Crypto maken: In 5 makkelijke stappen je eigen token maken!

Tegenwoordig is het niet lastig meer om crypto te maken. Wel is het handig om al ervaring met crypto te hebben, om met dit artikel aan de slag te gaan. Om precies te zijn gaan we in dit artikel een token maken op de Binance Smart Chain. Kort gezegd is de Binance Smart Chain een blockchain die smart contracts ondersteunt. Binance Smart Chain is ontwikkeld door Binance, op het moment van schrijven de grootste cryptobeurs ter wereld. Een token wordt gebouwd op een bestaande blockchain en een coin heeft zijn eigen blockchain, dat is het belangrijkste verschil tussen een token en een coin. Tokens worden vaak voor specifiekere doeleinden gebruikt, zoals voor aankopen in een game of voor aandelen in een bedrijf. Belangrijk is dat je deze informatie alvast weet, voordat we een token gaan maken. Eerst gaan we kijken wat de kosten zijn om een cryptomunt te maken. We vertellen je precies wat het kost om je eigen token te maken via dit artikel. Lees lekker verder!

Wat zijn de kosten om een eigen cryptomunt te maken?

De kosten om een eigen cryptomunt te maken kunnen hoog oplopen. Het ligt er ook aan wat voor plannen je allemaal hebt. Niet schrikken, de token die we in dit artikel maken is erg goedkoop.

Er zit ook verschil in of je een token of een coin wil maken. Een token bouw je op een bestaande blockchain en dat kost minder tijd. Als je een coin wil maken, moet je ook een eigen blockchain maken. Dit kost meer tijd.

Het kost je minder geld als je alles zelf gaat maken. Alhoewel tijd ook geld kost. Stel je voor dat je een team om je heen verzamelt van bijvoorbeeld programmeurs die de cryptomunt maken en marketeers die het promoten, dan kan hier een behoorlijk prijskaartje aan vastzitten.

Er kunnen bijvoorbeeld ook juristen bij komen die controleren of het allemaal wel mag wat je van plan bent. Hoe groter je plannen zijn, hoe meer kosten er bij komen kijken.

Het is moeilijk om specifiek aan te geven wat de kosten zijn om een cryptomunt te maken, dit hangt namelijk helemaal van je project af. Wel kunnen we precies aangeven wat het kost om je eigen token te maken via dit artikel.

Om precies te zijn gaat het maken van je eigen token via dit artikel je ongeveer 25 euro kosten! Dat is goed te doen, toch? Laten we maar snel gaan beginnen!

Stap 1: BNB kopen op Binance en verzenden naar eigen Binance Smart Chain adres

Je hebt BNB (Binance Coin) nodig om je eigen token te maken op de Binance Smart Chain en toe te voegen aan de cryptobeurs PancakeSwap.

Binance is op het moment van schrijven de grootste cryptobeurs en de ontwikkelaar van de Binance Smart Chain. Het is heel eenvoudig om op Binance BNB te kopen.

Heb je nog geen account op Binance? Maak dan eerst een account aan. Je zou bijvoorbeeld BNB kunnen kopen met euro’s of met bitcoins. Er zijn verschillende methodes om euro’s te storten en bitcoins kan je eenvoudig sturen naar je Bitcoin wallet op Binance.

Wij hebben bitcoins gestuurd naar onze Bitcoin wallet op Binance en daarmee gaan we BNB kopen. In het menu op Binance klik je op “Markets”. Dan kom je bij “Spot Markets” terecht en daar klik je op “BTC”.

Klik daarna op “Trade” bij het “BNB/BTC” paar:

Spot Markets BNB/BTC trade Binance
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Wij kiezen voor “Classic Trade” en gaan verder. Bij “Spot” klikken we op “Market” en kopen voor ongeveer 10 euro aan BNB met bitcoins. Later moeten wij voor 15 euro extra aan BNB kopen, dus voor jou is het handiger om gelijk voor 25 euro aan BNB te kopen:

Market buy BNB Binance

Als je nu in het menu naar “Wallet” en “Fiat and Spot” gaat, dan staan daar je BNB tokens. Nu is het tijd om Trust Wallet te downloaden en daar een Binance Smart Chain adres aan te maken.

Bij ons is het op het moment van schrijven het Binance Smart Chain netwerk overbelast en daarom versturen we de BNB tokens eerst naar Trust Wallet. Daar voeren we een swap uit, zodat de BNB tokens op een Binance Smart Chain adres staan.

Is het Binance Smart Chain netwerk bij jou niet overbelast? Dan kan je gelijk naar stap 2 en 3 gaan. Je hebt de mogelijkheid om vanuit Binance direct de BNB tokens naar je Binance Smart Chain adres op MetaMask te sturen.

Vergeet dan niet om op Binance het “BSC Binance Smart Chain (BEP20)” netwerk te selecteren.

Trust Wallet downloaden en BNB verzenden

Trust Wallet is eenvoudig te downloaden in Google Play en de App Store. Download het op je smartphone. Als je de stappen doorloopt wanneer je de app voor de eerste keer opent, kan je eenvoudig een wallet aanmaken.

Ga in Trust Wallet naar je BNB wallet en klik op “Receive”. Daar staat je BNB adres. Vanuit Binance sturen we onze BNB tokens naar het BNB adres dat staat in Trust Wallet.

Ga op Binance weer in het menu naar “Wallet” en “Fiat and Spot”. Klik bij BNB op “Withdraw”. Bij “Address” vul je jouw BNB adres van Trust Wallet in. Selecteer bij “Network” het “BNB Binance Chain (BEP2)” netwerk. “MEMO” kan je leeglaten:

Withdraw to BNB Binance

Vul als laatste bij “Amount” de BNB tokens in die je op Binance hebt gekocht en klik op “Withdraw”. Doorloop de stappen die daarop volgen en je BNB tokens worden verzonden:

Withdraw amount BNB Binance

Wij hadden nog een heel klein beetje BNB tokens voordat we BNB tokens kochten voor dit artikel. Deze zijn ook verstuurd. Bij elkaar is het ongeveer €10,50.

Later moeten we nog extra BNB tokens sturen ter waarde van 15 euro. Jij hebt dus voor ongeveer 25 euro aan BNB tokens gekocht en zit dus waarschijnlijk gelijk goed.

Heb je de BNB tokens ontvangen in Trust Wallet? Dan kunnen we verder!

Zet BNB tokens op Binance Smart Chain adres

Eigenlijk moeten de BNB tokens op een Binance Smart Chain adres staan, op het BEP20 netwerk. Gelukkig is dit binnen Trust Wallet eenvoudig te doen.

Klik in Trust Wallet op BNB en klik op “More”. Daarna klik je op “Swap to Smart Chain”. Vul alle BNB tokens in die je hebt en klik op “Swap”. Als laatste klik je op “Confirm” om deze actie te bevestigen.

In Trust Wallet zie je nu dat je BNB tokens op een Binance Smart Chain adres staan. Je hebt nu iets minder BNB tokens, omdat je kosten hebt betaald voor de swap.

Je BNB tokens staan nu op het juiste adres. We zijn op de goede weg om crypto te maken. Op naar de volgende stap!

Stap 2: MetaMask installeren

MetaMask is een webbrowser-extensie om je wallet te verbinden met gedecentraliseerde applicaties. We hebben het nodig om de token te maken.

Via de website van MetaMask kan je MetaMask eenvoudig downloaden. Wij installeren het voor Chrome. In Chrome vind je MetaMask terug bij de andere extensies. Klik het op “Extensies” icoontje binnen Chrome en pin MetaMask vast, zodat je het makkelijker kan openen:

MetaMask vastpinnen Chrome

Open MetaMask en maak een nieuwe wallet aan. De stappen spreken vrij voor zich om een nieuwe wallet aan te maken en zijn niet lastig. Als je een wallet hebt aangemaakt, zie je dit:

Account 1 MetaMask

Laten we doorgaan naar de volgende stap.

Stap 3: Binance Smart Chain instellen op MetaMask

Binance Smart Chain is niet standaard beschikbaar bij de netwerken op MetaMask. Gelukkig kan je het wel toevoegen en verbinding maken. Klik in MetaMask op het ronde icoontje en ga naar “Instellingen”:

MetaMask instellingen

Klik op “netwerken” en daarna op de blauwe knop “Add Network”. Vul de volgende gegevens in:

Nieuw netwerk MetaMask

Network Name: Smart Chain
New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/
Chain ID: 56
Currency Symbol: BNB
Block Explorer: https://bscscan.com

Op de Binance Academy staat uitgebreider uitgelegd hoe je MetaMask verbindt met Binance Smart Chain.

Klik op “Opslaan”. Je ziet dat je nu verbinding hebt gemaakt met Binance Smart Chain. Er staan nog geen BNB tokens in je wallet:

Binance Smart Chain BNB MetaMask

Stuur de BNB tokens van Trust Wallet naar je wallet in MetaMask. Als je in MetaMask op “Accountgegevens” klikt, krijg je een QR-code te zien van je adres:

Accountgegevens MetaMask

Bij het versturen van je BNB tokens in Trust Wallet is het handig om deze QR-code te scannen, op deze manier weet je zeker dat de BNB tokens naar het juiste adres gaan en in je wallet in MetaMask arriveren.

Heb je de BNB tokens ontvangen in MetaMask? Dan kunnen we eindelijk echt crypto gaan maken! Op naar de volgende stap, waarbij je een eigen token gaat maken op de Binance Smart Chain.

Stap 4: Eigen token maken op de Binance Smart Chain

We hoeven niet zelf vanaf scratch te programmeren. Op GitHub staat namelijk de code die we gaan gebruiken. Er zijn alleen een paar kleine aanpassingen nodig om je eigen token te maken.

Kopieer de code van GitHub en ga naar remix.ethereum.org. Klik op “contracts” en klik daarna op het volgende icoontje om een nieuw bestand aan te maken:

Create New File Remix Ethereum

Wij noemen het bestand voor het gemak “Token.sol”. Let er goed op bij het geven van een naam dat je de “.sol” extensie gebruikt. Plak de code in het bestand dat je hebt aangemaakt.

Je hoeft maar drie regels code aan te passen om je eigen token te maken. Dat zijn de volgende regels code:

uint public totalSupply = 10000 * 10 ** 18;
string public name = "My Token";
string public symbol = "TKN";

In de eerste regel geef je aan hoeveel tokens je wil aanmaken, oftewel wat de voorraad is van jouw token. Je geeft je token een naam in de tweede regel en in de derde regel geef je een symbool mee.

In ons geval ziet dat er zo uit:

uint public totalSupply = 100000 * 10 ** 18;
string public name = "PP Token";
string public symbol = "PPT";

Zoals je ziet, is er een voorraad van 100.000 tokens. We noemen de token “PP Token” en “PPT” is het symbool van de token. Stel zelf een voorraad in en geef je token een naam en een symbool.

Wil je de code beter begrijpen? Dan is het aan de raden om deze YouTube video te bekijken van de ontwikkelaar van deze code:

Aangemaakt bestand compileren en deployen

Het aangemaakte bestand moet gecompileerd worden. Klik op het “Solidity compiler” icoontje om naar de compiler te gaan:

Solidity compiler Remix Ethereum

Selecteer de compiler die gelijk is aan de Solidity versie in de code. De Solidity versie staat helemaal bovenin de code en is 0.8.2:

Solidity compiler versie Remix Ethereum

Compileer de code door op deze knop te drukken:

Compile token Remix Ethereum

Je krijgt twee warnings. Deze warnings kan je negeren. Ga nu naar “Deploy & run transactions”:

Deploy & run transactions Remix Ethereum

Verander “Environment” naar “Injected Web3”:

Environment Injected Web3 Remix Ethereum

Maak verbinding met het account op MetaMask waar je BNB tokens in staan. Daarna zie je jouw adres in “Account” staan. Klik op “Deploy” en bevestig het nieuwe contract in MetaMask.

Onderaan bij “Deploy & run transactions” zie je het contract staan dat is gedeployd:

Deployed Contracts Remix Ethereum

Klap het gedeployde contract open en klap ook “transfer” open:

Deployed Contracts transfer Remix Ethereum

Vul bij “to” het adres in van je wallet in MetaMask en bij “value” vullen wij 100 in. De waarde van “value” maakt nu niet zoveel uit, we doen dit alleen om de tokens te claimen.

Klik op “transact” en bevestig de transfer op MetaMask. Als het goed is, zie je nu in MetaMask jouw tokens staan bij “Assets”:

PPT MetaMask

Gefeliciteerd! Je eigen tokens staan in je wallet in MetaMask. Zie je wel dat crypto maken niet zo lastig hoeft te zijn. In vier stappen is het al mogelijk om je eigen token te maken.

Maar hoe gaaf is het als je jouw eigen token kan toevoegen aan een cryptobeurs, zodat mensen er echt mee kunnen traden? Dat is mogelijk! In de volgende stap gaan we dat doen.

Stap 5: Token toevoegen aan cryptobeurs PancakeSwap

PancakeSwap is een gedecentraliseerde cryptobeurs waarop BEP20 tokens worden verhandeld. BEP20 is de token standaard op de Binance Smart Chain en een verlengstuk van ERC20, de meest voorkomende Ethereum token standaard.

We gaan naar de homepage van PancakeSwap. Je ziet duidelijk de “Connect Wallet” knop staan. Klik daar op en maak verbinding met MetaMask, met het account waarop je eigen tokens staan.

Add Liquidity

Vervolgens ga je in het menu naar “Trade” en klik op je “Liquidity”:

Trade Liquidity PancakeSwap

Klik daarna op “Add Liquidity”. In de bovenste “Input” selecteer je jouw BNB tokens die op MetaMask staan. Jouw eigen gemaakte tokens selecteer je in de onderste “Input”.

Om je eigen gemaakte tokens te selecteren, heb je wel het contractadres nodig van je token. Dit kan je zien door te gaan naar BscScan. Kopieer het adres op MetaMask waar je eigen gemaakte tokens staan, dat is ook het adres waar je BNB tokens staan.

Plak het in de “Binance Smart Chain explorer” zoekbalk en klik om te zoeken. Selecteer de token die je hebt gemaakt:

PP token BscScan
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Dan kopieer je het contractadres in “Profile Summary”:

Kopieer contractadres BscScan

Bij het selecteren van je eigen token op PancakeSwap, plak je het contractadres en importeer je jouw eigen gemaakte token:

Import PP Token PancakeSwap

Je eigen token moet natuurlijk een prijs hebben op de cryptobeurs. Dit gaan we nu instellen. In ons geval vullen we het volgende in:

PP Token prijs PancakeSwap

Dit betekent dat 1000 PP Tokens een waarde hebben van 0.005 BNB. 1 PP Token is 0.000005 BNB waard. Klik op “Enable (Symbool van jouw token)” en bevestig de transactie op MetaMask.

Daarna klik je op “Supply” en “Create Pool & Supply”. Persoonlijk komen wij BNB tokens tekort en daarom sturen we nog voor 15 euro aan BNB tokens naar MetaMask om deze laatste actie te voltooien.

Wij begonnen met 10 euro en zijn daardoor op 25 euro uitgekomen. Als het goed is, ben jij gestart met 25 euro en daarom heb je waarschijnlijk genoeg BNB tokens om deze actie te voltooien en je eigen token aan cryptobeurs PancakeSwap toe te voegen.

Onze token staat op de cryptobeurs PancakeSwap. Jouw eigen token nu ook? Nu kunnen mensen dus gaan traden met jouw eigen gemaakte token!

Traden met token

Als je in het menu op PancakeSwap naar “Trade” en “Exchange” gaat:

Trade Exchange PancakeSwap

Dan kan je door middel het invullen van het contractadres je token importeren en er mee traden. Je gaat natuurlijk niet zelf traden met je eigen gemaakte token, maar dan weet je ook zelf hoe het werkt.

Wij zouden het erg gaaf vinden om jouw eigen gemaakte token te ontvangen op: 0x61E89fe7Fe11570e97fc99C645d71585f0C14D38

Je hoeft natuurlijk niet al je tokens te sturen, ook al is het er maar eentje, maar dan kunnen wij zien wat voor gave token je gemaakt hebt.

Leer zelf programmeren + ook investeren in bitcoin?

Zie je wel, crypto maken is tegenwoordig helemaal niet zo lastig meer. Via dit artikel is het mogelijk om snel en eenvoudig je eigen token te maken. Ook de kosten om een cryptomunt te maken hoeven niet hoog te zijn.

Door deze video op YouTube hebben we dit artikel kunnen maken. Is het via dit artikel niet helemaal gelukt om je eigen token te maken? Dan is het handig om het via deze video op YouTube te proberen.

Zelf leren programmeren

Wellicht is het interessant om zelf te leren programmeren, zodat je ook de code beter begrijpt. Misschien heb je wel ambities om ooit je eigen blockchain te maken?

Daarvoor is het handig om als beginner eerst de basis van het programmeren te leren. Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” is het op een leuke en makkelijk manier mogelijk om als absolute beginner te leren programmeren.

Investeren in bitcoin

Wij geloven erg in de toekomst van Bitcoin en investeren er ook maandelijks in. Wij doen dit via de beste Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Bij deze cryptobeurs is het erg eenvoudig om bitcoin te kopen.

Via Binance is het ook mogelijk, maar dat zal lastiger zijn als je een beginner bent. Door elke maand, met geld dat je kan missen, te investeren in bitcoin, kan je vermogen groeien. Op je bank verdampt je geld alleen maar door de inflatie.

Bitcoin is al vele malen dood verklaard, maar is (uiteraard) nog steeds springlevend. Dat is ook mooi te zien op de website “Is Bitcoin dead or dying?”.

Het is natuurlijk geen garantie dat je vermogen gaat groeien. Elke vorm van investeren is een risico. Daarom is dit ook geen financieel advies. Doe eerst je eigen onderzoek, voordat je in bitcoin gaat investeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie