Binaire klok: De ideale klok voor nerds!

Een binaire klok is eigenlijk onmisbaar voor bijvoorbeeld programmeurs of andere mensen die in de I(C)T actief zijn. Daarbuiten kan je natuurlijk ook (een beetje) een nerd zijn. Veel mensen zullen verbaasd zijn als ze deze klok thuis of bijvoorbeeld op je bureau zien staan. Jij kan dan uitleggen hoe ze een binaire klok kunnen aflezen. Eerst krijg je uitleg hoe je zelf een binaire klok kan aflezen. Daarna lees je waar je een binaire klok kan kopen. Lees snel verder!

Binaire klok

Verkrijgbaar bij

coolgift.com
Laatst bijgewerkt: 24 augustus 2023 - 16:20

Binaire klok uitleg

In deze uitleg leer je hoe je een binaire klok kan aflezen. Het is niet lastig, maar je moet maar net even weten hoe het werkt. De meeste binaire klokken zien er zo uit:

Binaire klok uitleg
Afbeelding 1

Kolommen

Je ziet in afbeelding 1 in totaal 6 kolommen. De eerste 2 kolommen bestaan uit uren, de volgende 2 uit minuten en de laatste 2 uit seconden.

Rijen

Er zijn in totaal 4 rijen. Op deze manier komen de getallen van de rijen tot stand:

Getal van rij in afbeelding 1Hoe getal tot stand komt
823
422
221
120

Binaire klok aflezen voorbeeld

We gaan het volgende voorbeeld gebruiken om een binaire klok af te lezen:

Binaire klok aflezen voorbeeld
Afbeelding 2

De tijd op de binaire klok in afbeelding 2 is: 14:06:07. Aan de hand van de volgende afbeelding leggen we uit hoe je eenvoudig een binaire klok kan aflezen:

Binaire klok aflezen voorbeeld uitleg
Afbeelding 3

Simpel gezegd tel je in elke kolom de waardes van alle groene lichtjes bij elkaar op. We lopen de kolommen na van links naar rechts. In de eerste kolom brandt alleen het groene lichtje met als waarde 1, dus hoef je niks bij elkaar op te tellen. 1 is het totaal.

Bij de tweede kolom hoef je ook niks bij elkaar op te tellen, want daar brandt alleen het groene lichtje met 4 als waarde. 4 is het totaal. De derde kolom heeft helemaal geen groene lichtjes branden. Dan is het totaal 0.

In de vierde kolom wordt het interessanter. Daar branden twee groene lichtjes met als waarde 2 en 4. Bij elkaar opgeteld is dat in totaal 6. De vijfde kolom heeft geen groene lichtjes branden, dus dan is het totaal 0.

De zesde kolom heeft drie groene lichtjes branden met als waarde 1, 2 en 4. Al deze waardes bij elkaar opgeteld is 7. Op deze manier kan je een binaire klok aflezen.

Het is vooral belangrijk om te onthouden wat de kolommen en rijen betekenen. Als je dit uit je hoofd weet, is het eenvoudig om een binaire klok af te lezen.

Een test voor jezelf of je het snapt

Probeer in de onderstaande afbeelding de tijd af te lezen:

Binaire klok aflezen test
Afbeelding 4

Het antwoord vind je in de laatste zin van dit artikel. Probeer niet te spieken!

Binaire klok kopen + extra tip

Het is niet heel eenvoudig om een binaire klok te kopen, maar op coolgift.com is dat gelukkig wel mogelijk. Dit is de beste binaire klok:

Binaire klok

Verkrijgbaar bij

coolgift.com
Laatst bijgewerkt: 24 augustus 2023 - 16:20

Ben je (een beetje) een nerd? Dan ben je eigenlijk verplicht om een binaire klok te kopen. Door de uitleg over het aflezen van een binaire klok heb je er nu ook echt wat aan.

Het artikel “De 5 gaafste binaire horloges” is ook interessant om eens te lezen.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Het antwoord van de test is: 23:58:02

2 gedachten over “Binaire klok: De ideale klok voor nerds!”

 1. Leuk verhaal, goede uitleg. Maar het gaat niet over een binaire klok maar over een hybride klok. Wij denken zo digitaal dat het normaal lijkt om ieder tiental naar een andere kolom te schrijven, maar in de binaire telling spelen tientallen geen enkele rol. Een echt binaire klok heeft drie kolommen, met zes posities in de seconden en minuten kolommen en vijf posities in de urenkolom (voor een 24 uurs klok, een 12 uurs klok heeft genoeg aan vier posities in de urenkolom). Een echt binaire klok is wel wat moeilijker af te lezen.

  Beantwoorden
  • Beste Koen,

   Bedankt voor je reactie.

   Zoals ik begrijp zijn er verschillende soorten binaire klokken. Degene hierboven is een “binary-coded decimal” klok en jij hebt het over een “binary-coded sexagesimal” klok. De binaire klok in dit artikel komt volgens mij het meeste voor.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie