen in de programmeerwereld te zetten.

Wellicht is het leuk om je laptop wat minder saai te maken en extra te beschermen tegen beschadigingen. In het artikel over laptopstickers vind je de beste laptopstickers.

Hopelijk heb je een goede laptop kunnen vinden en ga je lekker verder met programmeren of ga je het leren. Je zal er veel plezier aan gaan beleven en het maakt het programmeren leuker.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie