Coursera review 2022: Het beste online leerplatform ter wereld?

In deze uitgebreide Coursera review gaan we het online leerplatform onder de loep nemen en onze mening geven. Het is één van de meest populaire online leerplatformen in de wereld, maar is het ook de beste? Vooral de MOOCs (Massive Open Online Courses) zijn erg populair op Coursera. Interessant is om naar de beste Coursera courses (Cursussen) te kijken. In Nederland en België wint Coursera ook steeds meer aan populariteit. Is een Coursera certificaat waardevol in Nederland en België en helpt het echt bij het solliciteren? Hier ga je achterkomen in dit artikel. We gaan onder andere ook kijken naar de Coursera app en Coursera vergelijken met Udemy en edX. Ontdek of Coursera wat voor jou is. Aanmelden en inloggen op Coursera is een fluitje van een cent. Lees lekker verder!

Inhoudsopgave verberg

Ja, ik wil Coursera gratis uitproberen!

Wat is Coursera?

Laten we eerst gaan kijken wat Coursera precies is. Coursera is een online leerplatform en biedt courses (Cursussen) aan. Deze courses zijn volledig online te volgen. De focus ligt op het hoger onderwijs.

Veel courses zijn gebaseerd op het MOOC (Massive Open Online Course) principe en worden ook wel MOOCs genoemd. In “MOOCs (Massive Open Online Courses)” lees je daar meer over.

Leermogelijkheden en samenwerkingen

Op het moment van schrijven staan er meer dan 5000 courses en “Specializations” op Coursera. Ook zijn er onder andere “Professional Certificates” en “Degrees & MasterTrack Certificates” te vinden.

Het zijn niet zomaar leermogelijkheden. Coursera werkt namelijk samen met meer dan 200 universiteiten en bedrijven uit 55 landen. Dit zijn enkele universiteiten en bedrijven waarmee Coursera samenwerkt: Duke University, Stanford, Erasmus Universiteit Rotterdam, Google, IBM en Intel. Coursera werkt naast de Erasmus Universiteit Rotterdam samen met nog meer universiteiten in Nederland.

De courses en andere leermogelijkheden zijn ontwikkeld door deze universiteiten en bedrijven en zijn daarom erg leerzaam. Veel courses (MOOCs) zijn gratis, maar met extra kosten krijg je onder andere een internationaal erkend certificaat bij het afronden van de course, toegang tot extra opdrachten en feedback van instructors (Docenten). In “De leermogelijkheden” lees je meer over courses en andere leermogelijkheden.

De extra kosten voor een course zijn meestal tussen de €35,- en €85,-. Stel dat je een cursus of opleiding wil volgen bij een universiteit of bij een (goed) bedrijf, dan ben je veel duurder uit, dus dit is heel goedkoop. Het is interessant om eens door de beste en meest populaire Coursera courses te spitten.

Richtingen

Voor de programmeurs onder ons zijn natuurlijk de courses die een verband hebben met programmeren erg interessant, maar je kan nog veel meer richtingen uit op Coursera, zoals de gezondheidszorg en Sociale Wetenschappen. In “Welke richtingen kan je uit op Coursera?” lees je daar meer over.

Voor vrijwel iedereen is er wel een geschikte course te vinden op Coursera.

Duim omhoog achter computer

Voor wie is Coursera bedoeld?

Coursera is in 2012 opgericht door Andrew Ng en Daphne Koller. De visie was om iedereen op de wereld levensveranderende leerervaringen te bieden. Dat sluit ook goed aan bij het MOOCs principe.

De focus ligt nu bij Coursera op het hoger onderwijs. Op het moment van schrijven heeft Coursera 87 miljoen studenten, die overal ter wereld vandaan komen.

Dus wil jij bijvoorbeeld een nieuwe carrière starten, een salarisverhoging en/of een promotie? Dan is het heel verstandig om op Coursera aan de slag te gaan met één of meerdere van de leermogelijkheden die ze bieden.

Met “Coursera for Business” kan je als bedrijf zijnde je werknemers leermogelijkheden bieden die ze nodig hebben om verder te groeien en hun talent meer te laten ontplooien.

“Coursera for Government” geeft overheidsmedewerkers en burgers de kans om zich te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Burgers leren nieuwe vaardigheden en maken daardoor meer kans op een goede baan.

Tot slot is er ook nog “Coursera for Campus”. “Coursera for Campus” biedt studenten, docenten en personeel op een universiteit baangerelateerde online educatie.

Coursera kan dus voor veel mensen op deze wereldbol en in Nederland en België erg leerzaam zijn. Daar zal je ook achterkomen in deze Coursera review. Door Coursera ligt de wereld aan je voeten.

Man naast wereldbol

MOOCs (Massive Open Online Courses)

We hebben het al even over MOOCs gehad, maar wat is het precies? MOOCs staat voor Massive Open Online Courses. MOOCs zijn gratis online courses die beschikbaar zijn voor iedereen. Iedereen kan zich gratis inschrijven bij de MOOCs.

De MOOCs zijn ook goed betaalbaar als je extra mogelijkheden wil. Op grote schaal kunnen mensen nieuwe (werkgerelateerde) vaardigheden aanleren door de MOOCs. Het is ideaal om bijvoorbeeld je carrière een boost te geven of een nieuwe carrière te starten.

Inmiddels maken miljoenen mensen wereldwijd gebruik van MOOCs. Ook in Nederland en België wordt er veel gebruik van gemaakt (op Coursera) en de populariteit blijft stijgen.

MOOCs heeft de manier van leren in de wereld veranderd. Iedereen krijgt nu de kans om nieuwe werkgerelateerde vaardigheden te leren en te werken aan een mooie toekomst.

Er zijn meerdere online leerplatformen die MOOCs aanbieden. Coursera is daar de meest bekende van. Het is goed om aan de slag te gaan met MOOCs. In je leven ben je nooit uitgeleerd.

Online education wereld MOOCs

De leermogelijkheden

Er zijn verschillende leermogelijkheden op Coursera. Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de courses (MOOCs). Alle leermogelijkheden zijn 100% online.

De prijzen staan in euro’s en kunnen wat schommelen door de wisselkoers. Laten we gaan kijken naar de verschillende leermogelijkheden.

Courses

De courses zijn het meest populair op Coursera. Er zijn honderden gratis courses gebaseerd op het MOOCs principe. De courses worden gegeven door hele goede instructors die komen van universiteiten en bedrijven van wereldklasse.

Altijd en overal kan je iets nieuws leren door de courses. De gratis courses geven je toegang tot de online videolessen, huiswerkoefeningen en community discussie fora. Betaalde courses geven je vaak toegang tot extra opdrachten, projecten en je krijgt een certificaat.

4 tot 6 weken is de gemiddelde duur van de courses op Coursera. De prijzen van de betaalde courses starten vanaf ongeveer €35,-.

Free course Coursera

Guided Projects

Guided Projects zijn bedoeld om in minder dan 2 uur werkgerelateerde vaardigheden op te doen. Met realistische scenario’s leer je in een korte tijd vaardigheden die erg handig zijn voor je werk.

Je krijg stap-voor-stap visuele instructies van experts. Ook bij de Guided Projects kan je een certificaat ontvangen bij voltooiing.

De prijzen starten vanaf ongeveer €8,-.

Guided Projects Coursera

Specializations

Wil je echt een specifieke vaardigheid aanleren die goed is voor je carrière? Dan is het een aanrader om je in te schrijven voor een Specialization.

Een Specialization bevat meerdere courses die gaan over hetzelfde onderwerp. Bijvoorbeeld “Python for Everybody” is een hele populaire Specialization op Coursera.

Er komen bij de projecten vaak echte zakelijke uitdagingen kijken en je kan een certificaat verdienen bij voltooiing van de Specialization. Dit certificaat is goed om te delen met je netwerk en voor je eventuele toekomstige baan.

4 tot 6 maanden is de gemiddelde duur van de Specializations op Coursera. De prijzen van de Specializations starten vanaf ongeveer €35,- per maand.

Python for Everybody en Data Science Specializations Coursera

Professional Certificates

Professional Certificates helpen je klaarstomen voor een nieuwe baan of een hele nieuwe carrière. Op eigen tempo leer je nieuwe vaardigheden door de beste bedrijven en universiteiten ter wereld.

De vaardigheden die je opdoet, kan je laten zien aan potentiële werkgevers. Je krijgt bij voltooiing uiteraard een certificaat. Deze kan je bijvoorbeeld delen op LinkedIn en gebruiken bij een sollicitatie.

Gemiddeld duren de Professional Certificates iets minder dan een jaar op Coursera. De prijzen starten vanaf ongeveer €35,- per maand.

Professional Certificates Coursera

MasterTrack Certificates

MasterTrack Certificates zijn geen gehele masteropleiding, maar het zijn delen van masterprogramma’s. Deze delen zijn opgesplitst in online modules.

Op deze manier kan je goedkoop meer over specifieke onderwerpen leren en de educatie is op universitair niveau. Als je later aan een masteropleiding gaat beginnen, dan helpen de MasterTrack Certificates heel goed mee. De MasterTrack Cetificates tellen ook mee als je een masterdiploma haalt.

Je krijgt feedback van echte experts en gaat aan de slag met realistische projecten. Het is echt een grote boost voor je (toekomstige) carrière.

Gemiddeld duren de MasterTrack Certificates op Coursera minder dan een jaar. De prijzen starten vanaf ongeveer €1700,- en er is een mogelijkheid om in termijnen te betalen.

MasterTrack Certificates Coursera

Online Degrees

Tot slot zijn er nog Online Degrees. Met de Online Degrees op Coursera heb je de mogelijkheid om een bachelor- of masterdiploma te halen bij de beste universiteiten ter wereld.

Alles is volledig online en je kan op je eigen tempo studeren. Voor een mooie prijs kan je beginnen aan een bachelor- of masteropleiding bij een topuniversiteit.

De studie duurt gemiddeld zo’n 1 tot 4 jaar, dat ligt aan je eigen tempo. De diploma’s van deze Online Degrees zijn veel waard en werkgevers hechten er veel waarde aan.

De prijzen van de Online Degrees op Coursera starten vanaf ongeveer €7700,- en je hebt de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Online Degrees diploma Coursera

Welke richtingen kan je uit op Coursera?

We kunnen in deze Coursera review wel helemaal beschrijven welke richtingen je allemaal uit kan op Coursera, maar op Coursera zelf kan je dat snel en makkelijk ontdekken.

Op de homepage van Coursera ga je met je muis over de blauwe “Explore” knop. Dan zie je een heel mooi overzicht met alle richtingen die je uit kan op Coursera:

Explore Coursera

Ga met je muis over de richtingen die je interesseren en kijk of daar interessante onderwerpen voor je tussen zitten. Het is erg duidelijk en je vindt vanzelf de weg wel.

In Nederland, België en de rest van de wereld zijn Computer Science en Data Science zeer populaire richtingen op Coursera. Dit sluit ook goed aan bij de content op ProgrammeerPlaats.

Health en Business zijn andere zeer populaire richtingen. Bij de vier genoemde populaire richtingen kan je veel goede courses volgen en andere leermogelijkheden.

Ben je meer geïnteresseerd in andere richtingen? Geen zorgen. Daar zitten ook pareltjes van courses tussen en andere leermogelijkheden. Via het zoeksysteem op de homepage of de “Explore” knop kan je ze vinden.

Ja, ik wil Coursera gratis uitproberen!

De (beste en) meest populaire Coursera courses

Coursera heeft officieel de meest populaire courses van 2021 naar buiten gebracht. Op Coursera kan je niet filteren op courses met de meeste studenten van hoog naar laag en/of op de best beoordeelde courses, dus moeten we het met dit officiële lijstje doen van Coursera.

De meest populaire courses hoeven niet per se de beste te zijn, maar alle courses in deze lijst hebben een hele goede beoordeling. Als de courses zo goed beoordeeld zijn door zoveel studenten, dan zullen ze ook bij de beste courses van Coursera behoren.

AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) gerelateerde course

Bovenaan het lijstje staat een AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) gerelateerde course. AI speelt elk jaar een steeds grotere rol in ons leven en zowel werkgevers als werknemers realiseren zich dat.

De techniek verbetert en steeds meer bedrijven gaan met AI aan de slag. Dat betekent dat er ook steeds meer werknemers nodig zijn met AI vaardigheden. De vraag naar technische mensen met AI vaardigheden is groot en zal alleen nog maar gaan groeien. Er is zelfs een tekort momenteel aan AI specialisten.

Python heeft de toekomst

Een Python course mag uiteraard niet ontbreken op Coursera. Python is op het moment van schrijven de meest populaire programmeertaal ter wereld en de mogelijkheden zijn groot. In Nederland, België en de rest van de wereld is er een groot tekort aan Python developers.

“Programming for Everybody (Getting Started with Python)” staat in het lijstje op Coursera met de meest populaire courses van 2021. Zowel voor mensen in Nederland, België als de rest van de wereld is dit een geweldige course om Python te gaan leren en een boost aan je carrière te geven.

Neem eens een kijkje bij de meest populaire courses op Coursera van 2021. Misschien zit er wel wat voor jou tussen?

Programming for Everybody (Getting Started with Python) Coursera

Goede courses of andere leermogelijkheden voor jezelf vinden

Het is allemaal leuk en aardig, de (beste en) meest populaire Coursera courses in het vorige hoofdstuk, maar misschien zit er wel niks voor jou tussen?

Het beste is natuurlijk om zelf op zoek te gaan naar courses en andere leermogelijkheden die je interessant vindt en geschikt voor je zijn. Gelukkig is dat niet heel moeilijk op Coursera.

Zoekbalk op de homepage, filteren en meer informatie

Stel dat je een Python course of een andere leermogelijkheid wil volgen. Dan zoek je op “Python” in de zoekbalk op de homepage van Coursera:

Python zoekbalk Coursera

Bij de resultaten zie je allemaal Python courses en andere leermogelijkheden. Heel handig is dat je ook kan filteren op de zoekresultaten:

Filter resultaten Coursera

Als je bij de resultaten op een course of een andere leermogelijkheid klikt, bijvoorbeeld de Specialization “Python for Everybody”, dan lees je meer informatie over de desbetreffende leermogelijkheid.

Je leest onder andere wat je allemaal gaat leren, een beschrijving over de Specialization in dit geval, hoe de Specialization werkt en welke courses er in de Specialization zitten. Bij de courses zie je een syllabus met alle onderdelen die behandeld worden in de course.

Welke vaardigheden doe je op?

Erg interessant is ook om te zien welke vaardigheden je opdoet:

Skills Python for Everybody Specialization Coursera

Reviews course

Bij de Specializations kan je geen reviews bekijken, maar dit kan wel bij de courses. Dus bij de courses die in een Specialization zitten, kan je ook de reviews bekijken. Dit is zeker goed om te doen.

Dit zijn bijvoorbeeld enkele reviews op Coursera bij de Programming for Everybody (Getting Started with Python) course, die hoort bij de Python for Everybody Specialization:

Programming for Everybody course reviews Coursera

Bekijk eens de meest recente reviews van de Programming for Everybody (Getting Started with Python) course of van andere courses op Coursera. Het is ook mogelijk om de reviews te sorteren op de meest behulpzame reviews.

Je kan de reviews filteren op de volgende elementen:

 • Alle studenten of degenen die het hebben voltooid
 • Alle sterren of filteren op een bepaald aantal sterren

Het is bij het uitzoeken van een geschikte course of andere leermogelijkheid voor jezelf zeker verstandig om de reviews goed door te nemen.

Kansen op positieve effecten voor je carrière ontdekken

Uiteindelijk wil je beter worden van een course of een andere leermogelijkheid. Op coursera is heel mooi te zien wat voor positieve effecten een course of andere leermogelijkheid heeft op de carrière van de studenten.

We pakken hier de Programming for Everybody (Getting Started with Python) course weer als voorbeeld:

Learner Career Outcomes Programming for Everybody (Getting Started with Python) Coursera

Tot slot even over de instructors. Een instructor kan een course of bijvoorbeeld een Specialization maken of breken. De deskundigheid en manier van lesgeven van een instructor is dus zeker doorslaggevend.

Gelukkig heeft Coursera erg goede instructors en kan je meer over de instructors lezen op Coursera. In het volgende hoofdstuk gaan we daar iets dieper op in.

De instructors

De instructors op Coursera komen van de beste universiteiten en bedrijven van de wereld. Het zijn niet de eerste de beste koekenbakkers die even online lesgeven.

Bijvoorbeeld bij courses en Specializations zie je duidelijk wie de instructors zijn. Je kan meer lezen over de instructors op Coursera zelf en bij sommigen ook op hun eigen website.

Ook kan je ze bijvoorbeeld volgen op Twitter en een connectie maken op LinkedIn. Dit is bijvoorbeeld de instructor van de Programming for Everybody (Getting Started with Python) course:

Programming for Everybody course instructor

De instructors worden beoordeeld door de studenten en je ziet dat Charles Russell Serverance een hele hoge beoordeling heeft. Als je klikt op de naam van de instructor, dan kom je op zijn persoonlijke pagina terecht met meer informatie over de instructor zelf:

Charles Russell Severance Coursera

Coursera geeft veel openheid over de instructors en je kan duidelijk zien of ze deskundig zijn en goed les kunnen geven.

Ja, ik wil Coursera gratis uitproberen!

Hoeveel kost Coursera? Wat is de prijs van Coursera?

In deze Coursera review heb je al kunnen zien wat het kostenplaatje is van de verschillende leermogelijkheden. Misschien heb je niet alles gelezen en ben je gelijk hiernaartoe gegaan? Geen probleem, maar om het kostenplaatje te begrijpen van de verschillende leermogelijkheden op Coursera is het wel handig om “De leermogelijkheden” te lezen.

In deze tabel zie je een duidelijk overzicht van de kosten op Coursera in euro’s (Prijzen kunnen wat schommelen door de wisselkoers):

Leermogelijkheid Kosten/prijs
Course Een course is gratis. Voor extra mogelijkheden is de prijs meestal tussen de €35,- en €85,-, zoals het verkrijgen van een certificaat, extra opdrachten en projecten.
Guided Project De prijs start meestal rond de €8,-.
Specialization De prijs is meestal tussen de €35,- en €70,- per maand.
Professional Certificate De prijs is meestal tussen de €35,- en €70,- per maand.
MasterTrack Certificate De prijs start meestal vanaf €1700,- en er is een mogelijkheid om in termijnen te betalen.
Online Degree De prijs start meestal vanaf €7700,- en er is een mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Coursera Plus

Sinds 2020 heeft Coursera Coursera Plus in het leven geroepen. Veel mensen komen naar Coursera en willen meerdere courses, Guided Projects, Specializations en/of Professional Certificates volgen. Dan is Coursera Plus voordeliger.

Coursera Plus kost op het moment van schrijven €337,- (Hangt van wisselkoers af) per jaar. Je hebt toegang tot meer dan 3000 courses, Guided Projects, Specializations en Professional Certificates. Voor de certificaten hoef je niet extra te betalen.

Je mag het zelfs 14 dagen uitproberen met een geldteruggarantie. Je hebt dus letterlijk niks te verliezen.

Coursera Plus professional goals

Op de website van Coursera zie je wat je allemaal kan leren met Coursera Plus. Er zijn veel mogelijkheden en het is een mooie investering voor je carrière en toekomst.

Wat is het verschil tussen Coursera Plus en een Specialization subscription?

Zoals eerder gezegd, heb je bij Coursera Plus toegang tot meer dan 3000 courses, Guided Projects, Specializations en Professional Certificates.

Bij een Specialization subscription heb je alleen toegang tot één Specialization. De Specialization subscriptions kosten meestal tussen de €35,- en €70,- per maand. Gemiddeld ben je ongeveer 4 tot 6 maanden bezig met een Specialization.

Laten we even een simpel rekensommetje maken. Stel dat je 2 Specializations in een jaar wil volgen. €52,50 is het gemiddelde wat je kwijt bent per maand voor een Specialization ((€35,- + €70,-) : 2).

Gemiddeld ben je 5 maanden per Specialization bezig om het te halen ((4 maanden + 6 maanden) : 2). 2 Specializations duren dus 10 maanden. 10 x €52,50 = €525,-. In een jaar ben je dus met 2 Specializations €525,- kwijt met een Specialization subscription.

Met Coursera Plus ben je per jaar €337,- (Hangt van wisselkoers af) kwijt en heb je naast Specializations ook nog toegang tot courses, Guided Projects en Professional certificates.

Coursera Plus is dus een stuk voordeliger dan een Specialization subscription als je meerdere Specializations in een jaar wil volgen en je hebt meer mogelijkheden!

Is een Coursera certificaat waardevol in Nederland en België?

Deze Coursera review is geschreven in het Nederlands, dus veel bezoekers uit Nederland en België willen dan natuurlijk ook graag weten of een Coursera certificaat waardevol is in Nederland en België, waaronder jij?

Bij Coursera kan je een internationaal erkend certificaat krijgen, dus ook in Nederland en België is het zeker waardevol. Het laat zien dat je succesvol een bepaalde leermogelijkheid hebt afgerond op Coursera binnen je (toekomstige) vakgebied.

De naam van de desbetreffende universiteit of het bedrijf waar je een course of andere leermogelijkheid hebt gevolgd, staat ook op het certificaat. Dit geeft zeker aanzien.

De beste universiteiten en bedrijven ter wereld zijn aangesloten bij Coursera. Het is zeker waardevol als je een certificaat hebt behaald bij één van deze topuniversiteiten of bedrijven waarmee Coursera samenwerkt.

Volg je via Coursera een online bachelor- of masteropleiding en haal je een diploma? Dan is je diploma net zoveel waard als dat je het direct via een universiteit haalt. Het diploma van bachelor- en masteropleidingen via Coursera wordt uitgegeven door de universiteiten zelf.

Certificate op bordje

Helpt een Coursera certificaat echt bij sollicitaties in Nederland en België?

Een Coursera certificaat kan zeker helpen bij sollicitaties in Nederland en België! Werkgevers zien dat je werkgerelateerde vaardigheden hebt opgedaan en gemotiveerd bent om verder te leren.

Je moet uiteraard niet verwachten dat je gelijk wordt aangenomen als werkgevers zien dat je een Coursera certificaat hebt behaald. Belangrijk is ook dat je laat zien dat je over de juiste vaardigheden beschikt, die je ook op Coursera hebt opgedaan.

De combinatie van een Coursera certificaat en laten zien aan werkgevers dat je over de juiste vaardigheden beschikt, is een mooie stap om de functie te krijgen.

Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek voor een functie als Junior Python developer is het goed om je Coursera certificaat te laten zien en door middel van eigen projecten of bijvoorbeeld een programmeertest laat je zien dat je over de juiste vaardigheden beschikt.

Sollicitatiegesprek poppetjes

Aanmelden en inloggen op de website van Coursera

We zijn inmiddels een eindje op weg in deze Coursera review. Ben je al enthousiast geraakt over Coursera? Gelukkig is aanmelden en inloggen op Coursera heel makkelijk en kan je gelijk beginnen.

Je kan op de blauwe “Join for Free” knop klikken rechtsboven op de homepage van Coursera en je aanmelden. Daarna komt er een venster waarin je eventueel je achtergrondgegevens kan invullen over je werkervaring, opleidingen en carrière goals. Overslaan mag ook.

Daarna accepteer je de gebruiksvoorwaarden om verder te kunnen. Je krijgt een mailtje om je e-mailadres te verifiëren. Nadat je dit hebt gedaan, kan je al aan de slag! Zo simpel is het. Als het goed is, ben je automatisch ingelogd.

Wil je later weer inloggen op Coursera? Het inloggen is heel makkelijk en spreekt voor zich. Klik rechtsboven op “Log In”:

Coursera login

Vul je e-mail en wachtwoord in en je bent ingelogd.

De Coursera app

Coursera wil iedereen op de wereld levensveranderende leerervaringen bieden. Dat willen ze ook via de Coursera app bereiken. Vandaar dat we daar in deze Coursera review aandacht aan besteden.

In de Google Play Store en in de App Store is de Coursera app beschikbaar. Via de app kan je onder andere eenvoudig zoeken naar courses en andere leermogelijkheden die geschikt voor jou zijn, online videolessen volgen (Ook offline), course en Specialization certificaten verdienen en delen met je netwerk en zoeken naar goede opleidingen van de beste universiteiten ter wereld.

Coursera Android app

Op het moment van schrijven is de Android app van Coursa meer dan 10 miljoen keer gedownload en heeft 4,3 sterren als beoordeling.

Coursera app Android

Om de Coursera app te gebruiken, moet je wel een account hebben. Wij hebben alleen de Android app van Coursera getest. Wat gelijk opvalt is dat het design heel gebruiksvriendelijk is en je makkelijk alles kan vinden.

Bij het “Explore” gedeelte in de app kan je heel makkelijk zoeken naar een geschikte course of een andere leermogelijkheid. Heel handig is dat je een course kan downloaden en de mogelijkheid hebt om het offline te volgen. De downloads zijn makkelijk te vinden.

Ook erg gaaf is dat je aanbevelingen krijgt als je meer gegevens over jezelf invult, zoals de richtingen waar je geïnteresseerd in bent. Zo blijf je op de hoogte van de leermogelijkheden die het beste bij jou passen, je bent immers nooit uitgeleerd.

Coursera iOS app

De iOS app van Coursera hebben wij niet uitgeprobeerd, maar lijkt ook veelbelovend. Ruim 80.000 mensen hebben op het moment van schrijven de app beoordeeld en daar komt een gemiddeld van 4,8 sterren uit. Dit is een erg hoge beoordeling. Probeer de app eens uit als je een iPhone, iPad en/of Apple TV hebt.

Coursera app iOS

De voor- en nadelen van Coursera

Zoals je al hebt kunnen lezen in deze Coursera review, is Coursera echt een geweldig online leerplatform met vele voordelen. Echter zitten er ook een paar nadelen aan, net zoals bij alle andere online leerplatformen. Laten we eerst gaan kijken naar de voordelen.

Voordelen

 • Coursera werkt samen met de beste universiteiten en bedrijven ter wereld
 • Met een kleine bijdrage verdien je een waardevol certificaat bij Coursera courses (MOOCs)
 • De instructors zijn heel deskundig en kunnen goed lesgeven
 • Keuze uit meerdere leermogelijkheden
 • Je kan veel richtingen uit op Coursera
 • Gratis courses volgen als je geen certificaat wil, er zit geen addertje onder het gras
 • Offline leren mogelijk
 • De kosten zijn veel lager dan wanneer je een cursus of opleiding rechtstreeks via één van de beste bedrijven of universiteiten volgt
 • Je kan volledige online bachelor- en masteropleidingen volgen bij de beste universiteiten ter wereld

Nadelen

 • Onduidelijkheid over de prijzen. Er zijn veel leermogelijkheden met verschillende prijzen.
 • Vaste startdatum

Ja, ik wil Coursera gratis uitproberen!

Wat vinden wij van Coursera?

Het is tenslotte een Coursera review en daarom is het ook belangrijk dat wij duidelijk onze mening geven. De tekst in de vorige hoofdstukken zegt eigenlijk al genoeg. Wij vinden dit een prachtig online leerplatform dat veel kansen biedt voor iedereen in de wereld.

Courses, certificaten en Coursera Plus

De courses kan je zelfs helemaal gratis volgen op Coursera en dat biedt mooie kansen om (werkgerelateerde) vaardigheden op te doen. Ook voor mensen in derdewereldlanden is dit een schitterende kans om vaardigheden op te doen en meer kans te maken op een goede baan.

Voor een klein bedrag schaf je een certificaat aan bij voltooiing, dat waardevol kan zijn bij het zoeken naar een baan. Een certificaat geeft je ook motivatie om door te blijven leren.

Coursera Plus vinden wij een erg mooi abonnement als je in een jaar gebruik wil maken van bijvoorbeeld meerdere Specializations en Professional Certificates. Dit scheelt veel kosten en je hoeft ook niet steeds te betalen voor de certificaten.

AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie), Python en andere richtingen

Er staan veel goede AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) en Python gerelateerde courses op Coursera. Wij vinden dit goed en belangrijk, omdat AI en Python de toekomst hebben. Er is een tekort aan AI en Python specialisten en het biedt mensen veel kans op een goede toekomst.

Ook in andere richtingen zijn er altijd wel pareltjes van courses te vinden. Er is voor vrijwel ieder wel wat wils om zichzelf te ontwikkelen en (werkgerelateerde) vaardigheden op te doen.

We hebben een aantal Python courses gevolgd en zijn onder de indruk van de deskundigheid en de manier van lesgeven van de instructors. Je merkt dat de instructors van de beste universiteiten en bedrijven ter wereld komen.

Eén van de weinige minpunten

Eén van de weinige minpunten aan Coursera is dat de kosten wat verwarrend kunnen zijn. Er zijn veel leermogelijkheden met verschillende prijzen. Dit kan Coursera nog wel duidelijker maken.

Over het algemeen is Coursera gewoon een geweldig online leerplatform en wij raden het iedereen aan die zijn carrière op een goede manier wil starten, veranderen of een boost wil geven.

Review opinion in letters

Een vergelijking met 2 Coursera alternatieven

We weten inmiddels dat Coursera een heel goed online leerplatform is. Interessant is in deze Coursera review om het te vergelijken met andere bekende online leerplatformen.

Udemy vs Coursera

 • Coursera heeft meer verschillende leermogelijkheden dan Udemy.
 • Coursera heeft samenwerkingen met de beste universiteiten en bedrijven ter wereld. De instructors komen daar ook vandaan en zijn daarom over het algemeen meer deskundig dan de instructors op Udemy.
 • De prijs van Udemy courses is lager, maar de kwaliteit van de courses is over het algemeen lager dan de courses op Coursera.
 • Op Coursera is het makkelijker om met je instructor te spreken.
 • Een Coursera certificaat staat beter op je CV dan een Udemy course die je hebt afgerond.

edX vs Coursera

 • Beide online leerplatformen hebben een samenwerking met de beste universiteiten en bedrijven ter wereld.
 • Over het algemeen moet je op edX langer wachten voordat een course start dan op Coursera.
 • Beide online leerplatformen hebben zeer deskundige instructors.
 • Op edX is er over het algemeen minder betrokkenheid in discussie fora van zowel studenten als instructors.
 • De courses van beide online leerplatformen zijn van goede kwaliteit.

Succesverhalen van Coursera studenten

Op het blog van Coursera staan mooie succesverhalen van studenten. Dit laat zien wat er allemaal mogelijk is als je aan de slag gaat op Coursera en het geeft je veel inspiratie en motivatie!

Jij kan ook succesvol een (nieuwe) carrière starten of het een boost geven, maar je moet er wel in geloven. De vaardigheden die je opdoet op Coursera helpen je daar enorm mee.

Neus een beetje rond in de verschillende succesvolle verhalen van Coursera studenten voor een dosis motivatie en inspiratie.

Succesvol verhaal voorbeeld in deze Coursera review

Coursera gratis uitproberen

Je hebt eigenlijk helemaal niks te verliezen. Coursera kan je helemaal gratis uitproberen. Je hoeft je alleen maar aan te melden en je kan al gratis courses (MOOCs) gaan volgen.

Ook bij een Specialization heb je de mogelijkheid om het 7 dagen gratis uit te proberen. Het is heel simpel om de “Free Trial” van een Specialization te starten:

 1. Log in met je account op Coursera
 2. Open de pagina met de Specialization die je wil uitproberen
 3. Klik op “Enroll”
 4. Klik op “Start Free Trial”

Coursera Plus mag je zelfs 14 dagen helemaal gratis uitproberen en je hebt een geldteruggarantie. Ook hier heb je weer helemaal niks te verliezen. Met Coursera Plus heb je vele gave extra mogelijkheden.

Wacht niet langer en ga lekker aan de slag op Coursera!

Conclusie van deze Coursera review: Is echt het beste online leerplatform ter wereld?

Heb je echt heel deze Coursera review uitgelezen? Dan is dat zeker wel een applausje waard! Het is me namelijk nogal een grote lap tekst.

Applaus veel mensen

Kort maar krachtig: Wij vinden Coursera het beste online leerplatform ter wereld! Ook bij de vergelijkingen met Udemy en edX heb je kunnen zien dat Coursera beter scoort.

De MOOCs (Massive Open Online Courses) bieden iedereen de kans om gratis waardevolle werkgerelateerde vaardigheden op te doen. Dit vinden wij een unieke kans voor iedereen in Nederland, België en de rest van de wereld.

Ook zijn er veel andere leermogelijkheden en richtingen die je op kan gaan. We hebben gemerkt dat de instructors erg deskundig zijn. Dit is ook niet vreemd, want Coursera heeft een samenwerking met de beste universiteiten en bedrijven van de wereld. Hier komen de instructors ook vandaan.

Voor de programmeurs onder ons zijn er prachtige AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) en Python gerelateerde courses. AI en Python hebben de toekomst en het is zeker goed om hier in te duiken. In “De (beste en) meest populaire Coursera courses” vind je onder andere een goede AI en Python course.

De certificaten zijn internationaal erkend en zeker waardevol, ook in Nederland en België. Een certificaat in combinatie met je opgedane vaardigheden kan zeker helpen bij een sollicitatie.

Wil jij een (nieuwe) carrière starten of je carrière een boost geven? Dan is Coursera het ideale platform om jou daarbij te helpen. Je hebt helemaal niks te verliezen. Probeer Coursera gratis uit en begin meteen!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie