Java leren: De beste leermethodes!

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen doordat je Java wil gaan leren programmeren. Java leren hoeft niet lastig te zijn. Het ligt eraan hoe je het gaat leren. Wel zal je er veel tijd en energie in moeten steken om Java onder de knie te krijgen. In dit artikel gaan we kijken wat Java eigenlijk is, wat je er mee kan doen en welke leermethodes het beste zijn. Lees lekker verder!

Wat is Java?

Java staat bekend als een object georiënteerde programmeertaal. Het is belangrijk als Java programmeur om het OOP (Object Oriented Programming) principe goed te kennen. Je kan met Java op vele platformen programma’s ontwikkelen, het is namelijk een platform onafhankelijke programmeertaal. Voorbeelden van platformen zijn Windows, Mac OS en Linux.

Qua syntax (Grammatica van de programmeertaal) lijkt Java op C++. Java is gemaakt om simpeler te zijn dan C++. Een groot voordeel van Java ten opzichte van C++ is dat Java memory leaks (Geheugenlekken) voorkomt. Java beheert zijn eigen geheugen en kan objecten automatisch weggooien die niet meer gebruikt worden. Het is makkelijker om Java te leren dan C++.

Java Virtual Machine

Java code wordt uitgevoerd in een JVM (Java Virtual Machine). Hierdoor is de kans zeer klein dat Java code kwade dingen kan doen op de computer waar het op draait. Op vele besturingssystemen kan je een JVM downloaden. Daarom kan je Java code draaien op verschillende platformen.

Java Runtime Environment

Verder is het belangrijk om een JRE (Java Runtime Environment) te installeren als je Java programma’s wil draaien. JRE heeft een JVM en library classes. Library classes bevatten code die al geschreven is. Hierdoor hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Je kan daarom bijvoorbeeld makkelijk op één regel code de huidige tijd en datum ophalen. Achter die ene regel codes zitten meer regels code om de huidige tijd en datum op te halen, maar die regels code zijn al geschreven in de library classes. Hier maken programmeurs dankbaar gebruik van door de code uit deze library classes aan te roepen.

Java Development Kit

Als je zelf Java programma’s wil ontwikkelen, is het noodzakelijk om een JDK (Java Development Kit) te downloaden. De JDK bevat tevens een JRE en JVM. Daarnaast heeft een JDK uiteraard development tools waarmee je Java programma’s kan ontwikkelen. Tijdens het Java leren zal je hier meer bekend mee raken.

Java leren computer

Verschil Java en JavaScript

Veel beginners halen Java en JavaScript soms door elkaar, terwijl het totaal verschillend is. Laten we hier duidelijk de verschillen op een rijtje zetten:

  • Java is een programmeertaal en JavaScript is een scripttaal.
  • Java programma’s worden uitgevoerd in een JVM. JavaScript wordt uitgevoerd in een browser.
  • Java code moet gecompileerd worden. JavaScript bestaat alleen maar uit tekst.
  • Met Java kan je computerprogramma’s, apps en games (En nog veel meer!) ontwikkelen. JavaScript is bedoeld om websites interactief te maken.

Java programmeren: Wat kan je ermee?

Nu is het tijd om de ingewikkelde technische verhaaltjes even achterwege te laten en ons te richten op wat we ermee kunnen. Hiermee doelen we op wat de mogelijkheden zijn voor een Java programmeur. Als goede Java programmeur zal je niks te klagen hebben over geld. Java leren zal goed zijn voor je portemonnee in de toekomst. De vraag naar goede Java programmeurs is namelijk erg groot en je kan een goed salaris verdienen.

Computerprogramma’s ontwikkelen

Met Java kan je hele gave computerprogramma’s ontwikkelen. ThinkFree is daar een mooi voorbeeld van. ThinkFree komt op hetzelfde neer als Microsoft Office. Het is dus een soort online kantoor waarbij je onder andere presentaties en documenten (En nog veel meer!) kan maken.

Games ontwikkelen

Java biedt de mogelijkheid om games te ontwikkelen. Een heel mooi voorbeeld van een Java game is Minecraft. Deze game is vooral razend populair onder jongeren wereldwijd.

Minecraft Java game voorbeeld

Apps ontwikkelen

Telegram Java app

 Er zijn heel veel (Android) apps ontwikkeld met Java. Misschien wil jij ook een app ontwikkelen? Met Java kan dat zeker! Een mooi voorbeeld van een app die door miljoenen gebruikers is gedownload wereldwijd is Telegram. Lees in “Android app maken” meer over hoe je een Android app kan maken.

Enkele andere mogelijkheden voor Java programmeurs/developers

  • Internet of Things
  • Robots
  • Webapps

Java leren: Wat zijn de beste leermethodes?

Om een goede Java programmeur/developer te worden zal je de programmeertaal Java goed moeten leren. Tegenwoordig zijn er op het internet talloze mogelijkheden om dat te doen. Veel mogelijkheden daarvan zijn meestal niet goed en/of lastig voor beginners. Hierdoor zien beginners vaak door de bomen het bos niet meer en haken vroeg af. Wij hebben hier de beste leermethodes voor je op een rijtje gezet, zodat leren programmeren in Java ook voor beginners goed te doen is.

E-book Snelcursus Leren Programmeren

Java leren programmeren kan eenvoudiger zijn als je de basis van het programmeren ook beter begrijpt. Hier op ProgrammeerPlaats is een e-book beschikbaar “Snelcursus Leren Programmeren”. Hierin staan veel code voorbeelden in Java, waardoor je ook specifiek de programmeertaal Java iets beter gaat begrijpen, naast de basiskennis over programmeren in het algemeen.

Java certificaat halen

Het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” is niet voldoende als je echt serieus met Java aan de slag wil gaan. Er zijn verschillende Java certificaten die je kan gaan halen, zoals OCA en OCP voor Java 8. OCA is bedoeld voor beginnende Java developers. Met het behalen van OCA toon je aan dat je goed met Java overweg kan.

Steeds meer bedrijven stappen over op Java 11 en daarom is het zeker een aanrader om voor een Java 11 certification te gaan. In “Java 11 certification” lees je daar meer over. Bedrijven en klanten zullen het erg waarderen als je Java 11 vaardigheden hebt. Tegenwoordig kan je zelfs voor een Java 17 certification gaan.

Wil je een Java developer worden en solliciteren bij een bedrijf? Dan is de kans groter dat je aangenomen wordt als je een Java certificaat hebt. Daarnaast is het ook handig om ervaring op te doen met eigen Java projecten, zoals het maken van een computerprogramma of een webapplicatie.

De Java projecten kan je dan in je portfolio website zetten en daarmee vergroot je de kans om aangenomen te worden. Heb je nog geen portfolio website? Lees dan het artikel “Portfolio website maken (Programmeur/developer)” en maak er eenvoudig één voor jezelf!

Java boeken voor beginners

Natuurlijk hoef je niet gelijk voor een certificaat te gaan en kan je als beginner eerst rustiger beginnen. Met de beste Java boeken voor beginners kan je op je eigen tempo aan de slag gaan.

Online cursussen

Een andere aanrader om Java te leren is op Pluralsight. Dit is een geweldig platform met veel leerzame videocursussen voor beginners die Java willen leren. Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen! Lees deze uitgebreide review over Pluralsight voor meer informatie over het platform.

Ook op Coursera staan er goede Java leermogelijkheden voor beginners. In “Coursera review” lees je meer over dit online leerplatform.

Bekijk voor jezelf welke leermethode het beste bij jou past. Het is goed om te investeren in jezelf. De investering in één van de bovenstaande boeken of cursussen betaalt zich ruimschoots terug. Je doet veel kennis op en met die kennis kan je veel bereiken. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie