Fout bij het maken van de databaseconnectie in WordPress: Hier de oplossingen!

“Fout bij het maken van de databaseconnectie” is een veelvoorkomende fout in WordPress. In het Engels kan je het ook tegenkomen: “Error establishing a database connection”. Hier staan de 3 beste oplossingen voor je op een rijtje. Tot slot geven we het beste advies om deze fout in de toekomst te voorkomen. Lees snel verder!

Op ProgrammeerPlaats houden we ons ook bezig met WordPress. We bespreken vooral de programmeermogelijkheden, zoals met JavaScript en PHP. Vandaar dat we deze veel voorkomende fout in WordPress willen behandelen.

Ook maken wij gebruik van het beste WordPress thema, namelijk GeneratePress. In “GeneratePress review en ervaringen” lees je meer over dit geweldige WordPress thema.

Vooraf is het belangrijk om te snappen waarom een database connectie nodig is. Met WordPress kan je bijvoorbeeld heel makkelijk pagina’s en berichten maken met content, maar dit moet natuurlijk ook ergens worden opgeslagen. Dit staat in een database opgeslagen.

Verder staat er nog meer data in de database, zoals gegevens van gebruikers en comments. Al deze data moet natuurlijk ook opgehaald worden uit de database en daarom is er een goede connectie nodig.

Als om de één of andere reden de connectie met de database niet lukt, krijg je deze foutmelding in het Nederlands:

Fout bij het maken van de databaseconnectie foutmelding

Of deze foutmelding in het Engels: “Error establishing a database connection”.

Er zijn verschillende oorzaken en manieren om het op te lossen. Laten we nu gaan kijken naar de oplossingen..

Oplossing 1: Configuratiebestand controleren (wp-config.php)

Ten eerste is het altijd goed om even je configuratiebestand (wp-config.php) te controleren. In dit bestand kan je zien of de databasegegevens nog overeenkomen met de database waarmee je website connectie wil maken.

Om bij dit bestand te komen heb je een FTP client/programma nodig. FileZilla is een goed FTP programma. Op de website van FileZilla kan je het programma downloaden.

Met FileZilla kan je connectie maken met de FTP-server, waarop de bestanden van je website staan. Bovenaan in FileZilla staan deze velden:

Vul de gegevens in en klik op “Snelverbinden”. Weet je de FTP-gegevens niet meer? Kijk dan op het account van je hosting provider of neem contact met ze op.

Ga naar de map waar de bestanden van je website staan. Meestal staan deze in de “public_html” map. Links in het venster van FileZilla staan je lokale bestanden, van je eigen computer. Rechts staan de bestanden op de FTP-server, daar zal je de “public_html” map vinden.

In de “public_html” map open je het “wp-config.php” bestand. Kijk dan of deze gegevens kloppen:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define( 'DB_NAME', 'databasenaam_hier' );

/** MySQL database username */
define( 'DB_USER', 'gebruikersnaam_hier' );

/** MySQL database password */
define( 'DB_PASSWORD', 'wachtwoord_hier' );

/** MySQL hostname */
define( 'DB_HOST', 'localhost' );

Kijk of de gegevens van “DB_NAME”, “DB_USER” en “DB_PASSWORD” overeenkomen met de gegevens van de database waarmee je connectie wil maken.

Weet je deze gegevens niet meer of kan je ze niet achterhalen? Log dan in op de website van je hosting provider, op je eigen account. Daar staat meestal duidelijk hoe je de database gegevens kan achterhalen. Nog niet gevonden? Neem dan contact op met de klantenservice van je hosting provider.

Oplossing 2: Checken of je database corrupt of beschadigd is en repareren

Heeft oplossing 1 niet geholpen? Dan kan je oplossing 2 proberen. Dit zijn enkele redenen waardoor een database corrupt of beschadigd is:

  • Je website is gehackt
  • DDoS aanval
  • Fout in MySQL of de PHP versie die je gebruikt
  • Fout in een plugin of thema die je gebruikt
  • Serveronderbreking

Als je database corrupt of gehackt is, kan je dat in sommige gevallen oplossen. Kijk eerst eens op je WordPress dashboard: jouwwebsite.nl/wp-admin

Zie je nog steeds de “Fout bij het maken van de databaseconnectie” foutmelding? Zoja, sla deze stap dan over. Het kan ook zijn dat je een foutmelding van WordPress ziet met meer details. In de nieuwe WordPress versies geeft WordPress meer details in sommige foutmeldingen.

Bij het zien van een gedetailleerde foutmelding ga je kijken hoe je dat op moet lossen. Meestal is Google je grootste vriend.

Als je nog steeds dezelfde foutmelding krijgt, dan kan je proberen om de database te repareren. Maak weer verbinding via FileZilla met de FTP-server. Open het “wp-config.php” bestand.

Zet onderaan in het bestand, vlak voor /* That's all, stop editing! Happy publishing. */ dit stukje code:

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);
/* That's all, stop editing! Happy publishing. */

Ga nu naar: jouwwebsite.nl/wp-admin/maint/repair.php

Je ziet dit op je scherm:

Database repareren WordPress

Probeer beide knoppen uit. Als de processen klaar zijn, ga je naar je website en kijk je of de foutmelding zich nog steeds voordoet. Hopelijk heeft het geholpen en is de foutmelding weg!

Of het nu wel of niet geholpen heeft, het is belangrijk om sowieso het stukje code weer weg te halen uit het “wp-config.php” bestand. Anders kunnen kwaadwillenden ermee aan de slag en dat wil je niet.

Oplossing 3: Hosting provider inlichten

Zijn de bovenstaande oplossingen niet gelukt of vind je het te moeilijk, neem dan contact op je met hosting provider. Je hosting provider weet namelijk beter of er wat met de server aan de hand is/was en of je misschien wel bent gehackt.

Vraag aan je hosting provider of ze een back-up terug kunnen zetten. Deze back-up moet komen uit de tijd dat je website nog gewoon goed werkte. Als je hosting provider regelmatig back-ups maakt, zal het geen probleem zijn. Zelf kan je ook een automatische back-up van de hosting provider terugzetten.

Als je samen met je hosting provider de problemen hebt gevonden en opgelost, verander dan ook voor de zekerheid je wachtwoorden.

Wachtwoord WordPress

Hoe voorkom je dit in de toekomst?

Er is geen garantie dat de “Fout bij het maken van de databaseconnectie” foutmelding nooit meer terugkomt, maar je kan er wel veel aan doen om het te voorkomen.

Hieronder staan goede tips om het in de toekomst te voorkomen:

  • Neem een goede hosting provider. Let er ook op dat je hosting provider automatisch back-ups maakt. Cloud86 is de beste hosting provider voor WordPress websites en maakt automatisch back-ups. Handmatig of via een plugin kan je zelf natuurlijk ook back-ups maken, als je dat prettiger vindt en om het in eigen hand te houden, zodat je niet afhankelijk bent van een hosting provider.
  • Let erop dat je een goed WordPress thema neemt zonder beveiligingslekken, die regelmatig updates heeft. GeneratePress is een goed en veilig WordPress thema.
  • Update je plugins regelmatig, soms gaat dat al automatisch.
  • SSL certificaat installeren. Bij Cloud86 is dit makkelijk te doen.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden.

Duim omhoog achter computer

Wil je een goede basis leggen? Neem dan Cloud86 als hosting provider en gebruik GeneratePress als WordPress thema. Met het artikel “WordPress website maken” heb je binnen korte tijd al je website opgezet met Cloud86 en GeneratePress.

Ga lekker aan de slag en voorkom de foutmelding in de toekomst!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie