Hoe werkt WordPress? Vraag jij je dat af? Dan zit je hier helemaal goed! Dit is een soort mini WordPress handleiding, we geven je een simpele WordPress uitleg. Starten met WordPress is makkelijker dan de meeste mensen denken. Via dit artikel heb je binnen een mum van tijd al een website staan met WordPress en weet je er meer over. Lees lekker verder!
Eerst iets meer over WordPress
Voordat we gaan kijken hoe WordPress werkt, is het fijn om eerst iets meer over WordPress te lezen. WordPress is een CMS (Content Management Systeem).
Maar wat houdt het precies in, een CMS? Een CMS is een systeem waarmee je eenvoudig een website kunt maken en beheren. Je hebt daarvoor geen technische kennis nodig van bijvoorbeeld programmeertalen en databases.
Stel dat je een website helemaal vanaf scratch gaat maken, dan duurt het wel een tijdje voordat de website staat. Met een CMS zoals WordPress heb je binnen zeer korte tijd al een website staan.
Zelfs computerleken kunnen al vrij snel een CMS onder de knie krijgen. Als je eenmaal weet waar alles staat in het systeem, is het appeltje eitje.
Maar WordPress is open source en je zou ook kunnen sleutelen aan de code en/of zelf code kunnen toevoegen. De stijl van een website zou je ook naar je eigen smaak kunnen inrichten, mocht het je niet helemaal bevallen of als je bijvoorbeeld wat meer details op je website wil hebben.
De mogelijkheden met WordPress zijn groot! Eerst is het handig om WordPress te installeren en daarna gaan we kijken hoe het werkt.
WordPress installeren: Lokaal of gelijk online gooien?
Je hebt twee mogelijkheden bij het installeren van WordPress. Wil je het eerst lokaal (op je eigen computer) installeren of wil je het gelijk online installeren? Voor het online installeren heb je een hostingprovider nodig. Cloud86 is een aanrader.
In “WordPress lokaal installeren” staat haarfijn uitgelegd hoe jij lokaal WordPress installeert. Het is niet lastig, maar je moet wel weten wat je moet doen.
Met een paar klikken heb je WordPress al online geïnstalleerd bij een hostingprovider. In “WordPress website maken” staat helemaal beschreven hoe je dat moet doen.
Als je rustig aan wil beginnen en niet gelijk geld wil uitgeven, dan kan je WordPress lokaal installeren en ermee “spelen”. Later zou je de website dan online kunnen zetten. Misschien heb je wel plannen en wil je het serieus aanpakken, dan zou ik WordPress gelijk online installeren.
Voor een klein bedrag per maand heb je al een WordPress website online staan bij Cloud86 en je bent waarschijnlijk meer gemotiveerd om er hard aan te werken, omdat het al online staat.
Kijk voor jezelf wat het beste is en installeer WordPress. Als je dat hebt gedaan. kunnen we naar het volgende hoofdstuk.
Maar hoe werkt WordPress dan? Hier een WordPress uitleg / Mini WordPress handleiding
Nu gaan we kijken hoe WordPress werkt. Dit is een WordPress uitleg / mini WordPress handleiding over belangrijke functionaliteiten binnen WordPress. Het is handig als je WordPress al hebt geïnstalleerd, zodat je mee kan doen.
Dashboard
Het Dashboard is de plek “where the magic happens”. Dit is de achterkant van je WordPress website en hier doe je alle aanpassingen. Bezoekers van de website kunnen hier niet komen, alleen jij als beheerder en eventueel andere beheerders die je toegang hebt gegeven.
Het menu van het Dashboard ziet er zo uit:
Het menu staat aan de linkerkant van het Dashboard. Als je een korte blik werpt op het menu, is het vrij overzichtelijk en kan je als leek wel een inbeelding maken over wat je kan doen.
Misschien is het in het begin nog een beetje zoeken, maar na een paar keer ga je al vertrouwd raken met het systeem. WordPress is heel gebruiksvriendelijk, ook voor leken. Niet voor niets maken meer dan 40% van de websites wereldwijd gebruik van WordPress!
Hieronder gaan we een paar belangrijke functionaliteiten binnen WordPress bespreken en uitleggen hoe je daar gebruik van maakt. Op deze manier kan je simpel starten met WordPress.
Thema’s
In deze mini WordPress handleiding kunnen thema’s niet ontbreken. Vraag jij je soms ook af hoe een website zo mooi en gelikt kan zijn? Soms is daar helemaal niet zoveel werk voor nodig.
Een WordPress thema bestaat uit een aantal bestanden. Deze bestanden zorgen voor het design van de website. Er zijn heel veel designs mogelijk, dus daarom bestaan er ook heel veel WordPress thema’s. Als je in de code verder geen aanpassingen aan het thema wil maken, heb je verder niet zoveel te maken met de bestanden van het thema.
Een voordeel van WordPress thema’s is dat je met weinig werk al een mooie website bouwt en er consistentie in je website is. Veel mensen houden niet van allerlei toeters en bellen op een website, daarom is een mooi en strak thema vaak al voldoende.
GeneratePress is één van de beste WordPress thema’s. In “GeneratePress review en ervaringen” lees je alles over dit WordPress thema. Maar hoe installeer je een thema binnen WordPress?
Dat staat duidelijk beschreven in “Stap 5: Theme installeren”. Lokaal werkt dat hetzelfde. Probeer het eens uit en je zal zien hoe makkelijk het gaat.
Verder is het heel handig om een child theme te maken als je aanpassingen aan het thema wil doen, bijvoorbeeld met CSS en PHP. In “Child theme maken in WordPress” staat duidelijk beschreven wat een child theme is en hoe je het maakt.
Pagina en bericht aanmaken
Een website met alleen een homepage is vrij saai toch? Gelukkig is het heel eenvoudig om binnen WordPress een pagina aan te maken. In “Stap 6: Pagina’s en menu maken” staat hoe je een pagina binnen WordPress aanmaakt.
Een bericht aanmaken werkt hetzelfde als een pagina aanmaken. Berichten zijn blogposts en komen in je blogoverzicht terecht. Voor het aanmaken van een bericht ga je naar Posts/Berichten > Add new/Nieuw bericht. Hier kan je een nieuw bericht aanmaken en publiceren.
Plugins
In deze WordPress uitleg is het belangrijk om ook plugins te behandelen. Plugins maken het leven van veel WordPress website beheerders zoveel makkelijker!
WordPress plugins voegen extra functionaliteiten toe aan je WordPress website, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Voorbeelden van functionaliteiten die plugins eenvoudig kunnen toevoegen aan een WordPress website zijn:
- Contactformulier
- Zoekmachineoptimalisatie hulpmiddelen
- Caching configureren
- Social media buttons
- Beoordeling artikel of bijvoorbeeld een product met sterren
- Spam tegengaan
Dit zijn een paar voorbeelden, maar de mogelijkheden met plugins zijn eindeloos! Stel dat je met een plugin een contactformulier op je website wil plaatsen, hoe doe je dat?
Je gaat naar Plugins > Add New/Nieuwe plugin. Dan zoek je bijvoorbeeld naar de plugin “Contact Form 7”. Deze plugin kan je als oefening installeren.
Als de plugin is geïnstalleerd, dan activeer je het. In het menu in het Dashboard zie je nu “Contact” staan:
Ga er met je muis overheen en klik op “Add New/Nieuwe toevoegen”. Vul als titel “Test” in en sla het contactformulier op. Daarna krijg je een shortcode te zien.
Deze kan je kopiëren en plakken in een bericht, pagina of widget. De shortcode zorgt ervoor dat het contactformulier wordt getoond. Zo simpel is het!
Veel andere plugins werken net zo makkelijk. Probeer het eens uit.
Widgets
Widgets in WordPress zijn blokken met content die je kunt toevoegen in sidebars, footers en andere plekken op je website. Zo kom je bij de widgets via het Dashboard menu: Appearance/Weergave > Widgets.
Aan de linkerkant zie je de beschikbare widgets en aan de rechterkant zie je de plekken op de website waar je de widgets kunt gebruiken. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld een “Afbeelding” slepen naar de “Footer widget 1”:
Uiteraard moet je dan nog wel zelf een afbeelding toevoegen, maar dat is niet lastig. Op deze manier kan je heel eenvoudig widgets toevoegen in je WordPress website.
Zelf programmeren in WordPress en stijl van website aanpassen
Na de WordPress uitleg / Mini WordPress handleiding heb je wel in de gaten dat starten met WordPress heel laagdrempelig is. Ben je een programmeur of wil je wat meer uitdaging? Probeer dan eens zelf te programmeren binnen WordPress en de stijl van de website aan te passen.
Stel dat je bijvoorbeeld via een API het huidige weer wil ophalen en wil opslaan in een database, dan is het handig om gebruik te maken van JavaScript en PHP. Dit is een klein voorbeeld, maar voor heel veel andere functionaliteiten zijn JavaScript en PHP ook handig.
In deze artikelen staat hoe je JavaScript en PHP code toevoegt aan een WordPress website:
Wil je de stijl van je website aanpassen? Bijvoorbeeld een andere kleur aan je footer geven of het lettertype veranderen? Daarvoor is CSS heel handig.
In “(Custom) CSS toevoegen aan je WordPress website” staat duidelijk beschreven hoe je dat doet.
Begin aan je WordPress avontuur en bouw eenvoudig een website
Hopelijk heb je zin om aan de slag te gaan na deze WordPress uitleg / Mini WordPress handleiding. Je weet nu al beter hoe WordPress werkt. Starten met WordPress is makkelijker dan je denkt!
Hoe meer je aan je website gaat zitten, hoe beter je website gaat worden. Ook ga je steeds meer over WordPress leren. WordPress wordt elk jaar weer populairder en mensen die kennis over WordPress hebben zijn steeds gewilder.
Hier op ProgrammeerPlaats hebben we ook de beste WordPress boeken voor beginners op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en ga lekker aan de slag!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.
Ik heb al een werkende website. Maar er heeft een verandering plaats gevonden en ik wil graag weten waar ik info kan vinden hoe hoe het nieuwe programma werkt.
Hoi Diane,
Op YouTube vind je vaak tutorials om te leren hoe je met een nieuwe WordPress omgeving kan omgaan.
Vind je de klassieke editor prettiger werken? Dan kan je gewoon de “Klassieke editor” plugin downloaden en deze editor gebruiken.
Gr. Bas
Is er een helpdesk van WordPress?
Hoi Diane,
Google eens op “WordPress helpdesk”. Dan kom je Nederlandse websites tegen die je verder kunnen helpen.
Wij kunnen eventueel ook helpen tegen een kleine vergoeding.
Gr. Bas