Java leren: Hoe doe je dat en wat heb je eraan?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je Java wilt gaan leren programmeren. Java leren hoeft niet lastig te zijn. Het ligt eraan hoe je het gaat leren. Wel zul je er veel tijd en energie in moeten steken om Java onder de knie te krijgen. In dit artikel gaan we kijken wat Java eigenlijk is, wat je er mee kan doen en welke methodes goed zijn om het te leren.

Ja, ik wil Java leren en een officieel wereldwijd erkend Java certificaat halen!

Wat is Java?

Java staat bekend als een object georiënteerde programmeertaal. Het is belangrijk als Java programmeur om het OOP (Object oriented programming) principe goed te kennen. Je kan met Java op vele platformen programma’s ontwikkelen, het is namelijk een platform onafhankelijke programmeertaal. Voorbeelden van platformen zijn Windows, Mac OS en Linux.

Qua syntax (Grammatica van de programmeertaal) lijkt Java op C++. Java is gemaakt om simpeler te zijn dan C++. Een groot voordeel van Java ten opzichte C++ is dat Java memory leaks (Geheugenlekken) voorkomt. Java beheert zijn eigen geheugen en kan objecten automatisch weggooien die niet meer gebruikt worden. Java leren is eenvoudiger dan C++ leren.

Java code wordt uitgevoerd in een JVM (Java virtual machine). Hierdoor is de kans zeer klein dat Java code kwade dingen kan doen op de computer waar het op draait. Op vele besturingssystemen kan je een JVM downloaden. Daarom kan je Java code draaien op verschillende platformen.

Verder is het belangrijk om een JRE (Java runtime environment) te installeren als je Java programma’s wil draaien. JRE heeft een JVM en library classes (Bibliotheek classes). Library classes bevatten code die al geschreven zijn. Hierdoor hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Je kan daarom bijvoorbeeld makkelijk op 1 regel code de huidige tijd en datum ophalen. Achter die ene regel codes zitten meer regels code om de huidige datum en tijd op te halen, maar die zijn al geschreven in de library classes. Hier maken programmeurs dankbaar gebruik van door de code uit deze library classes aan te roepen.

Als je zelf Java programma’s wil ontwikkelen is het noodzakelijk om een JDK (Java development kit) te downloaden. De JDK bevat tevens een JRE en JVM. Daarnaast heeft een JDK uiteraard development tools waarmee je Java programma’s kan ontwikkelen. Tijdens het Java leren zal je hier meer bekend mee raken.

Java leren computer

Verschil Java en JavaScript

Veel beginners halen Java en JavaScript soms door elkaar, terwijl het totaal wat anders is. Laten we hier duidelijk de verschillen op een rijtje zetten:

  • Java is een programmeertaal en JavaScript is een scripttaal.
  • Java programma’s worden uitgevoerd in een JVM. JavaScript wordt uitgevoerd in een browser.
  • Java code moet gecompileerd worden. JavaScript bestaat alleen maar uit tekst.
  • Met Java kan je computerprogramma’s, apps en games (En nog meer) ontwikkelen. JavaScript is bedoeld om websites interactief te maken.

Ja, ik wil Java leren en een officieel wereldwijd erkend Java certificaat halen!

Java programmeren: Wat kan je ermee?

Nu is het tijd om de ingewikkelde technische verhaaltjes even achterwege te laten en ons te richten op wat we ermee kunnen. Hiermee doelen we op wat de mogelijkheden zijn voor een Java programmeur. Als goede Java programmeur zal je niks te klagen hebben over geld. Java leren zal goed zijn voor je portemonnee in de toekomst. De vraag naar goede Java programmeurs is namelijk erg groot en je kan een goed salaris verdienen.

Computerprogramma’s ontwikkelen

Met Java kan je hele gave computerprogramma’s ontwikkelen. ThinkFree is daar een mooi voorbeeld van. ThinkFree komt op hetzelfde neer als Microsoft Office. Het is dus een soort online kantoor waarbij je onder andere presentaties en documenten (En nog veel meer!) kan maken.

Games ontwikkelen

Java biedt de mogelijkheid om games te ontwikkelen. Een heel mooi voorbeeld van een Java game is Minecraft. Deze game is vooral razend populair onder jongeren wereldwijd.

Minecraft

Apps ontwikkelen

TelegramEr zijn heel veel (Android) apps ontwikkeld met Java. Misschien wil jij ook een app ontwikkelen? Met Java kan dat zeker! Een mooi voorbeeld van een app die door miljoenen gebruikers is gedownload wereldwijd is Telegram.

Enkele andere mogelijkheden voor Java programmeurs/developers

  • Internet of Things
  • Robots
  • Webapps

Java leren: Wat zijn de beste leermethodes?

Om een goede Java programmeur/developer te worden, zal je de programmeertaal Java goed moeten leren. Tegenwoordig zijn er op het internet talloze mogelijkheden om dat te doen. Veel mogelijkheden daarvan zijn meestal niet goed en/of lastig voor beginners. Hierdoor zien beginners vaak door de bomen het bos niet meer en haken vroeg af.

Java leren programmeren kan eenvoudiger zijn als je de basis van het programmeren ook beter begrijpt. Hier op ProgrammeerPlaats is een e-book beschikbaar “Snelcursus: Leren programmeren”. Hierin staan veel code voorbeelden in Java, waardoor je ook specifiek de programmeertaal Java beter gaat begrijpen, naast de basiskennis over programmeren in het algemeen. In de video’s over de basisonderdelen van het programmeren, kan je ook basiskennis opdoen. Bekijk dan wel de video’s waarin Java wordt behandeld, als je specifiek Java wilt leren.

Het e-book “Snelcursus: Leren programmeren” niet voldoende als je echt serieus met Java aan de slag wilt gaan. Er zijn verschillende Java certificaten die je kan gaan halen. Zoals OCA en OCP. OCA is bedoeld voor beginnende Java developers. Met het behalen van OCA toon je aan dat je goed met Java overweg kan. Een echte aanrader om Java goed te leren is “Training: Java SE 8 Programmer I (exam 1Z0-808)”. Met deze training kan je OCA halen. Een wereldwijd erkend certificaat, waardoor je goed in de markt zal liggen.

De training is ook goed om gewoon Java te leren. Het hoeft niet perse het doel te zijn om OCA te halen, maar dit is wel aan te raden. Het is een goede investering in jezelf. De kennis die je ermee opdoet, betaald zich ruimschoots terug. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst? Pak je kans.

Ja, ik wil Java leren en een officieel wereldwijd erkend Java certificaat halen!

Beoordeel hier het artikel (Alleen voor leden)

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Plaats een reactie