Cubetto van Primo Toys: Meer info + eenvoudig bestellen!

Met Cubetto van Primo Toys kunnen kinderen vanaf 3 jaar zelfs al leren programmeren! Het is zowel leuk als educatief. In dit artikel ga je meer meer Cubetto lezen. Tot slot geven we je de beste tip waar je de Cubetto Playset, speelmatten + verhalenboekjes en extra blokjes kan kopen. Lees snel verder!

Update: De Cubetto Playset is helaas niet altijd verkrijgbaar op Bol.com. Als het niet verkrijgbaar is, kijk dan bij “Andere aanraders” voor ander gaaf en educatief speelgoed. Met dit speelgoed leren kinderen ook programmeren door instructies te geven met blokjes.

Wat is Cubetto en hoe werkt het?

Cubetto is een leuk houten robotje waarmee kinderen leren programmeren. Het is bedoeld voor kinderen van 3 t/m 6 jaar oud. Cubetto is ontwikkeld door het bedrijf Primo Toys.

Voor jonge kinderen is Cubetto uitermate geschikt, omdat er geen scherm bij komt kijken. De kinderen geven Cubetto instructies op het speelbord met blokjes.

De bedoeling is om het robotje van plek A naar B te krijgen. Het robotje kan niet zelf nadenken en daarom moeten kinderen instructies geven. Er zijn verschillende speelmatten en verhalenboekjes met veel leuke uitdagingen voor de kinderen.

Houten robotje

Cubetto, het houten robotje, ziet er vrij eenvoudig uit. Dit is juist goed, want hierdoor kan je allerlei leuke ontwerpen maken en het robotje aankleden.

Je zou bijvoorbeeld Cubetto kunnen verkleden als Sinterklaas of wanneer het kerst is als kerstman. Dit spreekt de kinderen meer aan, waardoor ze meer zin hebben om met Cubetto te spelen.

Cubetto kan 15 centimeter naar voren en achteren rijden. Ook kan het robotje naar links (90º) en rechts (90º) bewegen/draaien. Hierdoor kan Cubetto verschillende kanten op.

Cubetto houten robotje

Programmeerbord met blokjes

Door het programmeerbord en de blokjes hebben kinderen de regie in handen en kunnen Cubetto instructies geven. Kinderen kunnen instructies geven aan Cubetto door de blokjes in het programmeerbord te plaatsen.

Een reeks van blokjes vormen de instructies om een bepaalde route te nemen. In de Cubetto Playset zitten de volgende blokjes (Van elk 4 stuks):

 • Vooruit rijden (Groen blokje)
 • Links bewegen (Geel blokje)
 • Rechts bewegen (Rood blokje)
 • Function (Blauw blokje)

Function blokje

Vooruit rijden en naar links en rechts bewegen klinkt simpel, maar wat is eigenlijk het “Function blokje”? Het “Function blokje” voert de reeks van instructies uit die in de “Function lijn/Function line” staan. Deze video zal dat duidelijker maken:

Op het Youtube kanaal van Primo Toys staan hele duidelijk filmpjes over hoe elk blokje werkt. In de handleiding bij de Cubetto Playset staat ook heel duidelijk hoe Cubetto werkt. Het is niet moeilijk en snel te begrijpen.

Extra blokjes

Er zijn nog meer extra blokjes beschikbaar voor Cubetto, waardoor het programmeren voor kinderen nog uitdagender wordt! In het extra setje zitten de volgende blokjes:

 • Tegenovergestelde (Crème blokje), het “Tegenovergestelde blokje” doet letterlijk het tegenovergestelde van het volgende blokje in de rij.
 • Willekeurig (Zwart blokje), het “Willekeurig blokje” laat Cubetto een willekeurige handeling uitvoeren.
 • Function (Blauw blokje), extra “Function blokjes” om de “Function lijn” nog vaker te gebruiken.

Van elk blokje zijn er 4 stuks.

Extra blokjes Cubetto

Ook is er nog een extra setje met de bekende blokjes: Vooruit rijden, naar links bewegen en naar rechts bewegen. Echter zit daar ook nog een ander blokje bij, namelijk het blokje waarmee Cubetto achteruit kan rijden (Paars blokje).

Van elk blokje zijn er 4 stuks.

Extra blokjes Cubetto, met achteruit rijden

Speelmatten en verhalenboekjes

De speelmatten maken het speelplezier veel groter voor kinderen! Bij de Cubetto Playset zit de “Wereldkaart” speelmat. Daarbij zit ook een leuk verhalenboekje.

Door de speelmatten en verhalenboekjes kunnen de kinderen allemaal leuke en uitdagende oefeningen doen. Er zijn verschillende speelmatten en verhalenboekjes. In “Extra speelmatten + verhalenboekjes kopen” zie je de verschillende opties.

Hieronder een leuke video over de werking van Cubetto op verschillende speelmatten:

Voorbeelden van spelletjes en oefeningen

Met de speelmatten en verhalenboekjes zijn er al vele opties om spelletjes en oefeningen met je kinderen of leerlingen te doen, maar daarnaast heb je ook andere mogelijkheden.

Als je een beetje creatief bent, kan je zelf leuke en uitdagende spelletjes en oefeningen maken. De officiële speelmatten hebben blokken van 15 bij 15 centimeter. Je zou zelf ook blokken van 15 bij 15 centimeter kunnen maken op een groot vel papier, zodat Cubetto naar de verschillende blokken kan rijden.

Bij je zelf gemaakte speelmat kan je ook een eigen verhaallijn verzinnen. Je kan het zo leuk en uitdagend maken voor de kinderen als je zelf wil!

Enkele (andere) voorbeelden van spelletjes en oefeningen met Cubetto zijn:

 • Letters schrijven in je zelf gemaakte speelmat en de kinderen woorden laten maken
 • Cijfers schrijven in je zelf gemaakte speelmat en de kinderen sommen laten oplossen
 • Kinderen obstakels laten ontwijken met Cubetto
 • Een stift aan Cubetto vastbinden en de kinderen iets laten tekenen
 • Groente en fruit in je zelf gemaakte speelmat plaatsen en de kinderen ernaartoe laten rijden

Cubetto kinderen spelen

Kinderen leren programmeren met Cubetto

Kinderen vanaf 3 jaar leren echt al programmeren met Cubetto! Programmeren op een computer met een echte programmeertaal is natuurlijk geen doen voor kinderen van 3 t/m 6 jaar, daarom is Cubetto ontwikkeld!

Cubetto is speciaal gemaakt voor jonge kinderen. Het is leuk om met het houten robotje te spelen en het is nog educatief ook! Jonge kinderen leren met Cubetto de basisvaardigheden van het programmeren.

De basisvaardigheden van het programmeren zijn namelijk:

 • Vooruitdenken
 • Instructies geven aan een computer, in dit geval aan Cubetto
 • Testen
 • Instructies verbeteren

Deze vaardigheden leren kinderen met Cubetto. Nu is er al een groot tekort aan programmeurs en in de toekomst zal dat tekort alleen nog maar toenemen.

Steeds meer kinderen zullen later te maken gaan krijgen met programmeren. Cubetto is de ideale voorbereiding om alvast te basisvaardigheden van het programmeren te leren. Kinderen kunnen een voorsprong hebben qua programmeerkennis met Cubetto op andere leeftijdsgenoten.

Cubetto Playset kopen + andere aanraders

Je kan de Cubetto Playset eenvoudig kopen op Bol.com. Er is meestal een grote voorraad en de volgende dag heb je het al in huis.

Cubetto Playset Primo Toys

Extra speelmatten + verhalenboekjes kopen

Op Bol.com zijn gave extra speelmatten + verhalenboekjes te koop. Hieronder staan ze op een rijtje:

Extra blokjes kopen

Ook zijn de extra blokjes makkelijk te bestellen via Bol.com. Hieronder staan ze op een rijtje:

Andere aanraders

Er is ook ander gaaf en educatief speelgoed waarmee je instructies geeft door middel van blokjes en kinderen daardoor leren programmeren:

In “Programmeren voor kinderen” kom je nog meer speelgoed, robots en software tegen waarmee kinderen op een leuke manier leren programmeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie