Data engineer: Het beroep van de toekomst?

Lees hier alles over een data engineer, ook wel big data engineer genoemd. We gaan eerst kijken naar wat een data engineer is en naar wat een data engineer doet. Het salaris van een data engineer is erg goed, maar hoeveel kan je per maand verdienen? Jij kan ook een data engineer worden! Om je een handje te helpen, staan hier de beste cursussen om dat te kunnen bereiken. Lees snel verder!

Wat is een data engineer?

Een data engineer kan je ook wel een big data engineer noemen, zoals eerder al beschreven, maar in dit artikel houden we het op een data engineer.

Maar wat is een data engineer? Een data engineer maakt software oplossingen voor Big Data. Deze software oplossingen kunnen grote hoeveelheden data opslaan. Het is zo ingericht dat het voor andere deskundigen mogelijk is om de data te analyseren. Een data analist of een data scientist zou verder kunnen gaan met een analyse van alle opgeslagen Big Data.

Het is belangrijk dat een data engineer de software oplossingen niet alleen maakt, maar ook veelvuldig test en onderhoud. De software architectuur moet goed in elkaar zitten, zodat de software lang mee kan gaan.

Een data engineer zorgt er dus voor dat alles technisch goed in elkaar zit om alle Big Data te verwerken. Hierbij is programmeerkennis nodig, meestal van de programmeertalen Python, Java, Scala en/of R.

Als data engineer heb je verstand van verschillende technologieën en frameworks om de beste Big Data software oplossingen te maken. Vaak combineer je verschillende technieken om tot de beste oplossing te komen.

Voorbeelden van technologieën en frameworks zijn:

 • AWS (Amazon Web Services)
 • GCP (Google Cloud Platform)
 • Apache Hadoop
 • Azure
 • Apache Spark
AWS cloud oranje

Wat doet een data engineer?

Hierboven is al een beetje duidelijk geworden wat een data engineer doet. Hier gaan we er nog iets verder op in.

Als data engineer kan je aan de slag bij bedrijven of organisaties. Hier kan je een omgeving opzetten, die geschikt is om Big Data te verwerken en op te slaan. Je richt de omgeving zo in dat het voor data analisten en data scientists goed mogelijk is om de data te analyseren.

De data kan overal vandaan komen. Ook kan data heel verschillend zijn. Het is de taak van een data engineer om hier ook bij de ontwikkeling van de omgeving rekening mee te houden. De omgeving moet de gewenste data kunnen verwerken.

Vaak werk je als data engineer samen met andere data engineers. Je staat er niet alleen voor. De ene data engineer heeft misschien weer meer verstand van een bepaalde techniek of framework dan de andere. Samen kan je tot de beste oplossingen komen om daarmee een goede Big Data omgeving te maken en te onderhouden.

Ook werkt een data engineer vaak samen met data analisten en data scientists. Het geheel van Big Data deskundigen kan een goed team vormen. Daardoor kan een bedrijf of organisatie belangrijke conclusies trekken en beslissingen nemen. Belangrijk is dat het hele team goed functioneert, van degenen die de Big Data omgeving ontwikkelen tot degenen die de data gaan analyseren.

Enkele andere voorbeelden van werkzaamheden van een data engineer zijn:

 • Machine Learning modellen naar productie brengen
 • Uitbreiden van de cloud omgeving
 • Technische Big Data oplossingen voordragen aan klanten
 • Kennis overbrengen op collega’s
 • Data pipelines ontwikkelen
 • Opschonen van de data
 • Problemen kunnen signaleren en oplossen in een Big Data omgeving

Het salaris van een data engineer

Het salaris van een data engineer is erg goed. Er is een groot tekort aan data engineers. Veel bedrijven en organisaties zijn daarom bereid om de portemonnee te trekken voor mensen die deze deskundigheid bezitten.

Volgens de Nationale Beroepengids verdient een data engineer gemiddeld tussen de €2800,- en €4500,- bruto per maand. Dit ligt natuurlijk aan je ervaring. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je salaris zal zijn.

Als data engineer kan je een lekkere boterham verdienen. Het moet echter niet alleen maar om het geld gaan als je besluit om een data engineer te worden. Veel geld verdienen is leuk, maar plezier in je werk is belangrijker. In het volgende hoofdstuk gaan we bespreken hoe jij een data engineer kan worden.

Salaris getypt op typemachine

Data engineer worden

Wil jij een data engineer worden of heb je interesse daarin? Zoja, lees dan verder. Het kan best een grote stap lijken. Je moet namelijk veel kennis hebben over verschillende programmeertalen, technologieën en frameworks. Voor iemand met een niet-technische achtergrond kan dat zwaar zijn. Ook voor mensen met technische bagage kan het nog vrij pittig zijn om het onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld als je niet veel kennis hebt van programmeertalen, technologieën en/of frameworks die geschikt zijn voor Big Data software oplossingen.

Je kan bijvoorbeeld een opleiding volgen en jezelf specialiseren tot data engineer. Een opleiding kost wel veel geld en als je erachter komt dat het toch niks voor je is of dat het te lastig is, dan is het erg zonde van je geld. Het beste is om laagdrempelig te beginnen zonder veel kosten te maken. Je maakt op deze manier op een laagdrempelige manier kennis met wat een data engineer allemaal moet kunnen.

Big Data overzicht

Goede (goedkope) cursussen

De beste cursussen om te volgen zijn op Pluralsight. Daar heb je heel veel goede en laagdrempelige cursussen van programmeertalen, technologieën en frameworks die nodig zijn om Big Data software oplossingen te kunnen maken, waarmee ook echte data engineers werken. Je kan zelfs leren om hele Big Data omgevingen op te zetten vanaf 0. Je gaat zelf daadwerkelijk aan de slag.

Hierdoor kan je makkelijk beginnen. Veel mensen die data engineer willen worden haken af, omdat ze ergens een opleiding of cursus volgen waarbij de stof heel omslachtig is uitgelegd en moeilijk te begrijpen is. Dit is zonde en onnodig. Op Pluralsight zijn veel cursussen erg duidelijk en laagdrempelig. Het leuke is dat je zelf mee kan doen.

Lees in “Pluralsight review en ervaringen” een uitgebreide review over het platform. Je kan het zelfs 10 dagen gratis uitproberen. Dit is echt een hele mooie kans om de eerste stappen te zetten om een data engineer te worden.

Als je echt een data engineer wil worden, heb je een mooie toekomst voor je. In de toekomst zullen data engineers zelfs nog meer nodig zijn dan nu, omdat de hoeveelheden data alsmaar blijven groeien. Het salaris is uitstekend en de werkzaamheden zijn uitdagend. Bezorg jezelf een mooie toekomst en pak je kans.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie