Game maken: Met dit artikel kan jij het ook!

Heb je altijd al je eigen game willen maken? Dit is je kans! Een game maken is leuk en je zou er ook geld mee kunnen verdienen. Maar hoe maak je een game? In dit artikel wordt duidelijk hoe je een eigen game kan maken. We laten je mooie mogelijkheden zien om te beginnen. Na het artikel kan je gelijk aan de slag en zelf een game maken. Lees lekker verder!

Waarom zou je een game willen maken?

Iedereen heeft zijn eigen reden(en) en motivatie(s) om een game te maken. Hieronder zie je er een paar belangrijke voorbijkomen.

Hobby

Misschien game je zelf wel veel en wil je daarom ook een game maken? Dat kan een goede reden zijn. Het is heel erg leuk om te doen als gamen je hobby is.

Werken aan iets wat ook je hobby is, is veel makkelijker dan werken aan iets wat je niet leuk vindt. De resultaten zullen ook beter zijn.

Echter is een game maken wel iets anders dan een game spelen. Dus tijdens het maken van een game kan je erachter komen of dat ook echt een hobby van je is.

Geld verdienen

Als je verder wil gaan dan alleen hobbymatig een game maken, dan kan het veel geld gaan opleveren. Veel geld verdienen is nooit verkeerd, toch? Enkele verdienmodellen die je zou kunnen toepassen in een game zijn:

  • Betalen voor upgrades
  • Microtransacties
  • Advertenties
  • Game verkopen door middel van een eenmalige betaling
  • Abonnementen
  • Merchandise

Als je een baan wil in de game-industrie, dan kom je vaak op plekken met mensen die dezelfde passie hebben als jij, namelijk games maken. Dit bevordert de werksfeer en prestaties. Voor jezelf is het ook erg prettig om je passie met collega’s te kunnen delen.

Zelf games spelen met collega’s hoort er natuurlijk ook bij. Het salaris dat je kan verdienen als game designer of developer is erg goed, gemiddeld is dat rond de €3000,- per maand.

Vaak is een diploma geen vereiste. Als je kan laten zien dat je ervaring hebt en een goede game kan maken, krijg je meestal wel de kans om dat te bewijzen.

Dat kan ook een goede reden zijn om nu games te leren maken, zodat je (later) aan de slag kan in de game-industrie bij een gaaf game development bureau.

Geld

Of misschien wil je wel een bedrijfje oprichten met je eigen game? Dit is zeker ook goed mogelijk. Om daarmee geld te verdienen kan je bijvoorbeeld games ontwikkelen en één van de bovenstaande verdienmodellen toepassen.

Hoe gaaf is het om een eigen game of meerdere games te hebben en daarmee geld te verdienen? Goede mensen om je heen verzamelen die mee kunnen ontwikkelen aan de game is zeker wel aan te raden, maar geen verplichting.

Van betekenis voor de maatschappij

Een game kan ook van betekenis zijn voor de maatschappij. Enkele voorbeelden van games die van betekenis kunnen zijn voor de mensheid:

  • Een educatieve game, zoals kinderen op spelenderwijs leren lezen, rekenen, praten enz.
  • Een slechthorend persoon met een game beter leren omgaan met zijn stem.
  • Een slechtziend persoon bewuster maken van zijn omgeving door middel van een game.

Het is erg mooi om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Het geeft een goed gevoel om van waarde te kunnen zijn voor andere mensen. Met een game kan je zeker van waarde zijn voor de maatschappij.

Mensen helpen

Er zijn genoeg redenen en motivaties om een game te maken. Misschien heb jij wel een andere reden en/of motivatie om een game te maken dan hierboven beschreven? Laat het dan weten in de reactie onder dit artikel.

Hoe maak je zelf een game?

In ons hoofd kan het er allemaal zo leuk en mooi uitzien, maar hoe maak je eigenlijk zelf een game? Er zijn vele manieren om dat te doen, maar in dit artikel gaan we ons richten op twee manieren.

Scratch

Heb je nog helemaal geen programmeerervaring en wil je heel laagdrempelig beginnen met games maken? Dan is Scratch de ideale programmeertaal om mee te beginnen!

Met Scratch werk je niet met code, maar met blokken. Met blokken geef je instructies om de game naar je eigen hand te zetten. Zowel voor kinderen als volwassenen is het leerzaam om als leek eerst met Scratch te beginnen.

In “Programmeren met Scratch” lees je meer over Scratch en kan je gelijk al beginnen.

Zoek een gerichte programmeertaal die past bij je doel + basiskennis opdoen

Wat is je doel? Wil je bijvoorbeeld een game maken voor de PlayStation, Xbox of misschien wel een computergame? Dan moet je op zoek gaan naar de programmeertaal die het best geschikt is voor jouw doel.

Als je geen voorkeur hebt voor een bepaald platform, kan je bijvoorbeeld met C# of Java aan de slag gaan. Dit zijn bekende programmeertalen waar veel games mee worden gemaakt.

Het kan wel pittig zijn als je nog helemaal geen programmeerervaring hebt om gelijk een game te gaan maken met bijvoorbeeld C# of Java. Het is aan te raden om dan eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen, zodat je basiskennis opdoet van programmeren.

Met basiskennis op zak is het makkelijker om aan de slag te gaan. Je zal de code beter begrijpen en je bent beter in staat om meer kennis op te doen.

Eigen game maken: Xbox controller

Eigen game maken – Aan de slag met deze mogelijkheden!

Hieronder staan drie mooie mogelijkheden, zodat jij je eigen game kan gaan maken. Bekijk welke mogelijkheid het beste bij jou past.

Scratch boeken

Met Scratch boeken kan je heel simpel beginnen met games maken. Het is vooral bedoeld voor de echte leken zonder programmeerervaring.

Maak leuke games met één of meerdere van de beste Nederlandse boeken over Scratch.

Pluralsight

Wil je echt meer de code in gaan duiken? Op Pluralsight staan de beste videocursussen om je eigen games te leren maken op verschillende platformen en game engines.

Je kan daar eventueel gericht zoeken naar de platformen en game engines waarin jij een game wil maken. Vele mensen zijn je al voor geweest en kunnen nu games maken door de geweldige videocursussen.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over Pluralsight. Je kan Pluralsight zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.

Als je de code in wil duiken zonder enige programmeerervaring, is het wel een aanrader om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen.

Met basiskennis van programmeren is het makkelijker om meer de diepte in te duiken. Als je de code van je eigen game niet snapt en moeite hebt om verder te leren, dan gaat je game niet succesvol worden.

Python game

De laatste mogelijkheid die we in dit artikel belichten is het maken van een game in Python. Het is een aanrader om deze game te maken.

Stap voor stap staat uitgelegd hoe je een 2D Multiplayer Shooter met pygame maakt. Het artikel staat op ProgrammeerPlaats zelf, dus je kan hier ook makkelijk terecht voor eventuele vragen.

Ga lekker aan de slag met het maken van een game met één van de mogelijkheden. Je zal zien dat je zelf ook je eigen game kan maken!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie