Internet of Things (IoT) voorbeelden

Benieuwd naar Internet of Things (IoT) voorbeelden? In dit artikel ga je gave Internet of Things voorbeelden tegenkomen. Zelf heb ik ook kleine Internet of Things toepassingen (Prototypes) ontwikkeld met een Arduino. Jij kan dat ook! Je leest ook hoe je dat zelf zou kunnen doen. Lees lekker verder!

Ja, ik wil de beste Internet of Things (IoT) boeken zien!

Eigen Internet of Things (IoT) voorbeelden

Zelf ben ik bezig geweest met het maken van prototypes met een Arduino. Het Internet of Things speelde hier een grote rol in. Misschien krijg je er wel inspiratie door om zelf ook iets gaafs te maken?

Slimme hardloopschoen

Ik heb een prototype gemaakt van een slimme hardloopschoen. Door middel van sensoren kunnen de drukpunten in de zool gemeten worden. Op basis van de data van de drukpunten kan de webapp advies geven aan de hardloper over zijn loophouding. Door een verkeerde loophouding kunnen hardlopers blessures oplopen. Dit prototype geeft advies over de loophouding van de hardloper en kan daarmee blessures voorkomen.

Ook geeft het prototype een melding als de schoen te vochtig is. Vochtige schoenen slijten snel. De hardloper kan daarop reageren en zorgen dat de schoen minder vochtig wordt.

Er zitten sensoren op de schoen om de drukpunten te meten en de luchtvochtigheid. De schoen is verbonden met het internet. De data van de drukpunten en de luchtvochtigheid wordt verstuurd naar de webapp. De data wordt pas verstuurd als de drukpunten aangeven dat de loophouding niet juist is en/of de luchtvochtigheid te hoog is. De webapp ontvangt de data en kan de hardloper advies geven over zijn loophouding en/of waarschuwen dat de schoen te vochtig is.

Je ziet nu nog veel draden, grote sensoren en een oude schoen. Het was puur een prototype. Als het in productie zou komen, moeten de sensoren netjes weggewerkt worden in de schoen en zou het netwerk draadloos zijn.

Goperience

Goperience is bedacht voor de voetbalsupporters. Wanneer de bal op de paal of lat komt, krijgen de voetbalsupporters een trilling via de armband die ze om hebben. Dit verhoogt de beleving tijdens een wedstrijd. Ook hier zie je weer veel bedrading. Bij een prototype gaat het om de werking en minder om hoe het eruit ziet. 

Op de ijzeren buis (Doelpaal) zit een trillingssensor. Deze trillingssensor is gekoppeld aan een Arduino. Ook is de Arduino verbonden met internet, met behulp van een WiFi module (ESP8266). De doelpaal is op deze manier verbonden met internet en kan een signaal sturen naar de armband van een supporter, wanneer de bal de paal raakt en de sensor een trilling waarneemt. Ook is de armband verbonden met WiFi, om het signaal van de doelpaal te kunnen ontvangen. Wanneer de armband het signaal van de doelpaal krijgt, komt het trillingsmotortje in werking op de armband. In de video is het trillingsmotortje van de armband gehaald om het effect beter waar te nemen.

Ja, ik wil de beste Internet of Things (IoT) boeken zien!

Andere gave Internet of Things (IoT) voorbeelden

Hier staan voorbeelden beschreven van Internet of Things (IoT) toepassingen die al bestaan. Er zijn prototypes van gemaakt of het is daadwerkelijk al in productie genomen.

Gezichtsherkenning deur

Een deur die alleen open kan bij gezichtsherkenning. Je hebt geen sleutel meer nodig! Er zijn vooral nog prototypes van gemaakt en het is nog niet veel in productie gebracht. De prototypes laten wel zien dat het mogelijk is.

Slimme garagedeur

Een slimme garagedeur die je open kan doen met je smartphone of tablet. Je hoeft niet meer eerst de garagedeur open te doen om weg te rijden met je auto. Je kan op afstand de garagedeur alvast open doen. Misschien overbodige luxe? Voor gehandicapte mensen kan het zeer handig zijn. Of als je bent vergeten om de garagedeur dicht te doen, kan je dat alsnog doen op afstand. Tevens kan je zien of de garagedeur open of dicht staat en daarop reageren.

Slimme alarmklok

De slimme alarmklok gaat later af als je trein vertraging heeft. Deze alarmklok kan data van spoorwegmaatschappijen via een API ontvangen en daarop anticiperen, door jou wat langer te laten slapen. Ditzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld de metro of tram. Hier zijn ook vooral prototypes van gemaakt en het is voor zover ik weet nog niet in productie.

Slimme deurbel

Als iemand belt aan de voordeur, kan je via een app zien wie er aan de voordeur staat en je kan ook tegen die persoon praten. Hier zijn niet alleen maar prototypes van. Het is ook al in productie genomen en je zou het kunnen kopen.

Ring video deurbel 1

Slimme voerbak

Er bestaan zelfs slimme voerbakken voor honden en katten. Op afstand zou je kunnen instellen wanneer de hond of kat eten krijgt. Je kan ook direct eten geven. Door een camera in de voerbak kan je ook je huisdier zien. Tevens kan je praten tegen je huisdier. De slimme voerbak is al in productie genomen. Je kan het op verschillende plekken kopen.

Automatische voerbak hond of kat

Zelf met Internet of Things aan de slag en/of meer erover lezen

Ben je ook geïnteresseerd geraakt in Internet of Things na de voorbeelden? Dat is mooi! Jij kan er namelijk ook op een laagdrempelige manier mee aan de slag en/of er meer over lezen. Je kan een Arduino of een Raspberry Pi aanschaffen en zelf gave projecten gaan maken. Op de website van Arduino staan voorbeelden om erin te komen.

Het is heel interessant om met de beste Internet of Things boeken dieper in Internet of Things te duiken en eventueel zelf aan de slag te gaan. Je zal zien hoe gaaf het is om meer over Internet of Things te leren en misschien zelf wel gave Internet of Things toepassingen te maken.

Er gaat wel veel tijd in zitten als je alles zelf moet uitzoeken. Een Arduino cursus kan erg leerzaam zijn als je het serieuzer wil aanpakken en veel wil leren over de Arduino. Met meer kennis over de Arduino zou je veel Internet of Things toepassingen kunnen maken.

Met kennis over Internet of Things kan je hele gave projecten maken. Ook staan bedrijven te springen om mensen met verstand van Internet of Things. Investeer in jezelf als je echt interesse hebt in Internet of Things en vergroot je kennis.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie