Ik Leer Coderen: Leren programmeren voor kinderen!

Het spel Ik Leer Coderen leert kinderen op spelenderwijs de basisprincipes van het programmeren. Programmeren zal steeds belangrijker worden in de toekomst en het is goed dat kinderen er nu al kennis mee maken. Voor kinderen vanaf 5 jaar is het spel geschikt. In dit artikel lees je meer over het spel en wat wij ervan vinden. Ook geven wij een goede tip waar je Ik Leer Coderen eenvoudig en goedkoop kan kopen. Lees snel verder!

Ja, ik wil het spel Ik Leer Coderen kopen!

Wat is Ik Leer Coderen en hoe werkt het?

Ik Leer Coderen is een spel van Jumbo. Het spel is gericht op STEM. STEM is de afkorting voor Science (Wetenschap), Technology (Techniek), Engineering (Bouwkunde) en Mathematics (Wiskunde).

STEM is een educatief programma dat jonge kinderen kennis laat maken met de eerder genoemde richtingen. Kinderen maken kennis met deze richtingen op een leuke en leerzame manier.

Bij het spel Ik Leer Coderen moeten kinderen ervoor zorgen dat het aapje bij de bananen terechtkomt. Dit is mogelijk door instructies te geven met blokjes. Het speelt zich af op een kaart.

In deze video zie je daar meer over:

Er zijn 20 verschillende kaarten en 3 niveaus. De eerste kaarten zijn heel makkelijk, zodat kinderen door beginnen te krijgen hoe ze instructies moeten geven met blokjes en graag verder willen spelen.

Het blokjessysteem is zelfcorrigerend. Als kinderen een verkeerd blokje in de rij willen leggen, dan past het niet. Kinderen gaan dan vanzelf op zoek naar de juiste instructie (Blokje).

De werking van de blokjes spreekt voor zich en is voor kinderen vrij snel duidelijk. Zo niet, dan zou je kinderen kunnen uitleggen wat de instructie is van elk blokje.

Met een beetje creativiteit zou je zelf ook nog extra kaarten kunnen maken voor het spel Ik Leer Coderen. Zo kunnen kinderen nog verder spelen als ze alle kaarten hebben uitgespeeld.

Met een A4’tje en stiften kom je al een heel eind. Een zelfcorrigerend systeem maken zal wat lastiger zijn, maar je zou een kind ook zelf kunnen corrigeren.

Het spel en de kaarten zijn makkelijk mee te nemen. Ik Leer Coderen is namelijk opgeborgen in een soort koffertje. Ideaal om ook mee te nemen op reis!

Kinderen leren programmeren met het spel Ik Leer Coderen

Je zou misschien denken: Hoe kunnen kinderen leren programmeren met het spel Ik Leer Coderen? Kinderen duiken toch niet de code in?

Om te leren programmeren hoef je niet per se de code in te duiken. Voor jonge kinderen is dat sowieso heel lastig. Programmeren betekent instructies geven aan een computer, maar met een spel zoals Ik Leer Coderen leren kinderen ook om instructies te geven (met blokken) en te denken als een programmeur.

Kinderen hoeven niet per se instructies aan computers te geven om de basisprincipes van het programmeren te leren. Bij programmeren zijn instructies geven (in de goede volgorde), testen en de instructies (eventueel) verbeteren basisprincipes. Dit kunnen kinderen spelenderwijs met een spel leren, zonder dat daar een computer voor nodig is.

Er is ook een speciale programmeertaal waarbij je instructies via blokken geeft aan de computer, namelijk Scratch. Scratch zou een leuke aanvulling zijn op het spel Ik Leer Coderen.

Wij van ProgrammeerPlaats vinden het spel Ik Leer Coderen van Jumbo erg leerzaam voor kinderen vanaf 5 jaar. Volgens ons is het een aanrader voor kinderen om al vroeg de basisprincipes van het programmeren te leren.

Ik Leer Coderen voorbeeld kaart

Ik Leer Coderen kopen + andere aanraders

Bij Bol.com kan je het spel Ik Leer Coderen eenvoudig kopen en je hebt het snel in huis. Vaak is er ook nog eens een leuke aanbieding op Bol.com.

Ik Leer Coderen doos

Er is ook ander leuk en educatief speelgoed waarmee kinderen instructies geven met blokken en op die manier leren programmeren:

In “Programmeren voor kinderen” zie je nog meer leuke mogelijkheden voor kinderen om te leren programmeren. Programmeren heeft de toekomst en veel kinderen van nu zullen er later mee te maken gaan krijgen.

Vandaar dat het goed is om kinderen alvast voor te bereiden op de toekomst. Het mooie is dat kinderen al kunnen leren programmeren op spelenderwijs en ze zelf amper doorhebben dat ze echt leren programmeren, in positieve zin.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie