Computertaal: Wat is het en kan jij het leren?

In dit artikel ga je lezen wat een computertaal is. We gaan kijken naar de betekenis van een computertaal en welke computertalen er zijn. Als laatste lees je hoe je zelf een computertaal kan leren. Lees lekker verder!

Wat is een computertaal?

Computertaal klinkt misschien lastig, maar is dat het ook?

Betekenis computertaal

De betekenis van computertaal is eigenlijk heel simpel en we gaan het ook niet moeilijker maken dan het is. Een computertaal is een taal waarmee mensen communiceren met een computer.

Uit het woord computertaal kan je eigenlijk al afleiden wat het betekent. Een computertaal wordt ook wel een programmeertaal genoemd. De term programmeertaal wordt vaker gebruikt. Wij houden het in dit artikel bij computertaal.

Met andere mensen communiceer je ook in talen, zoals in het Nederlands of in het Engels. Computers kunnen deze “gewone” talen niet begrijpen en daarom zijn er speciale computertalen.

Met een computertaal kunnen mensen instructies geven aan een computer. Dit heet programmeren. Als je je bijvoorbeeld verspreekt in het Nederlands, dan heb je kans dat mensen je nog wel snappen. Ben je aan het programmeren en maak je dan een fout, dan snapt de computer je niet meer.

Computer gekke bekken

Daarom moet je met uiterste precisie programmeren met een computertaal. Gelukkig zijn er allerlei goede ontwikkelomgevingen die het leven makkelijker maken voor programmeurs en fouten in code ontdekken.

Verschillende computertalen

Net zoals er verschillende “gewone” talen zijn op de wereld, zijn er ook veel verschillende computertalen. De ene computertaal is bijvoorbeeld weer meer geschikt voor webdevelopment en de andere is weer beter voor het ontwikkelen van Android apps.

Als je een beginner bent, heb je waarschijnlijk nog niet zo’n goed idee welke computertalen er allemaal zijn en waar je ze voor kan gebruiken. In de artikelen “Leren programmeren” en “Populaire programmeertalen van nu en vroeger” zie je een mooi overzicht van de meest populaire computertalen/programmeertalen en wat de mogelijkheden zijn.

Vrouw kijkt naar code

Zelf een computertaal leren

Je weet als het goed is nu beter wat een computertaal is en de betekenis ervan. Lijkt het je gaaf om zelf een computertaal te leren? Daarvoor moet je leren programmeren.

In het artikel “Leren programmeren” staat uitgebreid hoe je kan leren programmeren en welke mogelijkheden er zijn. Veel beginners zien door de bomen het bos niet meer en daarom is het wel aan te raden om het artikel te lezen.

Op internet is er genoeg informatie te vinden om een computertaal te leren en te leren programmeren, maar vaak is deze informatie omslachtig, langdradig, saai en onduidelijk uitgelegd.

In veel computertalen zijn er basisonderdelen die op dezelfde manier werken. Speciaal voor beginners hebben we het e-book “Snelcurus Leren Programmeren” gemaakt, waarin deze basisonderdelen makkelijk zijn uitgelegd in Java, Python en PHP.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Verder komen er ook andere dingen terug in het e-book waar programmeurs mee te maken kunnen krijgen, zoals databases en versiebeheer. Het is goed om eerst de basis van het programmeren te begrijpen, zodat het makkelijker is om verschillende computertalen te gaan leren.

Zonder goede basiskennis ga je op een gegeven moment vastlopen of duurt het langer voordat je een computertaal onder de knie krijgt. Grijp je kans en leer met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” de basis van het programmeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie