JSON bestand openen: Hoe doe je dat?

Een JSON bestand openen is simpel, maar je moet maar net even weten hoe het moet. Eerst gaan we kijken naar de beste programma’s waarmee je een JSON bestand kan openen. Met deze programma’s maak je een JSON bestand leesbaar. Er kunnen enkele redenen zijn waarom je een JSON bestand niet kan openen. Tot slot geven we aan waar je meer over JSON kan lezen. Lees lekker verder!

Met deze programma’s kan je een JSON bestand openen

Voordat we gaan kijken hoe je een JSON bestand kan openen, is het leuk om misschien iets meer over JSON te lezen. In “Wat is JSON?” lees je meer over JSON. In het laatste hoofdstuk komen we daarop terug en verwijzen we je naar nog een interessant artikel.

JSON bestanden herken je aan de “.json” extensie.

Als je een JSON bestand wil openen, kan je zoiets als dit zien in Windows:

JSON bestand openen pop-up Windows

Windows opent een JSON bestand vaak niet automatisch. Ook Mac OS en Linux hebben daar moeite mee. Waarmee kan je dan wel een JSON bestand openen?

Er zijn gelukkig genoeg programma’s waarmee je een JSON bestand kan openen en die het leesbaar maken. We gaan kijken naar geschikte programma’s voor Windows, Mac OS en Linux.

Windows

 • Mozilla FireFox
 • Visual Studio Code
 • Notepad++

Mac OS

 • Mozilla FireFox
 • Visual Studio Code
 • MacVim

Linux

 • Mozilla FireFox
 • Visual Studio Code
 • Vim

Met deze programma’s is het eenvoudig om een JSON bestand te openen en te bekijken.

JSON logo

Redenen waarom je een JSON bestand niet kan openen

Toch kunnen er enkele redenen zijn waarom je een JSON bestand niet kan openen, ondanks dat je één van de bovenstaande programma’s gebruikt. Hier staan enkele redenen op een rijtje:

 • Er is iets misgegaan bij het downloaden van het JSON bestand en het bestand is niet volledig. Probeer het JSON bestand opnieuw te downloaden.
 • Het JSON bestand is beschadigd.
 • Kijk voor de zekerheid ook goed naar de extensie “.json”. Misschien denk je dat het opgeslagen is als JSON bestand, maar is het niet zo. Verander de extensie naar “.json” als het een andere extensie heeft en er JSON syntax in het bestand staat.

Er kan iets mis zijn met het JSON bestand, daarom is het goed om het te checken op de bovenstaande redenen.

Check check

Meer over JSON lezen?

Je weet nu met welke programma’s je een JSON bestand kan openen. Deze programma’s maken het JSON bestand ook leesbaar.

Stiekem hebben we je al op een artikel gewezen waarmee je meer over JSON kan lezen, dat is namelijk “Wat is JSON?”.

Om beter te begrijpen waar JSON vaak voor gebruikt wordt, is het een aanrader om “Wat is een API?” te bekijken.

Als programmeur is de kans groot dat je ooit in aanraking komt met JSON. Misschien wil jij wel leren programmeren? Speciaal voor beginners hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt.

Hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

2 gedachten over “JSON bestand openen: Hoe doe je dat?”

 1. In de internet browser Google Chrome gebruik ik zelf de plugin genaamd “JSON Viewer”, als ik een JSON bestand of code wil weergegeven op het scherm helpt de plugin namelijk om het netjes weer te geven. Om te bekijken of de syntax goed is van een JSON structuur zijn er ook online JSON-lint websites (bijvoorbeeld https://jsonlint.com/) of offline tools te vinden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie