Full stack developer betekenis en de beste cursussen

In dit artikel gaan we in op de betekenis van een full stack developer. Een full stack developer is van alle markten thuis. Zeker ook niet onbelangrijk is het salaris. Wat verdient een full stack developer gemiddeld? Tipje van de sluier, een full stack developer verdient goed geld. Misschien wil jij wel een full stack developer worden? Dat is zeker mogelijk! Hier gaan we ook op in en we bekijken wat de beste cursussen zijn. Lees snel verder als je meer wil weten over een full stack developer!

Ja, ik wil gratis de beste full stack developer cursussen uitproberen en een full stack developer worden!

Wat is een full stack developer?

Misschien heb je weleens vacatures gevonden waarin ze web developers zoeken. Vaak onderscheiden ze dat met front-end developers en back-end developers. Een front-end developer houdt zich bezig met de voorkant van een website of applicatie. Hetgeen wat de gebruiker kan zien. Een back-end developer houdt zich bezig met de achterkant van een website, hetgeen wat de gebruiker niet ziet.

De back-end verwerkt aanvragen van de front-end. Bijvoorbeeld als een nieuwe gebruiker zich registreert, dan doet de gebruiker dat vanuit de front-end. De back-end verwerkt de registratie op een server, slaat de gegevens op in een database en stuurt een antwoord dat de registratie is geslaagd. Het antwoord ontvangt de front-end en toont dat aan de gebruiker.

De betekenis van een full stack developer

Een full stack developer kan zowel met de front- als de back-end omgaan. Als full stack developer ben je niet gespecialiseerd op één gebied, maar heb je een brede kennis. Je kan bijvoorbeeld het design van een website maken met HTML en CSS, maar je kan bijvoorbeeld ook de back-end inrichten, waarin je aanvragen van de front-end verwerkt. Denk hierbij aan het bovenstaande gebruikersregistratie voorbeeld. Of dat een gebruiker bijvoorbeeld een contactformulier invult. De back-end ontvangt het ingevulde contactformulier en zorgt dat het gemaild wordt naar de beheerder van de website. Ook weet je als full stack developer hoe je een database maakt en inricht.

Full stack developer worden

Wat kan een full stack developer allemaal?

In het vorige hoofdstuk hebben we het er al over gehad, wat een full stack developer zou moeten kunnen. Hier gaan we daar nog uitgebreider op in. Als full stack developer is het handig om goed bekend te zijn met HTML, CSS en JavaScript. Ook zou het handig zijn om bekend te zijn met verschillende back-end talen, zoals Java, Python en PHP. Je hoeft niet alle frond- en back-end talen te kennen. Dat is ook niet te doen. Wel is het handig om bekend te zijn met de meest gebruikelijke en populairste talen, zoals de talen hierboven.

Ook is het handig als full stack developer om kennis en ervaring te hebben met verschillende libraries en frameworks. Hierbij geldt ook weer, je kan nooit alle libraries en frameworks kennen. Leer degenen die het meest gebruikt worden en meest relevant zijn. Enkele bekende en goede front-end frameworks en libraries zijn:

 • AngularJS
 • jQuery
 • Bootstrap
 • React

Enkele bekende en goede back-end frameworks en libraries zijn:

 • Node.js
 • Express
 • Spring Boot
 • Laravel

Het is aan te raden als beginnende full stack developer om eerst goed te worden in één of twee front- en back-end frameworks en/of libraries. Als je er te veel tegelijkertijd gaat leren, weet je van alles maar een beetje. Het is beter om van één framework veel te weten, dan van 10 een beetje.

Ja, ik wil gratis de beste full stack developer cursussen uitproberen en een full stack developer worden!

Full stack developers moeten verstand hebben van databases. Een fullstack developer kan een database maken, inrichten en ermee communiceren. Er zijn verschillende databasesystemen. Enkele goede en bekende databasesystemen die handig zouden kunnen zijn om verstand van te hebben:

 • MySQL
 • Oracle
 • PostgreSQL
 • Microsoft SQL Server

Ook hier is het verstandig als beginnende full stack developer om er eerst één te leren. Als je daar goed in bent en er veel kennis over hebt, kan je er nog één bij gaan leren.

Full stack developers zijn erg gewild, omdat ze breed inzetbaar zijn. Zowel van de front- als back-end heeft een full stack developer verstand. Je leert daardoor ook heel veel van verschillende technieken. Er zijn genoeg redenen om een full stack developer te worden.

Salaris van een full stack developer

Het salaris van een full stack developer is erg goed te noemen. Nog een extra reden om een full stack developer te willen worden. Het gemiddelde salaris is zo’n €4000,- per maand. Hierbij gaat het om de ervaren full stack developers. Als minder ervaren full stack developer zal je zeker geen slecht salaris hebben. Voor starters ligt het gemiddelde salaris rond de €2300,-. Dit is zeker niet slecht voor een starter. Hoe meer ervaring je gaat opdoen, hoe meer je ook gaat verdienen.

Als je certificaten haalt, heb je ook kans op salarisverhoging. Veel bedrijven vinden het goed als hun werknemers certificaten hebben. Dit is een teken dat de werknemer genoeg kennis van zaken heeft. Ook als je gaat solliciteren en met certificaten kan aankomen, zouden veel bedrijven dat waarderen. Dit kan ook gewaardeerd worden in geld.

Geld honderd Euro's

Full stack developer worden

Jij kan ook een full stack developer worden. Alleen het pad ernaartoe is voor iedereen anders. Als je bijvoorbeeld al ervaring hebt als front-end developer, zal je jezelf moeten bijspijkeren als back-end developer om een full stack developer te worden. Je zou dan bijvoorbeeld Java kunnen leren, als je specifiek die kant op wil, of bijvoorbeeld C#. Voor iemand die ervaring heeft met back-end development, geldt dat natuurlijk andersom.

Als je nog niet zoveel ervaring hebt als developer, is het verstandig om een goede full stack developer cursussen te volgen. Hierin leer je veel over de front- en de back-end. En ook welke talen en technieken je het best kan gebruiken. Zonder cursussen kan er heel erg veel op je afkomen als beginner. Je kan de draad kwijtraken. Daarom is het verstandig om goede cursussen te volgen, zodat jij een echte full stack developer kan worden en gericht naar je doel toewerkt.

De beste cursussen

De beste videocursussen voor full stack developers staan op Pluralsight. Misschien weet je nog niet zeker of full stack developer zijn helemaal jouw ding is en daarom is het niet verstandig om dure cursussen aan te schaffen. Het mooie is dat je Pluralsight helemaal gratis 10 dagen kan uitproberen.

Mocht je door willen gaan na de gratis proefperiode, dan is het ook niet duur. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit geweldige platform.

Je zou op Pluralsight ook allemaal losse cursussen kunnen volgen, die er bij elkaar voor zorgen dat je een volmaakte full stack developer gaat worden. Je betaalt een laag bedrag per maand of per jaar en daarmee heb je toegang tot alle cursussen.

De cursussen zouden een hele goede investering voor je toekomst zijn. Als full stack developer kan je heel leuk en uitdagend werk doen. Tevens heb je ook nog een goed salaris. De kleine investering kan je ruimschoots terugverdienen. Investeren in jezelf is goed om te doen. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie