In dit “Front-end vs back-end” artikel ga je op een simpele manier leren wat de verschillen zijn tussen beide richtingen. Dat doen we aan de hand van wat een front-end en back-end developer precies is en doet. Ook bestaat er nog een full stack developer, die zowel met de front-end als back-end bezig is, maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in. Interessant is zeker om ook de communicatie tussen de front-end en back-end te bekijken. Zo wordt het nog duidelijker hoe dit in zijn werk gaat. Lees lekker verder!
Wat is en doet een front-end developer?
Een front-end developer is iemand die zich bezighoudt met de voorkant van een software programma. Dit kan bijvoorbeeld een website, applicatie of een computerprogramma zijn.
In dit artikel houden we als voorbeeld een website aan. Als front-end developer ben je bezig met hoe de website eruitziet en met de gebruiksvriendelijkheid van de website.
Je wil dat de website er mooi uitziet voor bezoekers en je wil een goede en makkelijke gebruikerservaring bieden. Enkele voorbeelden van taken van een front-end developer voor het ontwikkelen van een website zijn:
- De website geschikt maken voor verschillende schermgroottes van verschillende apparaten. Bijvoorbeeld een smartphone heeft een kleiner scherm dan een laptop en daar moet de website ook goed op vertoond worden en werken.
- De beste kleurencombinaties toepassen, zodat het prettig overkomt voor een bezoeker.
- Menustructuur ontwerpen, zodat bezoekers makkelijk door de website kunnen navigeren.
- Een geschikt lettertype en lettergrootte bepalen, zodat bezoekers goed de teksten kunnen lezen.
- Rekening houden met verschillende browsers, zodat de website goed op meerdere browsers werkt.
- Data vanuit de back-end op een goede manier verwerken op de website.
- Rekening houden met slechtzienden, bijvoorbeeld een mogelijkheid aanbieden op de website om teksten te beluisteren.
De talen HTML, CSS en JavaScript worden veel gebruikt voor front-end webdevelopment. Klik op de linkjes als je op een eenvoudige manier een simpele website wil maken met deze talen.
Wat is en doet een back-end developer?
Een back-end developer is iemand die zich bezighoudt met de achterkant van een software programma. In dit geval nemen we ook weer een website als voorbeeld.
De bezoeker ziet de achterkant niet, maar het is wel heel belangrijk voor een website. Stel dat je jezelf wil inschrijven voor de nieuwsbrief van ProgrammeerPlaats.
Dan zie jij als bezoeker het inschrijfformulier. Maar als jij je naam en e-mail invult, gaan er in de back-end processen in werking. De back-end moet er namelijk voor zorgen dat je naam en e-mail worden opgeslagen in een database.
Dit kan fout gaan. Als het fout gaat, dan stuurt de back-end een error terug naar de front-end. De front-end geeft door aan de bezoeker dat er iets is misgegaan.
Het is voor de bezoeker natuurlijk ook prettig om te weten als het goed is gegaan. Daarom geeft de back-end ook door aan de front-end als de naam en e-mail succesvol zijn opgeslagen. De front-end toont dit aan de bezoeker.
Een back-end developer moet zorgen dat deze processen soepel verlopen in de back-end. Dit is een klein voorbeeldje, maar er zijn veel taken mogelijk voor een back-end developer op het gebied van webdevelopment. Hieronder vind je nog meer voorbeelden:
- Code in back-end maken, zodat het mogelijk is om data vanuit de front-end op te slaan, te verwijderen en aan te passen in een database. Ook is het vaak handig om data uit een database te halen en te tonen in de front-end.
- Een API ontwikkelen. Op deze manier kan een website communiceren met andere software programma’s.
- Zorgen dat de back-end duidelijke error-meldingen stuurt naar de front-end als er iets misgaat.
- Database structuur ontwerpen die zorgt voor overzicht en het mogelijk maakt om goed om te gaan met de data.
- Code schrijven volgens bepaalde standaarden, zodat de back-end lang meegaat.
- Betaalsysteem implementeren en zorgen dat betaalprocessen goed en veilig verlopen.
- Loginsysteem implementeren, zodat bezoekers een eigen account kunnen maken en kunnen inloggen op de website.
Programmeertalen zoals PHP (Eigenlijk een scripttaal) en Java worden vaak voor de back-end gebruikt. Door het artikel “Een to-do list maken met PHP, PDO en een MySQL database” kan je op een eenvoudige manier in de praktijk kennismaken met de back-end.
De verschillen tussen front-end en back-end
De verschillen tussen front-end en back-end zijn waarschijnlijk wel duidelijk geworden als je tot nu toe alles in dit artikel hebt gelezen. Om het nog duidelijker te maken, zetten we hier de verschillen nog eens op een rijtje:
- De front-end is de voorkant van een software programma, zoals een website, applicatie of computerprogramma. De back-end is de achterkant.
- Bijvoorbeeld bezoekers van een website zien de front-end (Voorkant), maar niet de back-end (Achterkant).
- Front-end developers zijn bezig met het design en gebruikerservaring. Back-end developers hebben in principe niet zoveel met bezoekers te maken en moeten zorgen dat data en aanvragen vanuit de front-end goed verwerkt worden.
- Voor de front-end zijn er andere (programmeer)talen nodig dan voor de back-end. Bij webdevelopment zijn HTML, CSS en JavaScript veelgebruikte talen voor de front-end. Voor de back-end is dat bijvoorbeeld PHP en Java.
Communicatie tussen front-end en back-end
Laten we het voorbeeld van de nieuwsbrief van ProgrammeerPlaats er weer bij halen uit het hoofdstuk “Wat is en doet een back-end developer?”.
De onderstaande afbeelding toont de werking van dit voorbeeld en laat mooi zien hoe de communicatie tussen front-end en back-end verloopt:
1: De bezoeker wil zich aanmelden voor de nieuwsbrief van ProgrammeerPlaats. Daarvoor vult hij/zij het inschrijfformulier in. Een naam en e-mail is nodig van de bezoeker voor aanmelding van de nieuwsbrief. De bezoeker vult zijn/haar naam en e-mail in en klikt op de knop “Aanmelden”. De browser verstuurt deze data naar de server.
2: De server verwerkt de data en zorgt dat de naam en e-mail van de bezoeker wordt opgeslagen in de database.
3: De database geeft door aan de server of de naam en e-mail goed zijn opgeslagen of dat er een fout is opgetreden.
4: De server geeft door aan de browser of de naam en e-mail goed zijn opgeslagen of dat er een fout is opgetreden. De browser, waarop ProgrammeerPlaats staat, geeft een melding aan de bezoeker.
De browser is de front-end en de server en database vormen de back-end. Voor een kleine handeling van de bezoeker volgen er een aantal processen in de back-end.
Meestal duren al deze processen bij elkaar minder dan een seconde. Het ligt er ook aan hoe snel de internetverbinding en de server is.
Leer zelf op een leuke en makkelijke manier programmeren
Door dit “Front-end vs back-end” artikel weet je als het goed is beter de verschillen tussen beide richtingen. Je weet ook wat een front-end en back-end developer is en doet. Misschien is één of beide richtingen wel interessant voor jou?
Het is sowieso handig voor beide richtingen om de basis van het programmeren te begrijpen. Heb je nog geen ervaring met programmeren? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” ideaal voor jou!
Met dit e-book leer je op een leuke en makkelijke manier de basis van het programmeren. Met deze kennis op zak is het makkelijker om meer de diepte in te duiken.
Als goede programmeur heb je een mooi toekomstperspectief. Bedrijven staan te springen om goede programmeurs. Ook zou je bijvoorbeeld als freelancer aan de slag kunnen gaan.
Zelfs in crisistijden is programmeur een ideaal beroep. Heb je interesse om te leren programmeren? Pak dan je kans met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.