C# (C sharp) leren: Hoe doe je dat en wat heb je eraan?

Als je C# (C sharp) wil gaan leren, dan zit je hier goed! C# spreek je in het Engels uit als C sharp. De programmeertaal lijkt op Java. Het is niet lastig om C# te leren als je het op de goede manier doet. Daarom bespreken we in dit artikel ook de beste leermethodes, zodat je optimaal C# kan leren. Verder gaan we bekijken wat C# precies is en wat je er allemaal mee kan doen. Programmeren in C# is leuk en er zijn veel mogelijkheden. Lees lekker verder!

Wat is C# (C sharp)?

Voor degenen die al ervaring hebben met C, C++ en/of Java is C# makkelijk te leren. C# is een object georiënteerde programmeertaal. Daarom is het belangrijk om de OOP (Object Oriented Programming) concepten goed te kennen. Als je hier nog niet zo in thuis bent, kan je dat natuurlijk leren. In 2001 is C# uitgebracht door Microsoft. C# is onderdeel van het .NET framework.

Microsoft heeft C# ontwikkeld, omdat Sun niet wilde dat Microsoft aanpassingen deed aan Java. Hierdoor is Microsoft maar zijn eigen programmeertaal gaan maken. Onder de vleugels van Microsoft is C# uitgegroeid tot een hele populaire programmeertaal. Het behoort zelfs momenteel tot de meest populaire programmeertalen van de wereld. Als je C# beheerst, zal je erg goed in de markt liggen. Er valt veel geld te verdienen als C# developer.

Veel geld

C# is een programmeertaal die geschikt is voor verschillende platformen, waaronder Windows, Linux en Mac. Applicaties gemaakt in het .NET framework met C# kunnen draaien op deze platformen.

C# staat bekend om zijn veilige en efficiënte code. Het legt de focus voor developers om veilige en efficiënte code te schrijven. Zo wordt dataverlies en onnodige code voorkomen.

Erg belangrijk is ook dat de ontwikkeling van C# absoluut niet stilstaat. De vooruitgang van C# gaat zelfs veel harder dan bij andere programmeertalen. Veel developers wereldwijd programmeren in C#. Het is belangrijk dat een programmeertaal in ontwikkeling blijft en de community groot en actief is. Hierdoor blijft de programmeertaal in leven en wordt het steeds beter.

Een grote community maakt het ook makkelijker om te leren en bugs op te lossen. Veel informatie staat dan al op internet, waardoor je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Stel je voor dat je een programmeertaal leert die amper meer doorontwikkeld wordt en de community uitsterft. Dan is er ook bijna geen vraag meer naar en kan je er weinig mee. Gelukkig is dit bij C# absoluut niet het geval. Het tegenovergestelde is waar.

C# (C sharp) programmeren: Wat kan je ermee?

C# was oorspronkelijk bedoeld om Windows applicaties mee te maken. Tegenwoordig kan je er gelukkig veel meer mee doen. Je hebt als C# developer veel mogelijkheden. Er is ontzettend veel vraag naar C# developers. Er is zelfs een tekort aan C# developers, waardoor je hoge eigen kan stellen qua geld als je C# beheerst. Programmeren in C# is leuk en brengt veel mogelijkheden met zich mee.

Websites en web applicaties

Met ASP.NET kan je hele mooie websites en web applicaties bouwen. De code voor de back-end wordt veelal geschreven in C# voor websites en web applicaties in ASP.NET. Echter kan C# ook in de front-end gebruikt worden. Hier enkele prachtige voorbeelden van websites en web applicaties die geschreven zijn in ASP.NET:

Games ontwikkelen

Met C# kan je gave games ontwikkelen. Er zijn verschillende frameworks die geschikt zijn om games mee te maken, zoals MonoGame. De gamewereld blijft zich doorontwikkelen en ook games gemaakt in C# worden populairder. Zelfs één van de grootste game engines (Unity) gebruikt C# als programmeertaal om games mee te maken. Op de website van Unity zie je prachtige voorbeelden van games die gemaakt zijn in C#. Ook op de website van MonoGame staan mooie voorbeelden.

C# programmeren: Xbox controller

Windows apps

Als je een computer hebt met Windows als besturingssysteem, ben je wel bekend met Windows apps. Het leuke is dat je deze kan maken met C#. Bij bekende Windows apps, zoals Skype, Spotify en Netflix, is de kans groot dat deze geschreven zijn met C#.

Machine Learning

Microsoft heeft speciaal een framework gemaakt waarmee je in .NET en C# Machine Learning applicaties kan bouwen. Dit framework heet ML.NET. Enkele voorbeelden van toepassingen die gemaakt zijn met ML.NET:

  • Hartziekte voorspeller
  • Toepassing om films aan te bevelen
  • Prijs voorspellen op de beurs
  • Aantal verkopen voorspellen van een winkel

Enkele andere mogelijkheden voor C# programmeurs/developers

  • Mobiele apps
  • Computer applicaties
  • Internet of Things
  • Artificial intelligence (Kunstmatige intelligentie)

Programmeren in C# brengt vele mogelijkheden met zich mee, zoals je hebt gelezen. Het zal zeker niet voor niks zijn als je C# gaat leren.

C# (C sharp) leren: Wat zijn de beste leermethodes?

Op internet is er veel informatie te vinden om C# te leren. Dit loopt sterk uiteen van slechte tot goede informatie. Voor beginners is veel informatie vaak lastig en niet goed uitgelegd. Dit kan ook demotiverend werken. Terwijl programmeren in C# juist leuk is!

Boeken en/of videocursussen maken het makkelijker en leuker voor beginners om C# te leren.

Boeken

“Head First C#” is echt een geweldig boek om op een eenvoudige en leuke manier C# te leren. Programmeren in C# is een feestje met dit boek en nog leerzaam ook!

Er zijn ook een aantal andere C# boeken voor beginners die ideaal zijn om C# te leren. In “De beste C# (C sharp) boeken voor beginners” hebben we ze op een rijtje gezet.

Videocursussen

Ben je minder van het boeken lezen? Dan staan er op Pluralsight de beste videocursussen over C# voor beginners. Er zijn verschillende videocursussen om vanaf 0 te beginnen. Je kan meer een expert worden door steeds moeilijkere videocursussen te volgen.

Pluralsight logo

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit geweldige platform. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het platform 10 dagen gratis uit te proberen!

Als je enthousiast bent geraakt en aan de slag gaat met C#, dan ligt de wereld aan je voeten. Succes!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie