Ben je geïnteresseerd om een iOS app te maken? Dan zit je hier helemaal goed! Voor de volgende apparaten van Apple is het mogelijk om iOS apps te maken: iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch en Apple TV. Veel iPads gebruiken tegenwoordig iPadOS, Apple Watch gebruikt watchOS en Apple TV gebruikt tvOS, maar al deze besturingssystemen zijn gebaseerd op iOS. Eerst gaan we het hebben over waarom je eigenlijk een iOS app zou willen maken. Daar zijn genoeg redenen voor. Daarna gaan we kijken naar de mogelijkheden om een iOS app te maken. Dit kan zowel door te programmeren als zonder te programmeren. Lees lekker verder!
Ja, ik wil eenvoudig een iOS app leren maken met dit geweldige boek!
Waarom zou je een iOS app willen maken?
Waarschijnlijk zal je wel je redenen hebben om een iOS app te maken, als je plannen hebt om dat te gaan doen. Maar hier zetten we nog meer redenen op een rijtje die je misschien wel nog enthousiaster maken dan je al bent.
Erg gaaf voor een Apple liefhebber
Wil je een app gaan maken en ben je een grote Apple liefhebber. Dan is het eigenlijk een verplichting om een iOS app te maken! Een Android app maken is natuurlijk uit den boze 😉.
Even zonder gekheid, het ligt natuurlijk ook aan je doelgroep en misschien moet je met andere dingen rekening houden. Maar als Apple liefhebber is het sowieso gaaf om een iOS app te maken.
Hoe gaaf is het wel niet als iedereen jouw zelfgemaakte app kan downloaden in de App Store en bijvoorbeeld op de iPhone kan gebruiken? Dit is een droom voor veel Apple liefhebbers.
Misschien kan je er zelfs wel aan bijdragen dat meer mensen een iPhone kopen, omdat ze jouw geweldige app willen gebruiken? Het is heel ambitieus gedacht, maar het is belangrijk om te dromen in het leven.

Grootste markt na Android
Na Android is iOS het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld. Het marktaandeel wereldwijd van Android ligt op het moment van schrijven rond de 70% en het marktaandeel van iOS rond de 25%.
Statcounter houdt nauwkeurig het wereldwijde marktaandeel van mobiele besturingssystemen bij. Het verschil met Android is vrij groot, maar iOS staat wel stevig op de tweede plaats.
De derde grootste wereldwijd, op het moment van schrijven Samsung, haalt namelijk de 1% geen eens. Met een iOS app kom je dus terecht in een redelijk grote markt.
Opvallend is dat het marktaandeel van iOS in Nederland een stuk groter is in vergelijking met het wereldwijde marktaandeel volgens Statcounter.
Daarnaast zijn mensen met een Apple apparaat, zoals een iPhone, over het algemeen fanatieke gebruikers. Ze kopen het apparaat omdat ze echt fan zijn van Apple. Hierdoor is je doelgroep meer gepassioneerd.
Geld verdienen
Misschien wil je wel puur voor je lol een iOS app maken, maar er valt ook (goed) geld mee te verdienen. Dat is nooit verkeerd, toch? Hieronder staan enkele mogelijkheden om met een iOS app geld te verdienen:
- Advertenties
- Betalen per download
- Abonnementen
- In-app aankopen
- Data verzamelen en verkopen
- Affiliate marketing

iOS app naast website
Het kan heel leuk en handig zijn om een iOS app naast je website te maken. Hierbij moet je er echter wel rekening mee houden of het doel van je website geschikt is voor een iOS app.
Ook belangrijk is om te onderzoeken of je doelgroep gebruik maakt van iOS apps en daar geïnteresseerd in is, anders heeft het weinig meerwaarde om naast je website een iOS app te maken.
iOS app in App Store zetten
De meeste mensen die een iOS app maken, willen de app natuurlijk in de App Store plaatsen. Op deze manier kan je een groot publiek bereiken die je app gaat gebruiken.
Op de website van Apple vind je meer informatie om een iOS, iPadOS, watchOS en tvOS app in de App Store te plaatsen. Om een iOS app in de App Store te kunnen plaatsen, heb je een App Developer Program account nodig en dat kost je $99 per jaar.
Verschillende programmeertalen
Voor de programmeurs onder ons zal het als muziek in de oren klinken, met verschillende programmeertalen is het mogelijk om iOS apps te maken. Dit maakt iOS development interessanter.
Wij gaan ons echter richten op de vier meest gebruikte programmeertalen voor iOS development, namelijk Swift, Objective-C, C# en Dart. In het volgende hoofdstuk lees je daar meer over.

Eenvoudig met app maker
Zelfs zonder te programmeren is het al mogelijk om een iOS app te ontwikkelen. Dit is mogelijk door app makers. De mogelijkheden zijn daardoor wel kleiner.
Door te programmeren kan je veel meer zelf bepalen hoe de app eruit komt te zien en gaat werken. Met programmeren kan je namelijk zelf de details erin verwerken.
Bij een app maker ben je afhankelijk van de mogelijkheden die het platform biedt. Als je absoluut niet wil programmeren, dan is het wel een goed alternatief.
Denk je dat programmeren te moeilijk voor je is en kies je daarom voor een app maker? Probeer dan eens om op een simpele en leuke manier de basis van het programmeren te leren met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.
iOS app maken door te programmeren
Het programmeren van een iOS app zal de beste keuze zijn. Hierdoor kan je een iOS app ontwikkelen die helemaal aansluit op jouw wensen en eisen. Het is mogelijk met meerdere programmeertalen, maar wij bespreken hier de meest belangrijke.
Met een app maker heb je vaak niet de mogelijkheid om alle details te implementeren die je voor ogen hebt. Dan zou je toch je eisen naar beneden moeten bijstellen en dat is zonde.
Swift
Swift is in 2014 ontwikkeld door Apple. De programmeertaal is ontwikkeld om iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS apps mee te maken. Swift is de hoofdprogrammeertaal voor iOS development.
Voor Swift was Objective-C de hoofdprogrammeertaal voor iOS development, maar Swift is Objective-C voorbijgestreefd. Op vele vlakken is Swift een betere programmeertaal dan Objective-C.
In “Swift programmeertaal: Simpele uitleg!” lees je meer over de programmeertaal Swift. Swift is de beste programmeertaal voor iOS development en erg interessant om je in te verdiepen.
Xcode is de beste ontwikkelomgeving om iOS apps mee te maken met Swift. Deze ontwikkelomgeving wordt ook officieel aanbevolen door Apple.
Op Pluralsight en Coursera staan hele goede cursussen voor beginners om iOS apps te leren ontwikkelen met Swift. In de review over Pluralsight en in de review over Coursera lees je meer over deze geweldige online leerplatformen.
Objective-C
Alhoewel Apple nu officieel Swift aanraadt en Objective-C niet meer de hoofdprogrammeertaal is voor iOS development, is het nog steeds mogelijk om Objective-C te gebruiken. Echter heeft Swift de toekomst en het is niet aan te raden om voor Objective-C te kiezen.
Mocht je toch Objective-C willen proberen, dan is “Objective-C for Swift Developers” op Pluralsight een interessante cursus om Objective-C code in je Swift projecten toe te leren passen.
Ook op Coursera staan interessante leermogelijkheden om te beginnen met iOS development en Objective-C.
C#
C# is ontwikkeld door Microsoft en verscheen in 2001. De mogelijkheden met C# zijn groot en het is ook mogelijk om iOS apps te maken.
Het is vooral handig om C# te gebruiken voor iOS development als je de app ook op andere mobiele besturingssystemen wil lanceren, zoals Android. Vanuit één project met code (Codebase) kan je een app maken voor meerdere mobiele besturingssystemen.
Xamarin is een cross-platform ontwikkelomgeving waar je in één codebase een app voor meerdere mobiele besturingssystemen kan ontwikkelen, waaronder iOS.
Op ProgrammeerPlaats staat een mooi artikel met meer informatie over C# en hoe je het leert. Wil je de iOS app ook lanceren op meerdere mobiele besturingssystemen? Dan is het interessant om C# in te duiken.
Pluralsight heeft hele goede cursussen voor beginners om met Xamarin te leren werken.

Dart
Google heeft Dart ontwikkeld en de programmeertaal verscheen in 2011. Het is een opkomende programmeertaal en de verwachting is dat in de toekomst steeds meer programmeurs er gebruik van gaan maken.
Met de UI toolkit Flutter en Dart heb je de mogelijkheid om iOS en Android apps vanuit één codebase te ontwikkelen, net zoals dat in Xamarin het geval is. Dit maakt het ontwikkelen van apps voor verschillende mobiele besturingssystemen veel makkelijker.
De beste ontwikkelomgevingen om apps te ontwikkelen met Flutter en Dart zijn: Android Studio, IntelliJ en Visual Studio Code.
Er is een heel goed Nederlands boek geschreven over Flutter en Dart, namelijk “Apps ontwikkelen met Flutter”. Zelfs zonder programmeerervaring kan je met dit boek al apps leren ontwikkelen met Flutter en Dart!
iOS app maken zonder te programmeren
Het is al mogelijk om een iOS app te maken zonder te programmeren. Er zijn meerdere app makers waarmee je een iOS app kan ontwikkelen.
Met de cursus “Apps Maken” van NHA leer je met app maker Mobincube om een iOS app te ontwikkelen. Het is een ideale cursus als je een iOS app wil maken en niet wil programmeren.
Zoals eerder ook al ter sprake is gekomen, zijn de mogelijkheden met een app maker wel kleiner. Wanneer je zelf gaat programmeren, kan je de app meer naar je eigen hand zetten.
Wil je toch een iOS app programmeren, maar heb je nu nog geen programmeerkennis? Ga dan eerst eens aan de slag met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” om de basis van het programmeren te leren.
Interessant is ook om meer algemene informatie over een app maken te lezen. Ga lekker aan de slag met het maken van je iOS app. Veel succes!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.