Clean Code review: Onmisbaar boek voor beginners en gevorderden?

Hier ga je een uitgebreide Clean Code review lezen. Wereldwijd hebben veel programmeurs en mensen die met programmeren in aanraking komen het boek al gelezen. Clean Code is geschreven door Robert C. Martin, ook wel bekend als “Uncle Bob” onder de programmeurs. “Uncle Bob” staat bekend om zijn Clean Code principles die in dit boek ook weer langskomen. Lees lekker verder om erachter te komen of het boek ook wat voor jou is!

Ja, ik wil het boek Clean Code van Robert C. Martin (Uncle Bob) kopen!

Wat is clean code?

De titel van het boek is Clean Code, maar wat is dat eigenlijk? Clean code heeft niet één definitie. Veel programmeurs hebben hun eigen definitie voor de term clean code.

In het boek is aan zeer ervaren programmeurs gevraagd wat hun definitie is van clean code. De definities waren niet allemaal hetzelfde, maar in de kern komt het hier op neer:

  • De code moet makkelijk te begrijpen zijn, niet alleen door degene die het gemaakt heeft, maar ook door andere programmeurs.
  • Andere programmeurs die de code niet gemaakt hebben, moeten de code makkelijk kunnen aanpassen.
  • Uitbreiding en onderhoud is in clean code niet lastig om te doen.
  • Aan de code moet je kunnen zien dat het echt vakmanschap is en de programmeur echt om zijn code geeft en het serieus neemt.

Dit zijn heel globaal de basisprincipes van clean code. In het boek Clean Code wordt er nog veel uitgebreider ingegaan op hetgeen waar clean code allemaal aan moet voldoen.

Echter zijn de clean code principles van Robert C. Martin natuurlijk geen verplichting om op te volgen. Er staan heel veel bruikbare principes in, maar sommigen zullen bijvoorbeeld niet passen in een project dat je doet of je teamleden denken er anders over.

Kijk vooral per project welke principes het beste daarbij passen en of je teamleden het daarmee eens zijn. De kern is dat iedereen de code moet kunnen begrijpen.

Voor wie is het boek Clean Code bedoeld?

Je zou zeggen dat het boek Clean Code alleen bedoeld is voor beginnende programmeurs, maar dat is zeker niet waar! Ervaren programmeurs kunnen ook lessen trekken uit het boek.

Hoe vaak hoor je wel niet dat er weer een ICT project is mislukt en er zoveel geld is verspild of dat verouderde systemen niet goed meer functioneren? Een van de redenen daarvan is vaak slechte code.

Deze slechte code is heus niet alleen maar door beginnende programmeurs geschreven. Ook ervaren programmeurs maken zich er schuldig aan.

In de communicatie gaat het vaak al mis. Er moeten bepaalde basisprincipes gelden om de code zo goed en leesbaar mogelijk te maken. Het boek Clean Code maakt belangrijke clean code principles duidelijk. Ook al lijkt het soms simpel, het is zeer belangrijk om de code clean te houden.

Code schrijven is in principe niet zo moeilijk, maar er is een verschil tussen goede en slechte code schrijven. Slechte code werkt in het begin misschien prima, maar op lange termijn gaat het heel veel tijd en geld kosten.

Beginnende programmeurs zullen meer lessen uit dit boek trekken dan ervaren programmeurs om de code clean te houden, maar het kan ervaren programmeurs scherp houden om (weer) meer op belangrijke clean code principles te letten.

Zowel voor beginnende als ervaren programmeurs is het boek Clean Code dus handig.

Programmeurs kijken naar code

Robert C. Martin (Uncle Bob)

We hebben het al heel even over de schrijver Robert C. Martin (Uncle Bob) gehad. Waarom is “Uncle Bob” zo bekend en geliefd onder programmeurs wereldwijd?

Robert C. Martin heeft heel veel gedaan voor de programmeerwereld. “Uncle Bob” staat bekend om zijn software design principles. Door dit erin te slijpen bij programmeurs wereldwijd zijn er al vele projecten geslaagd. Zonder de software design principles van “Uncle Bob” hadden meer projecten een puinhoop geworden.

Programmeurs zien hun werk door Robert C. Martin meer als een vakmanschap. De code die je als programmeur schrijft kan ontzettend veel consequenties hebben voor een project en misschien ook wel voor de maatschappij.

Als programmeur dien je daar ten alle tijde rekening mee te houden. Je moet als programmeur altijd de intentie hebben om de best mogelijke code te schrijven. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar sommige programmeurs vinden het wel best, als de code maar werkt.

Sinds 1970 is Robert C. Martin al een professioneel software developer en hij heeft inmiddels al in honderden software projecten gewerkt. Hij heeft dus genoeg kennis van zaken en weet absoluut waar hij over praat.

“Uncle Bob” heeft zijn software design principles erin gekneden wereldwijd door verschillende boeken te schrijven, waaronder natuurlijk Clean Code. Ook is hij vaak spreker bij internationale conferenties.

We hopen als programmeurs nog lang te kunnen genieten van de kennis en vakmanschap van Robert C. Martin, onze Uncle Bob.

Robert C. Martin (Uncle Bob)

Wat leer je in het boek?

Simpel gezegd leer je in Clean Code om betere code te schrijven. Dit leer je aan de hand van principes en patronen. Ook leer je hoe je slechte code herkent en beter maakt. Zonder slechte code kan je geen goede code schrijven.

De code voorbeelden staan in Java, maar ook als niet-Java programmeur zijn de meeste stukken code in het boek goed te begrijpen. Als je een echte beginner bent die nog geen code hebt aangeraakt, dan zal het wel heel lastig worden. Aan te raden is dan om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen.

Sommige informatie in het boek is overbodig voor niet-Java programmeurs, zoals “JUnit Internals”. JUnit is een testing framework en is puur gericht op Java. Ook staan er lange stukken code aan het eind van het boek die lastig te volgen kunnen zijn voor niet-Java programmeurs.

Echter is het overgrote deel van de principes en patronen toe te passen in andere programmeertalen. Laat je niet afschrikken doordat er alleen maar Java code in het boek staat.

Ja, ik wil het boek Clean Code van Robert C. Martin (Uncle Bob) kopen!

Clean code principles

In het boek wordt ingegaan op veel clean code principles. Onder andere de basisprincipes van het programmeren worden besproken en hoe je daar clean code van maakt.

We gaan hier uiteraard niet alle clean code principles bespreken, anders zijn we morgen nog bezig. We pakken er drie uit als voorbeeld.

Voorbeeld 1: Meaningful names

  • Zorg dat de namen beschrijven waar het over gaat
  • Maak betekenisvolle onderscheidingen tussen namen
  • Gebruik uitgesproken woorden en geen afkortingen
  • Maak namen die makkelijk op te zoeken zijn
  • Vermijd encodings

Voorbeeld 2: Functions

  • Houd functions klein
  • Gebruik zo min mogelijk arguments
  • Geef beschrijvende namen
  • Functions moeten maar één ding doen en doen dat goed

Voorbeeld 3: Classes

  • Classes moeten klein zijn
  • Een class moet één reden hebben om te veranderen
  • Elke method van een class moet één of meerdere instance variables van dezelfde class manipuleren
  • Als een class zijn cohesie verliest, split de class dan

Reviews van andere lezers

Wereldwijd zijn zowel beginnende als meer ervaren programmeurs erg positief over het boek Clean Code. Sommige programmeurs zijn wel een beetje teleurgesteld dat het te veel op Java gericht is.

Hier moet je echter doorheen kunnen prikken, omdat de meeste principes en patronen toe te passen zijn in de andere programmeertalen. Hieronder enkele voorbeelden van positieve reviews:

Clean Code review 2

Clean Code review 3

Wij van ProgrammeerPlaats hebben ook veel aan het boek Clean Code gehad. Het heeft onze ogen geopend om betere code te gaan schrijven in onze toekomstige projecten. Het heeft een mooi plekje in onze boekenkast en zal zeker regelmatig nog doorgebladerd worden.

Voordelen en nadelen

Het boek Clean Code heeft vele voordelen, maar net zoals elk boek zitten er ook nadelen aan dit boek. Laten we eerst gaan kijken naar de voordelen en daarna komen de nadelen.

Voordelen

  • Het boek is zowel geschikt voor beginnende als ervaren programmeurs
  • Duidelijke code voorbeelden in Java
  • Veel voorbeelden uit de praktijk
  • Het boek leert je op een leuke en eenvoudige manier om betere code te schrijven
  • De meeste clean code principles zijn makkelijk toepasbaar en ook te gebruiken in veel andere programmeertalen buiten Java

Nadelen

  • Sommige stukken voorbeeld codes in Java kunnen wat lastiger zijn om te volgen voor niet-Java programmeurs
  • Voor beginners kunnen de laatste hoofdstukken wat pittig zijn
  • Voor de absolute beginners die nog amper tot geen code hebben aangeraakt, is het boek te lastig

Conclusie van deze Clean Code review

Onze conclusie is dat het boek Clean Code onmisbaar is voor zowel beginnende als ervaren programmeurs. Het zou zoveel ellende, tijd en geld schelen als alle programmeurs wereldwijd code principles uit het boek Clean Code gebruiken.

Je hoeft natuurlijk niet alles letterlijk over te nemen om clean code te schrijven, maar veel principes en patronen zijn algemeen toepasbaar.

Robert C. Martin (Uncle Bob) heeft echt een meesterwerk van dit boek gemaakt en hij laat zien dat hij een echte vakman is. Hij wil zijn kennis graag overbrengen en van andere programmeurs ook echte vakmannen maken.

Ben je echt een absolute beginner en heb je nog amper tot geen code aangeraakt? Begin dan eerst eens met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.

Als je nog 0 programmeerervaring hebt, dan ga je veel principes en patronen niet goed begrijpen. Met een basiskennis van programmeren begrijp je veel meer.

Het boek Clean Code kopen + andere aanraders

Het boek Clean Code is via Bol.com eenvoudig te bestellen.

Clean Code (Robert C. Martin / Uncle Bob) boek

Neem ook eens een kijkje bij een ander goed boek van Robert C. Martin (Uncle Bob) “The Clean Coder”. Dit is ook absoluut een aanrader voor je boekenkast.

Andere aanraders voor programmeurs en software developers zijn:

Hopelijk heb je wat gehad aan deze review over het boek Clean Code en ga je het lezen.

Heb je verder nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie