Internet of Things betekenis

In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van Internet of Things (IoT), in het Nederlands ook wel Internet der Dingen genoemd. Internet of Things is erg in opkomst en je hoort er steeds meer over. Er kleven voor- en nadelen aan. Door IoT ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Voor de maatschappij, maar ook voor programmeurs/developers. Jij kan zelf ook aan de slag gaan met Internet of Things. Het is minder moeilijk dan je denkt. Lees snel verder.

Ja, ik wil een introductie over Internet of Things en weten wat de mogelijkheden zijn!

Wat is Internet of Things?

IoT is de afkorting van Internet of Things. In dit artikel zullen we de volledige benaming gebruiken en de afkorting. In het Nederlands zeg je “Internet der Dingen”. Internet of Things klinkt toch net wat lekkerder en daarom zal je de Nederlandse variant niet meer tegenkomen in het artikel.

Maar wat is Internet of Things? Simpel gezegd is Internet of Things het concept dat dingen verbonden zijn met het internet. Met dingen worden ook wel apparaten en zelfs mensen of dieren bedoeld. Deze dingen verzamelen en delen data. Hierdoor worden de dingen slimmer. Zonder tussenkomst van mensen kunnen dingen data verzamelen en/of delen.

Een voorbeeld is een container die zelf kan aangeven als het vol is en er geen afval meer bij kan. De container is het “ding” dat is verbonden met het internet. In de container zitten sensoren, die kunnen waarnemen of de container vol is. De container verzamelt data, over de hoeveelheid afval, en kan deze data versturen. Wanneer de container vol is, kan het bijvoorbeeld een WhatsApp bericht sturen naar de vuilnismannen. Zo weten de vuilnismannen exact wanneer de container vol is. Dit verhoogt de efficiëntie van het werk voor de vuilnismannen. Lees “Internet of Things voorbeelden” voor meer gave voorbeelden.

Internet of Things heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dit komt onder andere door de goedkopere processors, draadloze netwerken en de techniek die in zijn geheel is verbeterd. Ook door de opkomst van de mini-computers, zoals de Arduino en de Raspberry Pi, is Internet of Things meer bekend geworden. Veel meer studenten en hobbyisten gaan daardoor aan de slag met het Internet of Things. Je kan tegenwoordig al op een laagdrempelige manier aan de slag gaan met Internet of Things.

Hopelijk heb je al een duidelijker beeld gekregen over de betekenis van Internet of Things. Het Internet of Things klinkt heel leuk en er kleven ook veel voordelen aan. Echter zijn er ook nadelen. “Elk voordeel heeft zijn nadeel”. Andersom geldt dat ook.

Internet of Things apparaten overzicht

Voordelen

Internet of Things is een prachtig concept en er kleven veel voordelen aan. Hier een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het bespaart tijd. Er is geen menselijke communicatie nodig. Denk aan het eerder genoemde voorbeeld van de slimme container. Wanneer de container vol is, kan het automatisch een WhatsApp bericht sturen naar de mobiele telefoons van de vuilnismannen. De container kan communiceren met mobiele telefoons. Er is geen persoon nodig om waar te nemen dat de container vol is en dit door moet communiceren naar de vuilnismannen.
  • Het is kostenbesparend. Tijd is geld. Doordat apparaten snel met elkaar kunnen communiceren, scheelt dat veel tijd. Als datzelfde werk door mensen gedaan moet worden, kost het meer geld. Doordat onder andere processors, sensoren en draadloze netwerken tegenwoordig niet duur meer zijn, hoeven Internet of Things toepassingen ook niet duur te zijn.
  • Apparaten zijn op afstand te bedienen. Je hoeft niet meer in de buurt van een apparaat te zijn. Als je lampen thuis bijvoorbeeld verbonden zijn met internet, kan je ze via je mobiel uitzetten. Dit is bijvoorbeeld handig als je de lampen vergeten bent uit te zetten en al op het werk bent.
  • Door het Internet of Things kunnen apparaten veel sneller en makkelijker met elkaar communiceren. Voor het Internet of Things was het veel duurder om apparaten met elkaar te laten communiceren en moeilijker om dat voor elkaar te krijgen. Nu is het niet meer ingewikkeld en de communicatie kan snel verlopen, met een goed draadloos netwerk.

Ja, ik wil een introductie over Internet of Things en weten wat de mogelijkheden zijn!

Nadelen

Helaas kleven er ook nadelen aan het Internet of Things. Hier een aantal nadelen op een rijtje:

  • Data kan onderschept worden door hackers, wanneer het verstuurd wordt over een draadloos netwerk. Ze zijn er wel mee bezig om dit steeds meer te bestrijden, onder andere door het opleiden van meer en betere ethische hackers.
  • Het leven gaat steeds meer om technologie draaien. We worden erg afhankelijk van technologie.
  • Privacy kan in gevaar komen. Wanneer data onderschept wordt, kunnen anderen daar misbruik van maken. Stel dat een hacker data onderschept en weet wanneer jij de lichten thuis hebt uitgedaan, via je mobiel. Dan zou de hacker naar je huis toe kunnen gaan en bij je inbreken, omdat hij weet dat je niet thuis bent.

Stijgende populariteit

De populariteit van Internet of Things neemt erg toe. Veel scholen gaan al met Arduino’s aan de slag en laten studenten daarmee Internet of Things toepassingen ontwikkelen. Ook veel hobbyisten zijn door de Arduino en Raspberry Pi Internet of Things toepassingen gaan maken. Door de mini-computers, kan je op een laagdrempelige manier beginnen met het maken van IoT toepassingen.

Niet alleen hobbyisten en studenten gaan steeds meer doen met het Internet of Things, ook bedrijven gaan er veel meer in investeren. Sommige bedrijven zijn zelfs helemaal gericht op het Internet of Things. Hierdoor blijft de populariteit toenemen en de techniek blijft zich ontwikkelen.

De verwachting is dat de populariteit de komende jaren nog wel blijft toenemen. Steeds meer scholen en bedrijven houden zich ermee bezig. Ook krijgen steeds meer mensen op de wereld de beschikking over internet, waardoor de vraag naar IoT toepassingen blijft stijgen.

Arduino Uno

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn groot. Je kan namelijk elk apparaat, mens of dier verbinden met het internet. Een mens of dier verbinden met het internet klinkt wel raar, maar het is zeker mogelijk. Het is bijvoorbeeld al gelukt om de hersenen van een mens met het internet te verbinden. Hierdoor kan je op een computerscherm zien dat de persoon met zijn rechterarm beweegt. Ook andere lichaamsbewegingen kunnen op een scherm waargenomen worden, door de signalen die worden gestuurd van de hersenen naar een computer.

Door de goedkopere en betere technologie, worden de mogelijkheden steeds groter. Bijna iedereen kan al aan de slag met Internet of Things. De grote bedrijven zullen sneller met echte eindproducten gaan komen, die nuttig kunnen zijn voor de maatschappij. Hobbyisten en studenten maken vooral prototypes. Mocht het prototype erg goed zijn en het idee is geweldig, kan het zijn dat bedrijven geïnteresseerd raken en er een eindproduct van willen maken.

Doordat Internet of Things populair is en veel mogelijkheden heeft, is er ook veel informatie op internet te vinden. Je zou bijvoorbeeld een Arduino kunnen kopen en zelf aan de slag gaan. Of je kan cursussen of trainingen volgen, om meer te leren over Internet of Things en van daaruit mooie IoT toepassingen maken. Met een cursus of training ga je gerichter aan de slag en krijg je meestal betere informatie dan gratis informatie op het internet. Meer daarover in “Zelf aan de slag”.

Zelf aan de slag

De betekenis van Internet of Things is je nu waarschijnlijk wel duidelijk. Je hebt zelfs veel meer geleerd dan alleen de betekenis. Nu is het tijd om zelf de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan, als je interesse voor Internet of Things hebt.

Als programmeur/developer ben je vooral bezig met de software. Dus code schrijven om de IoT toepassingen zo goed mogelijk te laten werken. Echter zou je ook bezig kunnen zijn met het totale plaatje. Hierdoor krijg je een beter beeld over de gehele werking van een IoT toepassing. Als je alleen aan de slag gaat, ben je wel genoodzaakt om ook met de hardware bezig te zijn. De Arduino is ideaal om mee aan de slag te gaan. Hiermee leer je op een leuke en niet moeilijke wijze het totaalplaatje kennen van een IoT toepassing.

Om het Internet of Things beter te begrijpen en te weten wat de mogelijkheden zijn, is “Training: Internet of Things Introduction” een aanrader. Deze training is vooral bedoeld voor software developers. Om meer te leren over een Arduino en de mogelijkheden daarmee, is “Arduino cursus” erg leuk om te doen.

Bedrijven willen graag mensen met kennis over Internet of Things. Als jij die kennis hebt, zou je beter in de markt liggen. Je kan als hobbyist aan de slag gaan met een Arduino of het serieuzer aanpakken met een training.

Als je een gave IoT toepassing hebt gemaakt, hoor ik dat graag. Je kan daarmee op ProgrammeerPlaats komen.

Ja, ik wil een introductie over Internet of Things en weten wat de mogelijkheden zijn!

Plaats een reactie