Cursus programmeren basis

In dit artikel gaan we dieper in op de cursus programmeren (Snelcursus: Leren programmeren) die volledig gratis beschikbaar is tot 31 oktober 2019. Daarna is een gedeelte van het e-book gratis te verkrijgen. De volledige versie krijg je er dan gratis bij als je de videocursus “Snelcursus: Leren programmeren” volgt. Waarom is het als beginnende programmeur handig om met deze cursus programmeren te starten? Dit artikel beantwoord deze vraag.

Veel cursussen

Op internet wemelt het van de cursussen waarmee je kan leren programmeren. Meestal is het een specifieke cursus waarmee je een bepaalde programmeertaal en/of bijvoorbeeld een framework leert. Hiermee kan je dan bijvoorbeeld een website, app of een game ontwikkelen. In de ogen van ProgrammeerPlaats zijn er echter weinig goede cursussen waarmee je echt begint met het leren van de basis van het programmeren. Deze basis is nodig om het voor jezelf eenvoudiger te maken. Als je de basis van het programmeren goed kent, is het makkelijker om een nieuwe programmeertaal te leren en/of bijvoorbeeld een framework.

Vanuit basis verder werken

Als je de basis van het programmeren goed beheerst, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de webdevelopment kant op te gaan of bijvoorbeeld juist meer complexere applicaties te maken met Java. Het gaat erom dat je dan al goede basiskennis hebt. Als je dit mist, is het veel lastiger om jezelf nieuwe technieken aan te leren. ProgrammeerPlaats vindt het daarom ook erg belangrijk dat beginners eerst de basis van het programmeren goed begrijpen.

Is de basis wel hetzelfde voor alle programmeertalen?

De werking van de basisonderdelen van het programmeren komt bij veel programmeertalen op hetzelfde neer! Tuurlijk zullen er (kleine) verschillen zijn, maar als je de werking van de basisonderdelen snapt, zijn deze verschillen geen probleem voor je. Vooral de syntax (Grammatica van een programmeertaal) zal per programmeertaal verschillen. De syntax van een programmeertaal is snel aan te leren. Als je de basisonderdelen van het programmeren snapt, heeft dat heel veel profijt als je andere programmeertalen wil leren.

Wat kan je doen met verschillende programmeertalen

Er zijn tegenwoordig veel programmeertalen beschikbaar voor programmeurs. Met de ene programmeertaal kan je bijvoorbeeld beter een website maken en met een andere weer beter een game. Laten we hier even gaan kijken wat je zou kunnen gaan doen met de programmeertalen die in “Snelcursus: Leren programmeren” worden behandeld. Dit zijn Java, Python en PHP.

Java

De basisonderdelen van Java leren is een onderdeel van de cursus. Met Java kan je verschillende kanten op. Je kan als Java developer werken aan de back-end van een website, een complex computerprogramma of bijvoorbeeld een game maken. Java wordt ook veel gebruikt om Android apps mee te ontwikkelen.

Python

De basisonderdelen van Python leren hoort bij de cursus. Python is een taal die elk jaar steeds populairder wordt en meer developers gaan het gebruiken. Met Python kan je onder andere het volgende doen:

 • Web development
 • Data analyse
 • Machine learning
 • Game development

PHP

Tot slot hoort de basisonderdelen van PHP leren ook bij de cursus. PHP is server-side gericht. Het is voornamelijk bedoeld voor de back-end van websites. Met de back-end wordt de achterkant bedoeld van in dit geval een website, datgene wat de gebruiker niet kan zien. Met PHP kan je bijvoorbeeld informatie uit databases halen en sturen naar de front-end (Voorkant, datgene wat gebruiker ziet).

Snelcursus: Leren programmeren

Op zoek naar een goede cursus programmeren over de basis? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het e-book “Snelcursus: Leren programmeren” leert je in een sneltreinvaart de basisbeginselen van het programmeren. Ben je veel vastgelopen op moeilijke uitleg op andere websites of zag je door de bomen het bos niet meer? Met dit e-book hoop ik op een eenvoudige wijze iedereen te leren programmeren. Door bepaalde basisonderdelen onder de knie te hebben, kan je met veel programmeertalen onderweg. Ook zijn er veel voorbeelden in code en kan je oefeningen maken. Naast de basisonderdelen zijn ook andere dingen besproken die horen bij het programmeren.

Basisonderdelen programmeren

In deze cursus programmeren komen de volgende basisonderdelen aan bod die elke (beginnende) programmeur moet kennen:

 • Variabele
 • Array
 • Loop
 • Operators
 • Beslissingen
 • Function
 • Commentaar

Als je deze basisonderdelen goed beheerst, kan je van daaruit verder werken. Als je dit nog niet goed beheerst, is het moeilijker om bepaalde programmeertechnieken/talen te leren. Bij ProgrammeerPlaats gaan we dieper in op deze onderdelen in het e-book en vinden het essentieel dat je deze onderdelen leert.

Wat staat er verder in het e-book?

Naast de basisonderdelen staan er nog andere belangrijke dingen in. Deze “dingen” horen ook bij het programmeren en je kan er als programmeur mee te maken krijgen. De volgende belangrijke dingen komen aan bod in het e-book:

 • Wat heb je nodig om te programmeren?
 • Hoe kan een computer programmeertalen begrijpen?
 • Verschil tussen client en server
 • Verschillen tussen programmeertalen
 • Database
 • Versiebeheer

In de verschillen tussen programmeertalen gaan we vooral in op programmeertechnieken. Als je al een beetje kennis hebt over welke technieken er bestaan en wat daarmee mogelijk is, dan zou dat in je voordeel kunnen werken in toekomstige projecten. Ook kijken we onder andere naar verschillende programmeer stijlen/manieren, zoals object georienteerd programmeren.

E-book downloaden

Alleen leden van de website kunnen het e-book downloaden. Als je bent ingelogd, kan je hieronder het e-book downloaden. Ben je niet ingelogd? Log hier dan in. Nog niet geregistreerd? Registreer je dan eerst. Registreren is geheel gratis.

Wat is jouw beoordeling? (Alleen voor leden)

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

 

Snelcursus: Leren programmeren