Data analist opleiding

Als je een data analist opleiding of cursus wil volgen, dan zit je hier goed. Een data analist worden is tegenwoordig een goede keuze. Het werk is uitdagend en het salaris van een data analist is erg goed. De toekomst voor een data analist ziet er goed uit. Vind hier de beste data analist opleiding en tips over hoe jij een data analist kan worden. Lees snel verder!

Wat is een data analist?

Als data analist verzamel je (Big) data en kan je het structuren. De data kan je mooi vormgeven, waardoor het overzichtelijker wordt. Uit deze berg van data trek je conclusies. Bedrijven staan te springen om data analisten. Big Data neemt alsmaar toe en er is behoefte aan specialisme op dit gebied.

Een data analist helpt enorm bij besluitvormingen. Stel dat je een opdracht hebt aangenomen van een internetbureau. Uit jouw analyse is gebleken dat veel ondernemers een WordPress website willen laten maken in de omgeving van dat internetbureau. Dan kan het internetbureau zich daarop inspelen en meer WordPress developers aannemen en meer reclame maken over dat ze een WordPress website kunnen maken.

Hier een ander mooi voorbeeld. Stel dat je als data analist werkt of een opdracht hebt bij een bank. Ze willen weten hoe vaak de pinautomaten worden gebruikt in een bepaalde regio. Uit jouw analyse kan blijken dat bepaalde pinautomaten niet vaak gebruikt worden. Dan kan de bank besluiten om deze pinautomaten te sluiten. Dit scheelt kosten en risico op een plofkraak.

Dit zijn simpele voorbeelden. Je kan je voorstellen dat er heel veel soorten data is. Het kan van simpele tot zeer complexe data gaan. Voor data analisten liggen er genoeg uitdagingen en je wordt serieus meegenomen in besluitvormingen.

Data visualisatie computer van een data analist

Data analist worden tips

Met de juiste tips kan jij ook een data analist worden. De beste tips bespreken we hier.

Volg een gerichte opleiding of cursus

De eerste tip is om een opleiding of cursus te volgen om een data analist te worden. Opleidingen zijn vaak wat breder en cursussen zijn meer gericht op het worden van een data analist.

Door een opleiding of cursus te volgen leer je ontzettend veel over Big Data en ben je klaar om als data analist het werkveld in te gaan. Onder andere De Haagse Hogeschool en InHolland hebben goede data analist opleidingen.

Meestal zijn deze opleidingen erg duur en vaak weten mensen ook niet helemaal zeker of data analist echt hun ding is. Daarom raden we aan om eerst laagdrempelig verschillende data analist cursussen op Pluralsight te volgen.

Later in het artikel komen we uitgebreider terug op geschikte opleidingen en cursussen.

Werk aan je communicatievaardigheden

Als data analist is het belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben. Je moet namelijk jouw conclusies uit de data uit kunnen leggen aan niet technische-mensen.

Het is handig als je de conclusies uit de data analyse op een goede manier kan vertellen. Dit kan bijvoorbeeld met storytelling. Jouw verhaal moet namelijk aankomen bij de mensen die het te horen krijgen. Zo kunnen er echt belangrijke beslissingen worden genomen aan de hand van jouw werk.

Leer SQL

Veel data is opgeslagen in databases, veelal in relationele databases. SQL (Structured Query Language) is de standaardtaal om met relationele databases te kunnen communiceren.

Met SQL kan je data filteren uit een database en tot conclusies komen. Als je goed met SQL weet om te gaan, kan je alles over de data zeggen in een relationele database.

Het helpt erg goed als je hier meer bekwaam in bent. Op Pluralsight kan je gratis SQL cursussen uitproberen.

Leer Python of R

Python en R zijn momenteel de meest gebruikte programmeertalen voor data analyses. Als je een data analist wil worden, is het zeer handig als je kan omgaan met één van deze programmeertalen.

Op Pluralsight kan je gratis cursussen uitproberen over hoe je een data analyse uitvoert met deze programmeertalen.

Python logo

Bekend raken met goede data analyse tools

Goede data analyse tools zijn onmisbaar voor een data analist. Hierbij enkele handige tools:

  • Excel. Voor echte Big Data analyses is het verstandig om gebruik te maken van R of Python, maar voor kleinere hoeveelheden data is Excel nog steeds handig.
  • Frameworks voor Python data analyses, zoals NumPy en SciPy
  • RStudio, de beste IDE (Integrated Development Environment) voor R
  • Matplotlib, een Python datavisualisatie library

Dit zijn enkele voorbeelden en uiteraard hoef je niet alle tools helemaal te beheersen. Kijk vooral welke kant je op gaat en of daar Python of R voor nodig is. In een opleiding of cursus zal je erachter komen wat goed is om te leren.

Het salaris van een data analist

Het salaris van een data analist is erg goed. Het moet echter niet je grootste drijfveer zijn om data analist te worden. Een goed salaris is leuk, maar het is belangrijker dat je plezier in je werk hebt.

Volgens de Nationale Beroepengids verdien je als beginnend data analist gemiddeld €2500,- per maand, op basis van een fulltime functie. Bij sommige bedrijven kan dit oplopen tot €3000,- per maand.

Naarmate je meer ervaren bent, kan je salaris oplopen tot €5000,- per maand. Het verschilt natuurlijk per bedrijf, maar over het algemeen heeft een data analist een erg goed salaris.

Het volgen van een data analist opleiding of cursus is zeker de investering waard. De investering ga je namelijk ruimschoots terugverdienen. De kennis die je ermee opdoet is goud waard. Data analisten zijn gewild en veel bedrijven en organisaties staan te springen om jouw kennis.

Het salaris van een data analist is goed en stijgt

Toekomst

De toekomst van een data analist ziet er rooskleurig uit. Big Data is tegenwoordig al een trend en het zal steeds groter gaan worden de komende jaren.

Bij veel bedrijven en organisaties ligt hun toekomst letterlijk in handen van data analisten. Zonder goede data analisten kunnen ze geen goede beslissingen nemen. Dit kan verkeerd uitpakken in de toekomst. Er is momenteel al een te kort aan data analisten en de komende jaren zal dat blijven toenemen, mede door de nog grotere stroom aan data.

De techniek wordt steeds beter. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker en goedkoper is om Big Data te verzamelen. Wat denk je van Internet of Things. Slimme Internet of Things apparaten kunnen ontzettend veel data verzamelen. Ook daar zullen data analisten handig voor zijn. En databases kunnen veel meer data opslaan dan vroeger. Data analisten kunnen structuur brengen in de chaos van data.

Als je een baan wil met een goed toekomstperspectief, is het verstandig om een data analist te worden.

De toekomst van een data analist ziet er rooskleurig uit door de groei van big data

De beste data analist opleiding of cursus

Tegenwoordig willen meer mensen een data analist worden en gaan gelijk een dure en lange opleiding volgen. Dat is onder andere mogelijk bij De Haagse Hogeschool en InHolland.

Sommigen weten echter niet goed waar ze precies aan beginnen en stoppen weer. Dit is zonde van je tijd en je geld. Vandaar dat we aanraden om eerst laagdrempelig via Pluralsight een aantal cursussen te volgen, gericht op technieken die horen bij een data analist.

Als data analist is de kans groot dat je in aanraking komt met Python. Op Pluralsight staan gave en leerzame “Python for Data Analysts” cursussen.

Ook staan er op Pluralsight vele goede cursussen over Big Data en de programmeertaal R. Je kan het zelfs 10 dagen gratis uitproberen. Hier krijg je echt feeling met hoe je Python en R kan gebruiken voor data analyses. Het is zeker de moeite waard om hier te kijken.

Probeer eerst de cursussen op Pluralsight en ga daarna aan de slag met een opleiding, als het je ligt. De investering verdien je ruimschoots terug en de kennis die je ermee opdoet is goud waard. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie