Head First Design Patterns review (Boek): Leer simpel Design Patterns!

In deze uitgebreide Head First Design Patterns review lees je meer over het boek en wat wij ervan vinden. Dit boekt maakt het simpel en leuk om Design Patterns te leren. Vergeleken met de droge stof in andere boeken is dit een verademing. Lees lekker verder!

Ja, ik wil het boek Head First Design Patterns kopen!

Wat zijn Design Patterns?

Design Patterns betekent in het Nederlands ontwerppatronen. Veel software developers krijgen te maken met veelvoorkomende (ontwerp)problemen bij het ontwikkelen van software.

Hoe los je deze problemen op? Je hoeft hiervoor niet opnieuw het wiel uit te vinden. Voor veelvoorkomende (ontwerp)problemen in software development zijn vaak al Design Patterns die je kunt gebruiken. Veel software developers hebben namelijk al eens dezelfde problemen als jij gehad!

Een Design Pattern is een soort template die je in veel verschillende situaties kan gebruiken. Binnenin dat template zet je de code neer die past in het geheel.

Deze Design Patterns hebben hun werking al lang en breed bewezen. Sinds 1994 worden Design Patterns al toegepast in software ontwikkeling.

Een groot voordeel is ook dat veel programmeurs bekend zijn met Design Patterns en ze beter begrijpen hoe de code in elkaar zit, als je ook Design Patterns toepast. Het verhoogt de leesbaarheid van de code.

Houd er wel rekening mee dat je niet voor elk software (ontwerp)probleem een Design Pattern hoeft toe te toepassen. Soms kan het op een makkelijkere manier.

Om Design Patterns goed te begrijpen, is het wel handig om OOP (Object Oriented Programming) kennis te hebben. In “Object georiënteerd programmeren: Uitleg + codevoorbeelden!” lees je er meer over en leer je de basis beter begrijpen.

Laptop typen

Voor wie is het boek Head First Design Patterns bedoeld?

Het boek Head First Design Patterns is vooral bedoeld voor beginnende software developers. Design Patterns kan je toepassen in de meeste populaire programmeertalen, zoals Python, Java, C# en PHP.

Dus ben jij bijvoorbeeld een beginnende Python, Java, C# of PHP developer? Dan is Head First Design Patterns zeker een interessant boek voor jou!

Echter zal het boek toch pittig zijn als je helemaal nieuw bent in programmeren en je moet nog een programmeertaal gaan leren. Ook kan het wat lastiger zijn als je bijvoorbeeld alleen Python kennis hebt en nog geen kennis over Java of C#.

Alle code in het boek is in Java geschreven. Voor C# developers is dat geen probleem. C# lijkt veel op Java. Voor bijvoorbeeld Python en PHP developers zal het meer een uitdaging zijn, maar het is zeker te doen als je er genoeg tijd en energie in steekt.

Degenen die echt helemaal nieuw zijn in programmeren en nog geen code aangeraakt hebben, raden we aan om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Hierdoor ga je de basis van het programmeren beter begrijpen.

De basis van het programmeren en kennis over OOP heb je wel nodig om de Design Patterns goed te kunnen begrijpen. Zonder deze kennis is het ook mogelijk, maar dit zal je veel meer tijd en energie kosten.

Niet alleen voor beginnende software developers is het boek Head First Design Patterns erg leerzaam, ook voor de meer ervaren software developers kan het nog heel leerzaam zijn.

De meer ervaren software developers kennen meestal niet alle Design Patterns en vaak is de kennis wat weggezakt over één of meerdere Design Patterns. Dit boek is ideaal om als meer ervaren software developer je kennis te verbreden en/of op te frissen.

Houd je niet van humor? Dan is Head First Design Patterns niks voor jou! In plaats van alleen maar gortdroge tekst, staan in dit boek vele afbeeldingen en illustraties die ook humor bevatten. Dit maakt het leren een stuk minder saai en veel leuker!

Werken op kantoor met laptop

Wat leer je in het boek?

In Head First Design Patterns leer je logischerwijs meer over verschillende soorten Design Patterns. Dit leer je onder andere aan de hand van leuke en grappige afbeeldingen en illustraties. Alle voorbeeldcodes zijn in Java.

Ook de teksten bevatten veel humor. Het is natuurlijk niet alleen maar lachen, gieren en brullen geblazen. De schrijvers hebben een goede combinatie weten te vinden tussen humor en het leerzaam houden.

De leuke afbeeldingen, illustraties en humor houden je aandacht erbij en daardoor ga je juist beter leren. Het menselijk brein is niet gemaakt om alleen maar gortdroge tekst te lezen.

Verder staan er bij de uitleg over Design Patterns ook vele voorbeelden in over situaties die in het echte leven plaats kunnen vinden. Hierdoor begrijp je zelfs als leek de theorie achter een Design Pattern vrij snel.

In het boek ga je de volgende Design Patterns leren:

 • Observer Pattern
 • Decorator Pattern
 • Factory Pattern
 • Singleton
 • Command Pattern
 • Adapter en Facade Patterns
 • Template Method Pattern
 • Iterator en Composite Patterns
 • State Pattern
 • Proxy Pattern
 • Compound Patterns

Deze Design Patterns worden uitgebreid behandeld in Head First Design Patterns. Verder zijn er ook nog “Leftover Patterns” in de bijlage die kort worden behandeld. Dit zijn de minder populaire Design Patterns. Het gaat om de volgende Design Patterns:

 • Bridge Pattern
 • Builder Pattern
 • Chain of Responsibility Pattern
 • Flyweight Pattern
 • Interpreter Pattern
 • Mediator Pattern
 • Memento Pattern
 • Prototype Pattern
 • Visitor Pattern

Zoals je ziet, ga je genoeg verschillende soorten Design Patterns leren! Je leert van al deze Design Patterns de theorie begrijpen en hoe je ze toepast in (Java) code.

Wij van ProgrammeerPlaats hebben ook veel nieuwe Design Patterns uit het boek geleerd. De kennis van sommige Design Patterns was wat weggezakt. Die kennis hebben we eenvoudig weer kunnen opkrikken door dit boek.

Ja, ik wil het boek Head First Design Patterns kopen!

Reviews van andere lezers

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld zijn vele lezers erg enthousiast over het boek. Beginnende software developers geven aan dat ze op een leuke en simpele manier veel kennis over Design Patterns hebben opgedaan.

Ook geven lezers aan dat het leerzaam kan zijn voor meer ervaren software developers. Hier zijn enkele voorbeelden van reviews over het boek Head First Design Patterns:

Head First Design Patterns review 2

Head First Design Patterns review 3

Voordelen en nadelen

Zoals je al gelezen hebt, heeft het boek Head First Design Patterns vele voordelen. Maar net zoals alle boeken heeft dit boek natuurlijk ook nadelen. Laten we beginnen met de voordelen en daarna komen de nadelen.

Voordelen

 • Zowel voor beginnende als meer ervaren software developers leerzaam
 • Veel leuke en leerzame afbeeldingen en illustraties
 • Design Patterns worden veel uitgelegd aan de hand van voorbeelden in het dagelijks leven, daardoor zelfs voor leken goed te begrijpen
 • Goede combinatie tussen humor en het leerzame aspect, het leest veel lekkerder weg dan andere gortdroge boeken over Design Patterns
 • Duidelijke voorbeelden in Java code
 • Er worden veel Design Patterns behandeld

Nadelen

 • Alleen maar codevoorbeelden in Java
 • Prijzig vergeleken met andere boeken, maar zeker het geld waard door de hoeveelheid goede informatie
 • Sommige hoofdstukken zijn te langdradig voor de meer ervaren software developers

Conclusie van deze Head First Design Patterns review

De conclusie van deze Head First Design Patterns review is dat het een geschikt boek is voor zowel beginnende als meer ervaren software developers.

Wij van ProgrammeerPlaats hebben ook veel geleerd uit het boek. Design Patterns die we nog niet goed kenden en die een beetje verwaterd waren, hebben we weer eenvoudig onder de knie kunnen krijgen door dit boek.

Andere lezers wereldwijd zijn ook erg enthousiast. Vooral een groot pluspunt is dat het heel lekker wegleest door de leuke en humoristische afbeeldingen, illustraties en teksten. De combinatie tussen humor en leerzaamheid is goed. Het leest veel lekkerder weg dan andere boeken over Design Patterns.

Voor de absolute beginner die nog geen code heeft aangeraakt, raden we aan om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen en de basis van OOP (Object Oriented Programming) te begrijpen.

Zonder deze kennis is het namelijk een stuk lastiger om Design Patterns te leren. Met veel bloed, zweet en tranen zal het misschien wel lukken, maar het is niet ideaal.

Als software developer kan Head First Design Patterns eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast.

Het boek Head First Design Patterns kopen + andere aanraders

Ben je enthousiast geraakt na deze Head First Design Patterns review en wil je het boek kopen? Op Bol.com kan je het boek eenvoudig bestellen en heb je het snel in huis.

Head First Design Patterns boek

Andere aanraders die zeker niet kunnen ontbreken in de boekenkast van een software developer zijn:

Hopelijk heb je wat gehad aan deze review en ga je lekker aan de slag met het boek Head First Design Patterns. Je gaat er sowieso heel veel van leren en je zal er veel profijt van hebben in de toekomst!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie