Goed voornemen: Beginnen met programmeren (10 beste tips!)

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Iedereen heeft weer prachtige goede voornemens bedacht. Helaas blijft er veelal in februari al weinig meer over van deze goede voornemens. Er zijn ook mensen die beginnen met programmeren als goed voornemen hebben. Jij ook? Dat is in ieder geval een mooi goed voornemen. Zaak is natuurlijk dat je het dan ook echt goed aanpakt en niet al snel opgeeft. Deze 10 tips helpen daarbij!

1. Leer de basis van het programmeren

Programmeren kan er echt heel lastig uitzien, zeker als je een beginner bent. Je kan helemaal verdwalen in de code.

Daar komt ook nog eens bij dat het veelal omslachtig staat uitgelegd op internet. Vaak delen andere programmeurs maar een grote lap code en dan moet jij maar gaan uitzoeken hoe het precies werkt.

Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn. ProgrammeerPlaats is gemaakt om iedereen te leren programmeren, in gewone mensentaal en met duidelijke uitleg.

Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je de basis van het programmeren op een makkelijke manier.

Vanuit deze basis kan je jezelf verder ontwikkelen als programmeur. Zonder de basis te snappen, is het lastig om überhaupt te gaan leren programmeren.

Daarom raden we aan om eerst de basis te leren. Het e-book is ideaal om dat te doen. Het is misschien een schaamteloze “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, maar we staan achter ons e-book en velen hebben door het e-book al geleerd om te programmeren.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D download image

2. Bepaal je doel

Heb je de basis van het programmeren onder de knie en heb je het gevoel dat je echt verder wil met programmeren? Bepaal dan je doel.

Wil je bijvoorbeeld websites leren ontwikkelen? Apps? Of misschien wel games? Dat kan jij natuurlijk het beste beoordelen.

Als je bijvoorbeeld games wil ontwikkelen, passen daar weer andere programmeertalen beter bij dan websites.

Daarom is het belangrijk om je doel te bepalen en je daar op te focussen.

3. Kies een programmeertaal die bij je doel past

Heb je een doel gekozen? Kies dan een programmeertaal die daar goed bij past. Belangrijk is om niet zomaar een taal te kiezen.

Let er bijvoorbeeld wel op of de programmeertaal nog echt leeft en een grote community heeft. Zijn er recent nog nieuwe versies van de programmeertaal uitgekomen?

Is er veel informatie op internet te vinden over de taal? Een grote community maakt het makkelijker om een programmeertaal onder de knie te krijgen.

Stel dat je tegen bugs aanloopt en er is vrijwel geen informatie om deze bugs op te lossen. Daar zit je dan met je goede intenties.

In een grote community zijn veel andere programmeurs deze bugs ook al tegengekomen en delen de oplossing op internet. Zo kan je makkelijker de oplossing vinden.

4. Specialiseer je eerst alleen in je gekozen programmeertaal

Beter is om je eerst te specialiseren in één programmeertaal. Wat heb je liever? Dat je 5 programmeertalen maar een beetje onder de knie hebt of echt goed bent in één programmeertaal?

Heb je jouw gekozen programmeertaal echt goed onder de knie? Ben je inmiddels een echte specialist geworden? Dan kan je ook verder kijken om andere talen te leren.

Hier gaat wel eerst veel tijd overheen, voordat je echt een specialist bent in een bepaalde programmeertaal.

Man, bank en laptop

5. Ga een opleiding of cursussen volgen

Maar weinig beginners schoppen het echt ver als programmeur zonder opleiding of cursussen te hebben gevolgd.

Alles zelf gaan opzoeken op het internet en op die manier leren is mogelijk, maar voor de meesten is dat niet de juiste weg.

Door een opleiding of cursussen leer je van echte experts en kan jij uiteindelijk ook een expert worden.

Het kost misschien wat, maar het is een investering in je toekomst. Waarom wel Netflix aanschaffen en niet investeren in je toekomst?

Zelf heb ik deze opleiding gevolgd aan de Hogeschool Rotterdam.

6. Werk aan je eigen projecten

Alleen maar passief kijken en luisteren tijdens een opleiding of cursus is leuk en aardig, maar het is te weinig.

Programmeren moet je echt zelf in de vingers zien te krijgen en dat leer je door zelf de modder in te duiken.

Dus ga lekker aan de slag met eigen projecten. Pas de kennis toe die je hebt opgedaan bij een opleiding of cursus en leer zelf ook meer bij.

Start eigen projecten waar je ook echt passie voor hebt. Zo raak je nog gemotiveerder om steeds meer te leren en te blijven doorgaan.

7. Laat je niet ontmoedigen door fouten

Als programmeur ga je gegarandeerd tegen bugs aanlopen. Het is juist goed om hier tegen aan te lopen, want van bugs leer je.

Zie het niet als iets negatiefs, maar als een mooi leermoment. De volgende keer als je dezelfde bug tegenkomt, weet je beter hoe je het moet oplossen.

Fouten maken hoort erbij in het leven, ook bij programmeren. De kunst is hoe je ermee omgaat.

8. Gebruik versiebeheer

Als echte beginner zal je hier misschien nog niet aan denken, maar versiebeheer gaat je leven echt makkelijker maken.

Verschillende versies bijhouden is noodzakelijk om een project georganiseerd te houden. Begin er ook met je eigen projecten mee.

Vooral GitHub wordt veel gebruikt door programmeurs. Met deze tutorial op ProgrammeerPlaats kan je simpel met GitHub beginnen.

GitHub logo

9. Zoek contact met andere programmeurs

Niet alleen is het gezellig om contact te hebben met andere programmeurs, maar je kan ook van ze leren.

Deel code met elkaar en bespreek wat er beter kan. Vaak hebben andere programmeurs weer inzichten waar jij nog niet op bent gekomen.

Dit kan zowel online als offline. Bij een opleiding maak je al vrij snel contact met klasgenoten, als je in een klaslokaal zit met z’n allen.

Volg je een online cursus? Dan zou je ook kunnen aansluiten bij online communities. Heb je liever ook offline contact met andere programmeurs? Sluit je dan bijvoorbeeld eens aan bij een hackathon.

10. Houd je hoofd fris

Veel tijd in programmeren stoppen is goed, maar laat het niet doorslaan. Zit je bijvoorbeeld al uren achter je laptop te malen over een bug?

Op een gegeven moment zie je het niet meer. Neem ook voldoende rust en ga volledig wat anders doen, om je hoofd leeg te maken.

Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling of ga lekker sporten. Met een fris hoofd kan je daarna weer aan de slag.

Begin met programmeren

Hopelijk helpen deze tips je! Ga lekker aan de slag en begin met programmeren. Een aanrader is om met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te beginnen.

Stel het niet uit en begin vandaag nog. Hoe langer je wacht, hoe langer het ook duurt voordat je het programmeren onder de knie begint te krijgen.

Maak er een mooi jaar van!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie