Laptop wordt heet: Mogelijke oorzaken + de beste oplossingen!

De kans is groter dat je laptop (te) heet wordt als je veel achter je laptop werkt of hobbymatig bezig bent. Een laptop kan zelfs oververhit raken en uitvallen. Het is daarom de bedoeling om je laptop goed te koelen en dit te voorkomen. Hieronder bespreken we mogelijke oorzaken waarom je laptop te warm wordt of zelfs oververhit raakt en de daarbij behorende oplossingen. De oplossingen zijn simpel beschreven en kan je zelf gaan toepassen. Helpen de oplossingen niet en heb je al een oude laptop? Dan is het tijd om weer eens een nieuwe laptop te kopen. Lees lekker verder!

Mogelijke oorzaken waarom je laptop te warm wordt of zelfs oververhit raakt

Als je laptop te warm wordt of zelfs oververhit raakt, dan kunnen daar een aantal oorzaken voor zijn. Wij bespreken hieronder 6 veelvoorkomende oorzaken.

1. De processor moet te hard werken

In veel gevallen word je laptop te heet als je processor te hard moet werken. Werk je vaak met veel zware programma’s tegelijkertijd? Dan is dit een grote belasting voor je processor.

De processor is het hart van je laptop en voert taken uit om de programma’s goed draaiende te houden. Bij het draaien van veel (zware) programma’s tegelijkertijd wordt de processor warm door de hoeveelheid taken die het uit moet voeren.

2. Ventilator van je laptop is stoffig en/of vervuild

Het is de bedoeling dat de ventilator van je laptop warme lucht afvoert, zodat je laptop afkoelt en niet te warm wordt. Maar soms lukt dit niet goed meer.

Vaak komt dat doordat de ventilator stoffig en/of vervuild is. Hierdoor kan de ventilator minder goed warme lucht afvoeren en het kost meer kracht om dat te doen.

Je laptop wordt heet en gaat lawaai maken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de ventilator kapot is of niet meer goed functioneert. Dan moet je de ventilator in je laptop (laten) repareren of in zijn geheel vervangen.

Computer, ventilator en draden

3. Koelpasta is opgedroogd

Koelpasta is een middeltje dat tussen de processor en de koelplaat zit. Het heeft als functie om de warmte van de processor naar de koelplaat over te brengen. De koelplaat zorgt ervoor dat de warmte wordt weggehouden van de hardware.

Op deze manier blijft de processor koel, zelfs als het heel veel taken moet verwerken, omdat er veel programma’s tegelijkertijd draaien.

Maar het kan zo zijn dat de koelpasta van je laptop na een aantal jaren opdroogt of minder goed werkt. Dan word je laptop sneller heet en kan minder goed afkoelen.

4. Je laptop staat in de zon of een andere (te) warme omgeving

Een laptop houdt niet van een te warme omgeving. Misschien is het wel lekker om met je laptop in de zon te zitten, maar voor je laptop is dat geen aanrader. Het kan zelfs zo zijn dat je laptop langzamer wordt om te voorkomen dat het oververhit raakt.

Als de processor een bepaalde maximumtemperatuur heeft bereikt, dan verlaagt het de kloksnelheid, zodat de hitte afneemt. Dit wordt ook wel “thermal throttling” genoemd.

Echter hebben vooral accu’s last van een warme omgeving. Een processor wordt vooral warm door de grote hoeveelheid taken die het moet verwerken.

De meest optimale temperatuur voor een laptop is tussen de 10 en 35 graden Celsius.

Man, laptop en zon

5. Ventilatiegaten zijn afgesloten door ondergrond

Hier hebben veel mensen geen erg in, maar het is belangrijk om de ventilatiegaten van je laptop open te houden. Hierdoor kan de laptop de warme lucht goed afvoeren.

Bijvoorbeeld op schoot of op een zachte ondergrond zijn de ventilatiegaten vaak afgesloten. Op deze manier kan de warme lucht niet goed afgevoerd worden en wordt de laptop erg heet.

6. Er staat een virus op je laptop

Naast dat een virus bijvoorbeeld je privacy kan aantasten en gegevens van je kan stelen, kan het er ook voor zorgen dat je processor oververhit raakt.

Een virus kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er programma’s op de achtergrond draaien die je processor overbelasten. Dit veroorzaakt een hete processor.

De processor maakt dan meestal wel gebruik van “thermal throttling” en verlaagt de kloksnelheid, maar hierdoor is je laptop wel trager.

Virus detected laptop

De beste oplossingen om je laptop weer af te laten koelen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je laptop te heet wordt en oververhit raakt. Gelukkig kan een warme laptop, die ontstaat door één of meerdere van de oorzaken uit het vorige hoofdstuk, afkoelen door de onderstaande oplossingen.

1. Programma’s afsluiten die je niet gebruikt

Het helpt simpelweg al om alleen programma’s open te hebben staan die je echt gebruikt. Ook het sluiten van tabbladen in de browser, die je niet meer nodig hebt, zorgt ervoor dat de processor minder hard hoeft te werken.

Soms draaien programma’s op de achtergrond die je helemaal niet nodig hebt of worden programma’s al automatisch gestart bij het opstarten van je laptop.

Op Windows kan je dan naar Taakbeheer gaan (Ctrl + Alt + Delete > Klik daarna op Taakbeheer). In Taakbeheer klik je op het tabblad “Processen”.

Hier zie je alle processen die op dit moment op je laptop draaien. Selecteer processen die je niet nodig hebt en klik op “Beëindigen”. Let er wel op dat je geen essentiële processen voor je laptop beëindigt.

Taakbeheer voorbeeld

2. De ventilator van je laptop schoonmaken

De ventilator en de rest van je laptop kan je schoonmaken met een perslucht spuitbus. Dit is een makkelijke manier om stof en andere vuiltjes uit je laptop te verwijderen.

Het is aan te raden om iedere 6 maanden stof en vuiltjes uit je laptop te verwijderen, zodat de laptop nog jaren mee kan gaan. Een schone ventilator kan makkelijker warme lucht afvoeren.

3. Nieuwe koelpasta (laten) aanbrengen

Is het opdrogen of niet meer goed functioneren van de koelpasta de oorzaak dat je laptop (heel) warm wordt? Dan zou je eventueel koelpasta kunnen kopen bij Bol.com en het zelf kunnen aanbrengen in je laptop.

Echter is het niet verstandig om het zelf te doen als je daar niet voldoende kennis over hebt, dan kan je het beter aan een expert overlaten.

4. Denk aan de temperatuur van de omgeving waarin je laptop staat

Zoals eerder al beschreven, is de meest ideale temperatuur voor een laptop tussen de 10 en 35 graden Celsius. Het is dus niet de bedoeling om je laptop in een koudere of warmere omgeving (in de zon) te zetten.

Een vochtige omgeving is uiteraard ook niet goed voor je laptop. Woon je in een warm gebied of zit je in de zomer nog achter je laptop? Dan is het goed om je laptop op een verhoging te zetten.

Laptopstandaarden zijn ideaal om je laptop te verhogen. Op deze manier kan je laptop via de ventilatiegaten beter warme lucht afvoeren. Ook zijn laptopstandaarden goed om ergonomisch te werken.

5. Ventilatiegaten open houden en eventueel zorgen voor betere ventilatie

Het is niet aan te raden om je laptop op schoot of op een andere zachte ondergrond te zetten, waardoor de ventilatiegaten zijn afgesloten. Je laptop wordt heet en kan zelfs oververhit raken als er geen warme lucht via de ventilatiegaten afgevoerd kan worden.

De ventilatiegaten moeten open blijven om je laptop af te koelen. Het beste is om je laptop op een harde en vlakke ondergrond te zetten, zoals een bureautafel. Hierdoor blijven de ventilatiegaten open.

Met een laptopstandaard zorg je vaak voor een nog betere ventilatie. Ook zijn er laptopstandaarden met ventilatoren verkrijgbaar die je laptop goed af laten koelen.

Laptopstandaard voorbeeld

6. Schaf een goede virusscanner aan

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om een goede virusscanner aan te schaffen. Ook als je denkt dat je al een virus hebt, kan een virusscanner dit opsporen en verwijderen.

Het is zeker niet goed als een virus veroorzaakt dat je laptop (Processor) te warm wordt. Dit moet je zien te voorkomen en oplossen als je het probleem al hebt.

Wij hebben persoonlijk goede ervaringen met Norton. Op Bol.com vind je ook andere goede pakketten voor virusscanners.

Word je laptop vaak te heet en is de laptop al oud? Koop een nieuwe laptop

Misschien word je laptop wel vaker (te) heet, maakt lawaai en valt ook nog eens uit? Helpen de oplossingen niet en is je laptop ook al oud? Dan is het tijd om naar een nieuwe laptop te kijken!

Voor programmeurs is het een aanrader om het artikel “Beste 10 laptops voor programmeren (Programming/coding)” te lezen. Ben je geen programmeur? Dan staan op Bol.com de beste laptops voor jou!

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande oplossingen om je laptop af te laten koelen. Je weet nu met je huidige of nieuwe laptop wat je moet doen als de laptop te warm wordt of zelfs oververhit raakt.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

1 gedachte over “Laptop wordt heet: Mogelijke oorzaken + de beste oplossingen!”

Plaats een reactie