Hoe maak je een app? Jij kan ook eenvoudig een app maken!

Komt de vraag “Hoe maak je een app?” ook weleens in je hoofd op? Vast wel, want anders was je hier niet terechtgekomen. Een app maken hoeft tegenwoordig niet heel lastig meer te zijn. Jij kan ook een app bouwen. Je kan het maken van een app ook uitbesteden, maar in dit artikel bespreken we hoe je zelf een app kan maken. Dit kan bijvoorbeeld al met een app maker, waarbij weinig tot geen programmeerwerk komt kijken. Een app programmeren kost meer tijd, maar je leert ontzettend veel en het is leuk! Er zijn verschillende soorten apps, zoals native apps, web apps en hybride apps. Dit kan voor verschillende apparaten zijn, zoals een smartphone of tablet. Als je een web app of progressive web app wil maken, dan krijg je meer te maken met de bekende talen van het web, zoals HTML, CSS en JavaScript. Lees verder om meer te weten te komen over apps en hoe jij een app kan maken!

Ja, ik wil het beste boek zien om een app te maken!

Kan jij ook een app maken?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of jij wel een app kan maken? Anders heeft het misschien weinig zin om eraan te beginnen. Het antwoord is: JA! Het zou wel lastig worden als je amper weet hoe je een computer aanzet of bijvoorbeeld niet weet hoe je een website bezoekt. Je moet wel (aardig) overweg kunnen met een computer.

Hoe maak je een app: Jij kan ook een app maken!

Er zijn tegenwoordig speciale app makers die het makkelijk maken om een app te bouwen. Zelf een app maken is met een app maker niet lastig meer. Een voorbeeld van zo’n app maker is Mobincube.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als programmeur aan de weg wil timmeren en meer uitdaging zoekt. Dan is het aan te raden om een app te programmeren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Je kan bijvoorbeeld met Xamarin een app maken die geschikt is voor meerdere platformen. Of je kan bijvoorbeeld kiezen om een Android of iOS app te maken.

Een Android app kan je onder andere ontwikkelen in Android Studio, dat specifiek gericht is op het Android platform. In “Android app maken” lees je daar meer over.

Voor een iOS app is het handig om Xcode als ontwikkelomgeving te gebruiken, dit wordt ook officieel aangeraden door Apple. Lees “iOS app maken” voor meer informatie.

Er zijn vele mogelijkheden om een app te maken en jij kan dat zeker gaan doen met één van deze mogelijkheden. Lees verder om uit te zoeken welke mogelijkheid het beste bij je past.

Het begint allemaal met een idee

Het klinkt heel logisch, maar je kan geen app maken zonder idee. Als je uit het niets een app gaat bouwen zonder enig idee erachter en maar wat aanklooit, dan gaat het niks worden.

Waarschijnlijk heb je al een idee. Maar wil je een app bouwen en er geld mee verdienen of gewoon als hobby? Dit is namelijk een groot verschil. Als je geld wil verdienen met je app, dan zal je ook aan een verdienmodel moeten denken. Enkele manieren om geld te verdienen met je eigen app zijn:

  • Advertentie inkomsten
  • Sponsors
  • Abonnementen
  • Data verzamelen en verkopen (Let wel op de privacy van gebruikers en vraag toestemming)
  • Affiliate marketing
  • In-app aankopen

Het zou ook wel fijn zijn als er behoefte is aan de app die je gaat bouwen. Lost het een probleem op? Maakt de app het leven van mensen makkelijker? Is het uniek vergeleken met andere apps die al bestaan? Deze zaken zijn goed om over na te denken.

App bouwen: Idee voor een app

Beschrijf je idee in hoofdlijnen

Een idee in je hoofd hebben is fijn. Echter kan een idee in je hoofd ook weer vervagen. Belangrijk is om in hoofdlijnen je idee op papier of bijvoorbeeld in een Word bestandje te zetten. Misschien heb je wel een idee waarmee je met je app de wereld kan veroveren? Het zou zonde zijn als dat vervaagt.

Het is niet nodig om in detail alles op papier te schrijven. Als je dat wel wil, dan is die keus natuurlijk aan jou. Als je de app aan het bouwen bent, dan kom je misschien ook nog wel op andere ideeën. Wees ook flexibel als je nieuwe gave ideeën hebt die aansluiten bij de hoofdlijnen van je oorspronkelijke idee.

Als je steeds totaal iets nieuws bedenkt, dan komt er weinig van. Blijf vasthouden aan het idee waar je in gelooft en als daar nog elementen bij kunnen komen, kan je daar flexibel in zijn en dat erbij ontwikkelen. Begin echter met een goede basis op te zetten en breid daarna uit. Je kan beter iets hebben dan helemaal niets.

Maak schetsen van de app

Hoe wil je dat de app eruit komt te zien? Door middel van schetsen te maken krijg je daar al een beter beeld van. Ook zou je de schetsen kunnen voorleggen aan je doelgroep en er testen mee gaan uitvoeren. Belangrijk is om ook te weten wat je doelgroep van de app vindt.

Een goede manier van schetsen is om wireframes te maken. Wireframes kan je zien als de bouwtekening van je app. In grote lijnen kan je daarmee de app schetsen en ook de navigatie bepalen. De wireframes hoeven er niet mooi uit te zien. Het gaat puur om wat de app gaat doen. Het design van de website komt later pas, dat hoeft niet in de wireframes.

Zelf een app maken: Mobiele wireframes

Soorten apps

Er zijn verschillende soorten apps. Als je zelf een app wil maken, dan is het belangrijk om te bepalen wat voor soort app dat is.

Web app

Een web app is een app die te benaderen is via een browser. Een web app maken doe je meestal met de talen die bekend zijn in de webdevelopment wereld, zoals HTML, CSS en JavaScript. Je kan een web app eigenlijk zien als een website, maar dan ook (meer) geschikt voor andere apparaten dan een desktop, zoals een smartphone en tablet.

Voor een web app heb je altijd internetverbinding nodig. Je hoeft de app niet in een store te plaatsen. Het is gewoon te benaderen via de browser. Een nadeel is dat je niet alle functionaliteiten van een apparaat kan aanspreken. Bijvoorbeeld de zaklamp aandoen, via een web app op een smartphone, kan lastig zijn.

Zelf een app maken: Zaklamp web app voorbeeld

Native app

Een native app is bedoeld voor een specifiek platform, zoals Android of iOS. De app moet goedgekeurd worden voordat het in de store kan. Je moet de app downloaden om te kunnen gebruiken. Een native app kan vaak gebruik maken van alle functionaliteiten van het apparaat.

Het is op één platform gericht. Dit maakt je doelgroep kleiner. Het kan zijn dat je regelmatig je app moet updaten, als de software van het platform verandert.

Ja, ik wil het beste boek zien om een app te maken!

Hybride app

Een hybride app is een combinatie tussen een web en een native app. Het heeft de mogelijkheden van alle twee de soorten apps. Hybride apps worden gebouwd met webtechnologieën, zoals HTML, CSS en JavaScript.

Een native app wordt vaak gebouwd met technologieën die specifiek bedoeld zijn voor dat platform, zoals Java voor Android. Je kan hybride apps downloaden uit een store.

Het mooie aan hybride apps is dat je vanuit één code base de app kan maken voor meerdere platformen. Je hoeft geen verschillende projecten te hebben om de app in meerdere platformen te distribueren. Dit kan veel tijd schelen.

Het nadeel is dat hybride apps vaak wel wat langzamer zijn dan native apps. De code van een native app is beter afgestemd op het besturingssysteem dan die van een hybride app. Een hybride app is echter meestal wel sneller dan een web app. De hybride app heeft namelijk geen last van de laadtijd van een browser.

Progressive web app

Tot slot is er nog een progressive web app. Een progressive web app is eigenlijk een normale web app, maar voelt aan als een native app. Je hoeft de app echter niet te downloaden. De app is net zoals een normale web app te benaderen via de browser.

Het verschil met een web app is dat je een progressive web app ook offline kan gebruiken. Ook heeft een progressive webapp toegang tot de functionaliteiten van een apparaat, zoals een zaklamp, camera, microfoon enz.

Een progressive web app is eenvoudiger te ontwikkelen dan een native app. Dit kan tijd en geld schelen. Een nadeel is wel dat het iOS besturingssysteem progressive web apps niet volledig ondersteuning geeft. Hier gaat naar verwachting wel verandering in komen, omdat de populariteit van progressive web apps sterk toeneemt.

Zelf een app maken

Ben je inmiddels al overtuigd om zelf een app te gaan bouwen? Je weet nu al meer over de mogelijkheden en de stappen die je kan volgen. Wat houd je nog tegen? Je hoeft tegenwoordig geen nerd meer te zijn om zelf een app te maken.

App bouwen: Nerd achter computer

Programmeren

Je kan ervoor kiezen om de app zelf te programmeren. Hierdoor kan je de app meer naar je eigen hand zetten en maatwerk maken. In code kan je meer bepalen hoe de app eruit komt te zien en hoe het gaat werken. Hier gaat wel meer tijd in zitten dan wanneer je een app maker zou gebruiken.

Heb je nog geen programmeerkennis? Dan is het verstandig om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Je hebt sowieso basiskennis van programmeren nodig als je een app wil programmeren.

App maker

Met een app maker kan je op eenvoudige wijze een app bouwen, zonder dat er code bij komt kijken. Het kost minder tijd, maar als je zelf gaat programmeren, dan heb je wel meer mogelijkheden.

De beste boeken en cursussen

De beste boeken en cursussen om een app te maken staan hieronder voor je beschreven. Zoals eerder ook al is gezegd, het is wel verstandig om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen als je nog geen programmeerervaring hebt en een app wil programmeren.

Boeken

“Maak een app als een baas” is een echte aanrader! Je leert hoe je een app kan maken en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Ook leer je om belangrijke fouten te voorkomen.

Verder staan er op Bol.com nog meer goede boeken om een app te leren maken. Boeken zijn erg leerzaam als je een app wil gaan bouwen.

Cursussen

Ben je minder van de boeken? Dan zijn cursussen een mooie mogelijkheid! Op Pluralsight staan hele goede cursussen om bijvoorbeeld Android en iOS apps te bouwen.

Ook kan je met het bouwen van andere soorten apps aan de slag. In de zoekbalk kan je eenvoudig zoeken naar welk soort cursus je wil volgen om de juiste vaardigheden aan te leren voor de app die je wil bouwen.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit gave platform. Het platform is zelfs 10 dagen helemaal gratis uit te proberen!

Wil je liever een app maken met een app maker? Dan is de cursus “Apps Maken” van NHA een aanrader. In deze cursus leer je apps maken voor Android, Windows Phone en iOS met de app maker Mobincube.

Aan de slag

Nu is het tijd om te stoppen met het lezen van dit artikel en aan de slag te gaan. Neem de informatie in je op en beslis welke kant je op wil gaan. Wacht niet langer om te beginnen aan je eigen app. Succes!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

1 gedachte over “Hoe maak je een app? Jij kan ook eenvoudig een app maken!”

Plaats een reactie