In dit artikel gaan we kijken naar 10 gave IoT (Internet of Things) devices (Apparaten) voor 2020. Ze zijn al te koop en kunnen voor jou ook handig en gaaf zijn om te gebruiken. Wil je zelf ook een IoT device maken? Zoja, dat kan! Lees snel verder.
Op ProgrammeerPlaats zijn we ook al dieper ingegaan op Internet of Things. Ook zijn er mooie voorbeelden van IoT projecten voorbij gekomen, maar hier gaan we ons puur richten op IoT devices die al bestaan en die jij kan kopen.
Jij kan zelf ook IoT prototypes maken en zelfs echte devices. Je gaat ook lezen hoe je dat zou kunnen doen. Misschien kan jouw IoT device wel in dit rijtje komen in de toekomst?
IoT devices voor 2020 die je nu al kan kopen
We gaan kijken naar 10 gave IoT devices die handig en gaaf voor jou kunnen zijn in 2020.
1. Google Home – Smart speaker
Google Home zal je misschien weleens van gehoord hebben. Het is de laatste tijd steeds bekender geworden. Ook voor 2020 is het een gaaf IoT device om in huis te hebben. Het is een slimme speaker die reageert op jouw stem.
Stel dat je wilt weten hoe laat de wedstrijd begint van je favoriete voetbalclub, vraag het aan Google Home en je krijgt gelijk antwoord. Of je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel calorieën er in een banaan zitten, vraag het aan Google Home, die weet er wel raad mee.
De Google Home kan samenwerken met andere Smart Home apparaten, waarvan we er nog meer van gaan tegenkomen in dit artikel. Dit zijn ook nog gave dingen die je met de Google Home kan doen en misschien nog niet wist:
- Herinnering om taken uit te voeren. Heb je wat moeite met discipline aanhouden? Google Home kan je daarbij helpen. Google Home kan je bijvoorbeeld herinneren om hard te lopen, om op schema te blijven voor de marathon.
- Google Home kan jouw smartphone terugvinden, als je het kwijt bent geraakt, Door Google Home te vragen waar je smartphone is, kan het jouw smartphone laten ringelen.
- Dagelijkse routines instellen. Bijvoorbeeld elke ochtend om 08:00 het belangrijkste nieuws laten vertellen, zodat je weer volledig op de hoogte bent.
- Google Home kan je helpen in de keuken. Denk hierbij aan vragen zoals “Hoeveel knoflook moet er in de lasagne?”.
Er is nog veel meer wat je met Google Home kan doen. Het is een pareltje onder de IoT devices, ook voor 2020. Koop hier de Google Home voor een leuke prijs.
2. Ring Video Deurbel 2 – Slimme deurbel
In “Internet of Things voorbeelden” hebben we ook al een slimme deurbel voorbij zien komen. Dit ging om “Ring Video Deurbel 1”. Maar er is ook al een tweede versie uit! Met deze slimme deurbel kan je iedereen zien en spreken die aanbelt, ook al ben je niet thuis. Dit kan via de app op je smartphone. Ook is het mogelijk om je huis in de gaten te houden.
Enkele verbeteringen van de tweede versie ten opzichte van de eerste zijn:
- Een betere camera, 1080p HD camera
- Een betere batterij
- Verbeterd beeld in de nacht
Deze slimme deurbel is erg handig om geen enkel belletje aan de voordeur meer te missen. Het is tevens een stukje beveiliging. Je kan namelijk ook zien of er dieven aan de voordeur staan, die proberen in te breken. Koop hier de “Ring Video Deurbel 2” voor een goede prijs.
3. Philips Hue Milliskin inbouwspot – Smart light
De Philips Hue Milliskin valt onder de Smart Home collectie. Het zijn slimme lichten. Je kan de lichten ook bedienen met je smartphone. Hiervoor heb je wel een Philips Hue Bridge nodig.
Het witte licht voelt erg natuurlijk aan en geeft je meer energie dan een donkere ruimte met slechte belichting. De ochtenden kan je zo goed beginnen, met meer energie. Het is zowel beter voor je geest als lichaam om de dag te beginnen met een mooi natuurlijk wit licht.
Er zijn verschillende stijlen die je kan uitproberen. Bij een zonnige dag hoort een ander soort licht dan bij een sombere regenachtige dag. Met de Philips Hue Milliskin kan je voor elk moment van de dag het juiste licht creëren. Je kan de lichten eenvoudig dimmen en er is geen installatie nodig met allemaal snoeren.
Met je smartphone kan je de Philips Hue Milliskin bedienen. Als je vergeten bent om je lichten uit te doen, terwijl je al van huis bent, kan je via je smartphone de lichten alsnog uitzetten. Ook zou je bijvoorbeeld de lichten op een bepaalde tijd automatisch aan kunnen laten gaan. Als je laat van werk komt en meestal ongeveer dezelfde tijd thuis komt, zijn de lichten al automatisch aangegaan.
De Philips Hue Milliskin van afstand bedienen, kan ook diefstal tegengaan. Je kan de lichten via je smartphone thuis aanzetten, terwijl je op vakantie bent. Dit kan dieven afschrikken. Ze denken dat je thuis bent en slaan jouw huis maar over.
De Philips Hue Milliskin is zeker één van de beste IoT devices om in huis te hebben. Voor 2020 kan het een verbetering zijn voor je leven. Hier kan je een Philips Hue Milliskin inbouwspot kopen voor een mooie prijs.
4. Google Nest Protect – Slimme rook en -koolmonoxidemelder
De Google Nest Protect is een slimme rook en -koolmonoxidemelder die je kan laten communiceren met andere Smart Home apparaten. Geen gepruts meer met ouderwetse rook en -koolmonoxidemelders die vals alarm kunnen geven en waar heel de buurt een piep in zijn oren van heeft.
De Google Nest Protect kan je met een heldere stem te woord staan, als er een melding is. Het is ook zeer handig dat je een bericht kan krijgen op je smartphone, mocht er nood aan de man zijn. Als je van huis bent is dit handig, maar ook voor bijvoorbeeld slechthorende mensen is dit heel handig. Een alarm kan lastig zijn om te horen, met een bericht op een smartphone is dat probleem verholpen.
Eerder hebben we het al over de Philips Hue Milliskin gehad. Je zou de Google Nest Protect kunnen laten communiceren met Philips Hue Milliskin lampen. Stel dat er brand is, dan geeft Google Nest Protect daar een melding over en hij kan de Philips Hue Milliskin lampen automatisch aandoen, bijvoorbeeld bij nooduitgangen om makkelijk weg te komen. Samenwerkingen tussen verschillende slimme IoT devices, kunnen jouw huis veranderen in een Smart Home, zoals je met dit voorbeeld ziet.
De Google Nest Protect is zeker een aanvulling op je slimme huis. Hier kan je de Google Nest Protect kopen voor een leuk bedrag.
5. Google Nest Cam Outdoor – Slimme beveiligingscamera
De Google Nest Cam Outdoor is een slimme beveiligingscamera. Het kan een mooie toevoeging zijn aan je Smart Home collectie. Deze slimme beveilingscamera weet onder andere het verschil tussen mensen en andere objecten. Indien er ongewenste activiteiten plaatsvinden, kan de Google Nest Cam een melding naar je smartphone sturen.
Je kan zelfs een melding krijgen als er onbekende mensen langdurig bij jouw op de stoep staan. De Google Nest Cam kan namelijk verschillende gezichten uit elkaar halen. Heel handig als indringers aan het oriënteren zijn om je huis te gaan overvallen. De beelden zijn erg scherp, namelijk Full HD-video (1080p). Zowel de beelden van overdag als ’s nachts zijn heel goed.
Mocht er een onbekend gezicht voor je deur staan, kan je ook tegen die persoon praten. Vragen wat die persoon bij jou komt doen en of je hem misschien kan helpen? Er zijn veel mogelijkheden met de Google Nest Cam Outdoor.
Samenwerking met andere Smart Home IoT devices is mogelijk. Stel dat er een inbreker jouw huis binnenkomt en de Google Nest Protect Outdoor constateert dat, dan kan het ook automatisch de Philips Hue Milliskin lampen aanzetten, zodat de inbreker daarvan schrikt.
De Google Nest Cam Outdoor is hier te koop voor een goed bedrag.
6. Amazon Echo Dot – Smart speaker
De Amazon Echo Dot is vergelijkbaar met Google Home. Beide zijn het slimme speakers. Echter zijn er wel (kleine) verschillen tussen beide smart speakers. Hier staan enkele verschillen op een rijtje:
- De Amazon Echo Dot begrijpt alleen de Engelse taal. Je kan niet in het Nederlands vragen stellen. Bij Google Home kan dit wel.
- Google Home kan over het algemeen meer relevante antwoorden geven dan de Amazon Echo Dot.
- De Amazon Echo Dot kan met meer apparaten samenwerken dan de Google Home.
Verder zijn er niet heel veel grote verschillen. Het zijn beide slimme spraakassistenten met veel dezelfde functionaliteiten. Echter is het momenteel wel zo dat Google Home meer geschikt is voor de Nederlandse markt. Hier kan nog verandering in komen.
Hier kan je de Amazon Echo Dot (3rd generation) kopen voor een leuke prijs.
7. Google Nest Hub – Smart speaker met scherm
De Google Nest Hub is het middelpunt van alle Smart Home apparaten. Je kan met een Google Nest Hub alle Smart Home apparaten aansturen. Je kan veel dezelfde dingen doen als met de Google Home, maar nu is het ook visueel.
Zowel spraakgestuurd als via touch screen kan je alle slimme apparaten van Google aansturen. Je kan bijvoorbeeld zeggen tegen de Google Nest Hub dat je de Philips Hue Milliskin lampen in huis wilt aanzetten. De Google Nest Hub regelt dit voor je. Of je kan bijvoorbeeld zeggen dat je de temperatuur wilt verhogen naar 23 graden in huis. Google Nest Hub geeft dit door aan de slimme thermostaat en automatisch verandert de temperatuur naar jouw wensen. De slimme thermostaat van Google komen we later nog op terug in dit artikel.
Het is handig om de Google Nest Hub in huis te hebben als je al meerdere slimme Google apparaten in huis hebt. Hierdoor heb je een middelpunt om alles te kunnen aansturen. Je hebt daardoor een goed overzicht op al je slimme apparaten.
De Google Nest Hub is hier te koop voor een leuke prijs.
8. Nuki Smart Lock 2.0 – Slim slot
De Nuki Smart Lock 2.0 is een slim slot en verbeterd de veiligheid enorm. Met je smartphone kan je het slimme slot aansturen. Waar je ook bent, overal kan je het bedienen. Stel je bent vergeten de deur op slot te doen, met dit slimme slot is dat geen probleem meer. Op afstand kan je via een app het slot alsnog op slot doen. Of het is bijvoorbeeld ook handig als een familielid er niet in kan. Jij kan op afstand voor je familielid het slot opendoen.
De Nuki Smart Lock 2.0 kan nog meer. Hieronder nog meer functionaliteiten van de Nuki Smart Lock 2.0:
- Verschillende gebruikers registreren met tijden wanneer ze recht hebben om naar binnen te gaan.
- Compatibiliteit met Apple Homekit, bluetooth en ZigBee.
- Overzicht van iedereen die het slot open heeft gedaan en gesloten heeft.
IoT devices kunnen voor meer veiligheid zorgen en dit is daar een goed voorbeeld van. Hier koop je de Nuki Smart Lock 2.0 voor een goed bedrag.
9. Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat
Ook dit is weer een mooie toevoeging bij de collectie Smart Home apparaten van Google. Je kan deze slimme thermostaat op afstand besturen met je smartphone. Tevens werkt de Google Nest Learning Thermostat zeer energiebesparend. Het is goed voor je portemonnee en het milieu. Hij leert je huis kennen en alleen de noodzakelijke energie te gebruiken.
Als je weg bent, kan deze slimme thermostaat automatisch de temperatuur in huis verlagen. Hij weet namelijk wanneer je thuis bent of niet. Ook weet hij bijvoorbeeld wat voor weer het is en kan daar op inspelen. Als het buiten erg warm is, weet hij dat het niet nodig is om de temperatuur in huis omhoog te gooien.
Enkele andere functionaliteiten van deze slimme thermostaat zijn:
- Kan een persoonlijk schema maken op basis van jouw voorkeuren qua temperatuur.
- Elke dag een keurig overzicht van hoeveel energie je hebt verbruikt.
Dit is een mooi voorbeeld van IoT devices die echt een aanvulling zijn voor je huis. Hier kan je de Google Nest Learning Thermostat kopen voor een mooie prijs.
10. Slimme stekkerdoos
Tot slot kijken we naar de slimme stekkerdoos. Met een app kan je spraakgestuurd via Alexa of Google assistant vragen om bepaalde apparaten, die aangesloten zijn op de stekkerdoos, aan/uit te zetten. De stekkers kan je apart van elkaar aan en uit zetten. Zeer handig als je bepaalde (slimme) apparaten wilt gebruiken op een bepaalde tijd en andere niet nodig hebt. Dit is ook energiebesparend.
Het aan- en uitzetten van verschillende (slimme) apparaten is eenvoudig te regelen met deze slimme stekkerdoos. Je krijgt meer controle over je huis en meer controle over slimme IoT devices die in je huis staan, waar hierboven al mooie voorbeelden van staan. Dit kan een kers op de taart zijn in je Smart Home.
Hier kan je voor een goedkope prijs de slimme stekkerdoos kopen.
Maak zelf IoT prototypes en devices
Hierboven heb je al gave IoT devices kunnen aanschouwen die ook nog eens handig voor jezelf kunnen zijn. Lijkt het je leuk om zelf ook een IoT device te maken? Zoja, jij kan dat namelijk ook!
Met de bovenstaande IoT devices heb je al veel inspiratie op kunnen doen om zelf ook aan de slag te gaan. Met een mini computertje, zoals de Arduino, kan je hele gave IoT prototypes maken. Denk hierbij aan een slimme wekker die later afgaat als jou trein vertraging heeft of een slimme plantenbak die automatisch de planten kan water geven. Lees “Internet of Things voorbeelden” om nog meer inspiratie op te doen.
Wil je echt aan de slag, maar lijkt het je lastig om met de Arduino aan de slag te gaan? Dan kan je een Arduino cursus volgen. Er gaat sowieso meer tijd in zitten als je zelf alles nog uit moet zoeken, hoe een Arduino überhaupt werkt. Met een cursus doe je heel veel kennis op en het scheelt je tijd. Na de cursus heb je genoeg kennis om zelf aan de slag te kunnen.
Je kan er ook voor kiezen om gewoon een Arduino te kopen en zelf aan de slag te gaan. Voor beginners kan dit wel lastig zijn en gaat daar veel tijd in zitten. Ben je meer ervaren met een Arduino, kan je gewoon gelijk aan de slag gaan.
In productie brengen
Met een mini computer zoals de Arduino, maak je vooral prototypes. Om echte Iot devices te produceren die ook daadwerkelijk in productie gaan, zal je naar speciale maakplaatsen of bedrijven kunnen gaan die je daarbij gaan helpen. Of je bent zelf een hele handige Harry die alles in elkaar kan klussen. Als je een handige Harry bent en een eigen webshop hebt, zou je ook zelf verschillende IoT devices kunnen verkopen.
Het is natuurlijk niet perse nodig om het naar productie te brengen. De meeste mensen zijn gewoon hobbyisten en maken IoT prototypes voor eigen gebruik. Als je echt een baanbrekend idee hebt en er een goed werkend prototype van hebt gemaakt, kan het wel lekker voor je portemonnee zijn om het in productie te brengen. De keus is helemaal aan jou.
Als je gave IoT prototypes hebt gemaakt met een Arduino, hoor ik dat graag. Je kan daarmee namelijk op ProgrammeerPlaats komen.