Is programmeren iets voor mij?

Spelen de vragen “Is programmeren iets voor mij?” en “Is programmeren moeilijk?” weleens door je hoofd? Hier krijg je antwoorden op deze vragen! Programmeren is makkelijker dan je denkt, het ligt eraan hoe je het gaat leren. Lees snel verder!

Is programmeren moeilijk?

Programmeren is niet iets wat je binnen een dag even leert. Net zoals met alles waar je goed in wil worden, moet je er tijd en energie in steken.

Voor beginners kan programmeren heel moeilijk zijn. Als je veel regels code ziet en je weet amper waar het over gaat, dan denk je al snel dat programmeren te moeilijk is en niks voor jou is.

Gelukkig hoeft programmeren niet moeilijk te zijn. Als je echt stapje voor stapje de basis van het programmeren leert, kan je vanuit die kennis verder werken.

Veel beginners zien door de bomen het bos niet meer, omdat ze op internet allemaal lastige voorbeelden zien en vaak is het ook nog onduidelijk uitgelegd.

De betekenis van programmeren is eigenlijk heel simpel. Programmeren is namelijk instructies geven aan een computer. Als programmeur moet je kunnen communiceren met een computer. Een programmeur heeft natuurlijk meer werkzaamheden, zoals je leest in “Wat doet een programmeur/developer?”.

Het communiceren met een computer kan in allerlei programmeertalen. Het is wel aan te raden om eerst de basis van het programmeren te begrijpen en van daaruit verder te werken. Vandaar dat we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” hebben gemaakt.

Je hoeft niet heel slim te zijn en geen wiskundeknobbel te hebben

Het is een misvatting dat je heel slim moet zijn om te kunnen programmeren. Programmeurs zijn geen hoogbegaafde mensen, maar kunnen gewoon goed met één of meerdere programmeertalen programmeren. Je hoeft toch ook niet hoogbegaafd te zijn om een taal zoals Spaans te leren?

Je moet natuurlijk wel veel oefenen om een goede programmeur te worden, maar heel slim hoef je er niet voor te zijn. Stel dat jij veel oefent met programmeren en een hoogbegaafd iemand is er amper mee bezig, dan ben jij beter in programmeren. Oefening baart kunst!

Zelf ben ik ook niet heel slim en ook ik kan programmeren. Als ik het kan, kan jij het zeker.

Vaak wordt er gedacht dat je goed moet zijn in wiskunde om te leren programmeren. Dit is helemaal niet waar. Wel moet je een beetje kunnen rekenen, maar er komen niet vaak lastige wiskundige formules bij kijken.

Er zijn natuurlijk ook projecten waar je wel veel moeilijke wiskundige berekeningen moet maken, maar daar zijn dan vaak weer libraries voor die het uit handen nemen.

Wiskunde

Programmeren is voor jong en oud

Programmeren is voor jong en oud en alles daartussenin. Vaak wordt er gedacht dat je alleen maar met (moeilijke) programmeertalen kan programmeren, maar kinderen van 3 jaar oud kunnen zelfs al met blokjes programmeren!

Voor kinderen is het vooral leuk en leerzaam om met speelgoed te leren programmeren. In “Programmeren voor kinderen” lees je daar meer over.

De programmeertaal Scratch is heel leerzaam voor kinderen. Voor volwassenen kan Scratch ook heel leerzaam zijn. Vooral voor degenen die de stap naar een “echte” programmeertaal, zoals Java, nog lastig vinden en eerst de basisprincipes van het programmeren eenvoudig willen leren.

Voor volwassenen is het wel aan te raden om zo snel mogelijk de stap naar “echte” programmeertalen te maken. Hiermee zijn de mogelijkheden veel groter. In “Leren programmeren” lees je meer over de mogelijkheden en verschillende programmeertalen.

In het volgende hoofdstuk lees je hoe je makkelijk kan beginnen met programmeren.

Vrouw kijkt naar code

Leer op een makkelijke manier programmeren

Om de vraag “Is programmeren iets voor mij?” voor jezelf te beantwoorden, moet je het wel proberen om daarachter te komen. Je zou bijvoorbeeld een hele dure cursus kunnen kopen, maar dat is zonde van je geld als blijkt dat programmeren toch niks voor je is.

Met “Snelcursus Leren Programmeren” leer je op een makkelijke manier de basis van het programmeren. In het e-book leer je onder andere de basisonderdelen van het programmeren in Java, Python en PHP. Voor een mooi prijsje leer je de basis van het programmeren en kom je erachter of het wat voor je is.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Bekijk de pagina van “Snelcursus Leren Programmeren” om te zien wat je allemaal nog meer gaat leren!

Het is zeker een aanrader om ook “Leren programmeren” te lezen, zodat je een beter beeld hebt van de mogelijkheden die je hebt als je gaat leren programmeren.

Als je een website wil maken, is het tegenwoordig al mogelijk om dat te doen zonder te programmeren. Lees “WordPress website maken” als je daar interesse in hebt.

Ga lekker aan de slag en kom erachter of programmeren iets voor je is!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie