In dit artikel ga je aan de hand van een duidelijke uitleg en voorbeelden erachter komen wat camelCase is. Ook interessant is om in “camelCase vs PascalCase” het verschil tussen deze twee naamgevingsconventies te ontdekken. Je krijgt een camelCase en PascalCase voorbeeld te zien in Python en JavaScript. Als laatste lees je welke andere bekende naamgevingsconventies er nog meer zijn en hoe jij zelf kan leren programmeren. Lees lekker verder!
Wat is camelCase
Bij het programmeren maken veel programmeurs gebruik van camelCase. Dit is handig om de naamgeving van bijvoorbeeld een variable of function duidelijker te maken.
Maar wat is camelCase precies? Om precies te zijn is camelCase een naamgevingsconventie waarin elk woord met een hoofdletter wordt geschreven, behalve het eerste woord.
Je ziet het ook al terug in “camelCase” zelf. Het eerste woord is zonder hoofdletter en het tweede woord met hoofdletter. Dit maakt duidelijker dat er binnen een naam meerdere woorden zijn.
In een gewone tekst plaats je spaties tussen verschillende woorden, zodat er ruimte tussen de woorden ontstaat en de verschillende woorden makkelijk te lezen zijn.
Bij camelCase wordt er dus onderscheid gemaakt tussen woorden door gebruik van hoofdletters, behalve bij het eerste woord. Woorden in namen van bijvoorbeeld variables en functions kan je namelijk niet los van elkaar schrijven, dus dan is camelCase een oplossing.
camelCase maakt het makkelijker voor programmeurs om te begrijpen waar een stuk code voor dient. Dit maakt het ook makkelijker om de code te begrijpen in het gehele softwareprogramma, vooral als er in de gehele code camelCase is toegepast.
En waarom eigenlijk het woord “camel” in “camelCase”? Een kameel heeft twee bulten. Het idee is dat in elke bult de eerste letter van een woord staat.
In het geval van camelCase is dan de letter in de eerste bult geen hoofdletter en de letter in de tweede bult is wel een hoofdletter. Er wordt ook wel gesproken over “dromedary case”. Een dromedaris geeft het misschien nog wel beter aan:
camelCase vs PascalCase
Bij camelCase wordt er in een naam onderscheid gemaakt tussen woorden met hoofdletters, behalve het eerste woord heeft geen hoofdletter. PascalCase komt op hetzelfde neer, maar dan heeft het eerste woord wel een hoofdletter.
Alle woorden hebben met PascalCase dus een hoofdletter in een naam. Je ziet het ook terug in “PascalCase” zelf. “Pascal” en “Case” zijn twee verschillende woorden en hebben allebei een hoofdletter.
camelCase wordt soms ook wel beschouwd als lowerCamelCase en PascalCase als UpperCamelCase. Hier zie je ook weer terug wat de bedoeling is van deze naamgevingsconventies.
camelCase en PascalCase voorbeeld in Python
# Variable met camelCase voorbeeld naamGebruiker = "Jan" # Function met PascalCase voorbeeld def PrintNaamGebruiker(naam): print("Naam van de gebruiker:", naam) PrintNaamGebruiker(naamGebruiker)
De variable in de bovenstaande code is een camelCase voorbeeld in Python:
naamGebruiker
De function in de bovenstaande code is een PascalCase voorbeeld in Python:
PrintNaamGebruiker
Dit zijn alleen maar voorbeelden om duidelijk te maken wat camelCase en PascalCase is. In Python wordt aangeraden om woorden in namen van variables en functions te onderscheiden door underscores en alleen kleine letters te gebruiken, ook wel snake case genoemd.
In dat geval zouden de namen er zo uitzien van de variable en function:
naam_gebruiker
print_naam_gebruiker
camelCase en PascalCase voorbeeld in JavaScript
// Variable met camelCase voorbeeld var naamGebruiker = "Jan"; // Function met PascalCase voorbeeld function PrintNaamGebruiker(naam) { console.log("Naam van de gebruiker: " + naam) } PrintNaamGebruiker(naamGebruiker);
Je ziet hier dat de naam van de variable en de function hetzelfde is als in Python. Naamgevingsconventies staan los van de syntax. In JavaScript wordt aangeraden om woorden in namen van variables en functions te onderscheiden met camelCase.
Andere naamgevingsconventies + zelf leren programmeren
Door het camelCase en PascalCase voorbeeld in Python en JavaScript zitten deze naamgevingsconventies helemaal in je hoofd geprent. Maar er zijn nog twee bekende naamgevingsconventies die handig zijn om te weten, namelijke snake case en kebab case:
- snake_case_voorbeeld
- kebab-case-voorbeeld
Snake case heb je stiekem al voorbij zien komen. In snake case wordt er onderscheid gemaakt tussen woorden door middel van underscores. Kebab case maakt op zijn beurt weer onderscheid tussen woorden door middel van streepjes.
Elke programmeertaal heeft weer zijn eigen standaarden wat betreft naamgevingsconventies. Echter gebruiken veel programmeurs ook hun eigen standaarden. Belangrijk in teamverband is dat iedereen de (afgesproken) standaarden kent in een project.
Wil je zelf op een makkelijke manier leren programmeren? Misschien heb je al eens geprogrammeerd en was het te moeilijk of wil je helemaal vanaf 0 beginnen?
Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” kan je op een leuke en makkelijke manier de basis van het programmeren leren. Met goede basiskennis op zak is het veel makkelijker om je meer te gaan specialiseren.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.