Educatief speelgoed om te leren programmeren

Educatief speelgoed is ontzettend leerzaam voor kinderen. In dit artikel gaan we het hebben over educatief speelgoed waardoor kinderen leren programmeren. We gaan kijken waarom leren programmeren op jonge leeftijd belangrijk is. Ook komen er voorbeelden voorbij van leuk educatief speelgoed, zowel voor jonge als oudere kinderen. Kinderen van 3 jaar kunnen zelfs al met educatief speelgoed spelen. Lees lekker verder!

Leren programmeren op jonge leeftijd is belangrijk

Veel banen zullen in de toekomst verdwijnen, maar programmeurs zullen altijd nodig zijn. De kans is groot dat een kind van nu over een jaartje of 20 te maken krijgt met programmeerwerk bij zijn beroep.

Bij ProgrammeerPlaats willen we kinderen stimuleren om te leren programmeren. Als kinderen nu al de basisprincipes van het programmeren leren, hebben ze een voorsprong als ze in de toekomst te maken krijgen met echte programmeertalen.

Het goede nieuws is dat zowel jonge als oudere kinderen op een leuke manier kunnen leren programmeren met speelgoed. Het is zowel leuk als educatief. Door het plezier dat de kinderen hebben met het speelgoed, hebben ze zelf niet in de gaten dat het educatief is.

Jonge kinderen leren vooral instructies te geven aan het speelgoed, meestal een soort robotachtig speelgoed. Ze leren vooruit denken, instructies te geven en zien wat de instructies teweeg brengen. Als ze zien dat de instructies niet helemaal goed uitpakken, kunnen ze het verbeteren tot het wel goed werkt.

Kinderen leren programmeren door met robots te spelen

Programmeren komt op hetzelfde neer. Programmeren is instructies geven aan een computer. Het geheel van instructies vormt de software. Hierbij moet je ook vooruit denken, instructies geven in code, testen en vaak de instructies weer verbeteren.

Jonge kinderen leren op deze manier echt denken als een programmeur. Het is natuurlijk niet zo dat ze met educatief speelgoed gelijk een ingewikkelde app kunnen maken, maar ze leren wel de basisprincipes van het programmeren.

Bij de oudere kinderen is educatief speelgoed om te leren programmeren meestal wat ingewikkelder. Oudere kinderen leren om meer ingewikkelde instructies te geven. Soms komt hier ook echte code bij kijken. Het gaat meer lijken op programmeren met een echte programmeertaal.

Laten we gaan kijken naar leuke voorbeelden voor zowel jonge als oudere kinderen.

Voorbeelden van leuk educatief speelgoed om te leren programmeren

Educatief speelgoed om te leren programmeren is er in allerlei vormen en maten. Hieronder gaan we kijken naar gaaf educatief speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën, voor jonge en oudere kinderen.

De Bee-Bot en de Blue-Bot

De Bee-Bot en de Blue-Bot zijn erg leuk ontworpen robots waarmee kinderen in de leeftijd van 4 t/m 9 jaar kunnen leren programmeren.

Aan de bovenkant van de Bee-Bot en de Blue-Bot zitten knopjes waarop pijltjes staan. Kinderen kunnen instructies geven om de robot een bepaalde route te laten rijden. Je kan daar veel leuke spelletjes en oefeningen mee doen.

Kinderen leren echt al om vooruit te denken, instructies te geven en zien wat deze instructies doen. Ze leren om fouten te herkennen en instructies te verbeteren, totdat het “programmeerwerk” helemaal goed is.

Met de Blue-Bot heb je meer mogelijkheden dan met de Bee-Bot. Je kan de Blue-Bot via bluetooth verbinden met een app en via de app de robot besturen.

Het is erg populair en goed educatief speelgoed. Lees in het “Bee-Bot” en “Blue-Bot” artikel meer over deze robots. De Bee-Bot is hier te koop op Bol.com en de Blue-Bot is hier te koop op Bol.com.

De voorkant van een Bee-Bot

Co-de-Rups

Co-de-Rups is hoogwaardig kwalitatief speelgoed. Het is uitdagend educatief speelgoed voor kinderen van 3 t/m 6 jaar om mee te leren programmeren. Zo zie je maar, er is zelfs educatief speelgoed voor kinderen van 3 jaar, waardoor ze al op die leeftijd leren programmeren.

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het speelgoed is goed voor de ontwikkeling van een kind dat pas 3 jaar is.

In 2016 is het zelfs uitverkozen tot “Speelgoed van het jaar”. Co-de-Rups ziet er erg leuk uit voor kinderen en lijkt op een echte rups. De werking is eenvoudig en kinderen kunnen gelijk al beginnen met leren programmeren.

Co-de-Rups heeft een staart. Deze staart bestaat uit allerlei onderdelen die je aan elkaar kan koppelen. Elk onderdeel heeft zijn eigen instructie, zoals rechtdoor, 90 graden naar rechts, 90 graden naar links en geluidjes maken.

Kinderen kunnen de onderdelen aan elkaar koppelen om de rups een bepaalde route te laten rijden. Door op de juiste manier de onderdelen aan elkaar te koppelen, leren ze instructies te geven aan de rups. Ze ontdekken wat wel en niet werkt tijdens het testen en verbeteren zichzelf steeds.

Door middel van veel spelletjes en oefeningen leren kinderen op een leuke manier programmeren met Co-de-Rups.

Lees in het “Co-de-Rups” artikel meer over deze rups. Je kan eenvoudig online hier op Bol.com Co-de-Rups kopen.

LEGO Mindstorms

LEGO Mindstorms is bedoeld voor oudere kinderen. Het is leuk en leerzaam voor kinderen vanaf 10 jaar. Zelfs voor volwassenen is het heel erg leuk en leerzaam. Veel volwassenen spelen ermee. Het is goed educatief speelgoed.

Door LEGO Mindstorms kunnen oudere kinderen met LEGO robots en andere machines maken en programmeren. Dat kan zowel eenvoudig als heel complex. Je zou bijvoorbeeld een robot kunnen maken en programmeren die alleen maar rondjes rijdt, maar je kan ook een complexe machine maken en programmeren die piano speelt.

Het mooie is dat je ook alternatieve programmeertalen kan gebruiken om instructies in code te geven aan robots en machines. Op deze manier zijn oudere kinderen al bezig met code schrijven in echte programmeertalen.

Lees het artikel “LEGO Mindstorms EV3 (31313)” voor nog meer informatie over LEGO Mindstorms EV3 voor kinderen. Er is echter een nieuw LEGO Mindstorms-pakket op de markt gekomen. Op Bol.com is LEGO MINDSTORMS Robot Inventor (Robot Uitvinder) eenvoudig online te bestellen. Ook op Amazon.nl is het eenvoudig te bestellen.

LEGO Mindstorms EV3 robots

WowWee Coder MiP robot

Ook dit is educatief speelgoed voor iets oudere kinderen, namelijk in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar. Het is de programmeerbare versie van de meest populaire balancerende robot ter wereld.

Via een app kunnen kinderen instructies geven aan de robot. Je kan door middel van instructies ook de robot laten reageren op onder andere handenklappen en handgebaren. Je zou bijvoorbeeld de robot een sinaasappel kunnen laten bezorgen als je in je handen klapt.

Er zijn vele mogelijkheden voor oefeningen en spelletjes, waardoor kinderen op de juiste manier instructies moeten geven om bijvoorbeeld het spel te winnen of de oefening goed af te ronden.

Oudere kinderen leren door deze robot echt al de basis van het programmeren op een speelse manier.

Lees in het artikel “Robot programmeren” nog meer over de WowWee Coder MiP robot. De WowWee Coder MiP robot is eenvoudig hier online te bestellen op Bol.com. Is deze uitverkocht of niet leverbaar? Dan zou je ook naar andere WowWee robots kunnen kijken met programmeermogelijkheden.

Sphero Mini

De Sphero Mini is een klein programmeerbaar robotballetje, vooral geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Ook dit is weer een pareltje dat valt onder educatief speelgoed.

Kinderen kunnen dit robotballetje zelfs programmeren met JavaScript, een echte programmeertaal. Ze leren code schrijven in JavaScript en kunnen datgene wat ze geleerd hebben in JavaScript eventueel ook toepassen als ze later een website met JavaScript gaan maken.

Het robotballetje kan reageren op gezichtsuitdrukkingen. Je kan er ook games mee spelen en op verschillende manieren besturen, zoals met een joy-stick en een slingshot.

Dit eenvoudige robotballetje is leuk en uitdagend voor kinderen om mee te spelen en te leren programmeren.

In het artikel “Robot programmeren” lees je meer over de Sphero Mini. De Sphero Mini kan je hier online bestellen op Bol.com.

Sphero Mini programmeerbare robot groen

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie