In dit artikel lees je alles over een Bee-Bot. Eerst gaan we kijken wat het is en wat je er allemaal mee kan doen. Daarna komen er voorbeelden langs van leuke spelletjes en oefeningen, die jij als ouder, docent of misschien wel als grote broer kan maken. Met een Bee-Bot leren kinderen al op jonge leeftijd programmeren. Tot slot bevelen we aan waar je de Bee-Bot eenvoudig kan kopen. Lees lekker verder!
Wat is een Bee-Bot?
Een Bee-Bot is een erg leuk ontworpen robot, in de vorm van een bij. Voor jonge kinderen is het leuk om mee te spelen en het is ook erg leerzaam.
De Bee-Bot is vooral geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Door de Bee-Bot kunnen kinderen op jonge leeftijd al leren programmeren op een leuke manier.
Door de simpele bediening is het leuk voor kinderen om met een Bee-Bot te spelen. Om van de ene naar de andere plek te komen, kan je de Bee-Bot instructies geven.
Je kan heel veel verschillende spelletjes en oefeningen doen met een Bee-Bot. Je zou bijvoorbeeld zelf creatief aan de slag kunnen gaan met een groot vel papier en daar een plattegrond op maken. Lees daar meer over in “Voorbeelden van spelletjes en oefeningen”. Eerst gaan we kijken hoe een Bee-Bot werkt.
Hoe werkt de Bee-Bot?
Een Bee-Bot werkt heel simpel. Laten we eerst eens gaan kijken naar de knoppen bovenaan op de Bee-Bot:
Je ziet in totaal zeven knoppen op de bovenkant van de Bee-Bot. Hij kan voor- en achteruit rijden/bewegen. Elke beweging is steeds 15 cm, zowel voor- als achteruit.
De Bee-Bot kan ook draaien, zowel links als rechts. Dit kan door middel van de pijltjes naar links en naar rechts. Hij kan 90 graden draaien.
Er zijn twee blauwe knoppen. De “X” is om de eerder ingevoerde instructies te wissen en de “||” is om de Bee-Bot te pauzeren.
De groene “GO” knop is om de Bee-Bot te laten rijden/bewegen en de vooraf ingevoerde instructies uit te voeren.
Als je bijvoorbeeld op een plattegrond de Bee-Bot twee keer vooruit moet laten rijden/bewegen en één keer naar rechts, dan doe je dat op deze manier: Eerst druk je twee keer op de “vooruit” knop, daarna op het pijltje naar rechts, zodat de Bee-Bot 90 graden naar rechts draait. Tot slot druk je nog een keer op de “vooruit” knop. In “Voorbeelden van spelletjes en oefeningen” staat een video waarin je ziet hoe dat gaat.
Aan de onderkant zitten ook nog drie knoppen, namelijk:
- Een aan/uit knop
- Een knop om het geluid aan/uit te zetten
- Een knop om een signaal aan te zetten, zodat de Bee-Bot ook andere Bee-Bots herkent
Ook kan je je eigen stem opnemen, zodat bijvoorbeeld bij elke beweging duidelijk is voor de kinderen waar de Bee-Bot heengaat. Dat kan ook een leuke manier zijn om je kinderen woordjes te leren in andere talen.
Voorbeelden van spelletjes en oefeningen
Laten we gelijk gaan kijken naar een leuke video met gave ideeën om zelf ook te proberen:
De bovenstaande video is eigenlijk meer out-of-the-box gedacht. De meeste mensen gebruiken een map of maken zelf een plattegrond waarop de Bee-Bot kan rijden/bewegen.
Het is gaaf met met een groot vel papier, of meerdere kleinere vellen papier tegen elkaar aan, een plattegrond te maken. Deze plattegrond bestaat dan uit allemaal vierkanten van 15 bij 15 cm. Als je de Bee-Bot in één van de vierkanten in het midden zet, komt hij precies in het midden van de andere vierkanten uit, omdat elke beweging voor- en achteruit ook 15 cm is.
Dit is een leuk voorbeeld:
Enkele andere leuke educatieve ideeën:
- Groente en fruit plaatjes in de vierkanten leggen, zodat kinderen naar de goede moeten gaan, bijvoorbeeld als je aangeeft om de Bee-Bot naar een banaan te laten rijden/bewegen.
- Muren bouwen of tekenen tussen de lijnen van vierkanten, zodat de Bee-Bot daar niet doorheen mag gaan.
- Letters in de vierkanten schrijven en kinderen woorden laten maken, door van letter naar letter te gaan.
- Objecten op bepaalde plekken in een kamer leggen en een kind laten inschatten hoe je bij een bepaald object kan komen.
- Leren tellen door getallen in vierkante vakken te zetten en bij elke beweging de Bee-Bot hardop mee laten tellen.
Kinderen leren programmeren met een Bee-Bot
De Bee-Bot is een erg leuke manier om kinderen te leren programmeren. Programmeren is namelijk instructies geven aan een computer. In dit geval geven kinderen instructies aan een robot.
Kinderen leren op deze manier denken als een programmeur. Ze moeten vooruit denken en de instructies vooraf doorgeven aan de robot.
Op latere leeftijd zouden kinderen hier profijt van kunnen hebben. Veel banen gaan verloren, maar programmeurs zullen altijd nodig zijn. Als kind heb je een voorsprong als je de basis al kent, namelijk het vooruitdenken en instructies geven.
Bee-Bot kopen
Gelukkig zijn Bee-Bots ook in Nederland te koop. Hier op Bol.com kan je een Bee-Bot eenvoudig kopen. Daarbij kan het ook leuk zijn om vellen papier en stiften te kopen, zodat je zelf gave plattegronden kan maken.
De Bee-Bot is echt een hele leuke manier om een kind te leren programmeren. Omdat het zo leuk is, hebben kinderen helemaal niet in de gaten dat het educatief is.
Een kind doet er goed aan om op jonge leeftijd al te denken als een programmeur. Programmeren heeft de toekomst en een kind heeft er baat bij als het al vroeg is aangeleerd.
De Blue-Bot is een andere variant van de Bee-Bot, maar dan met meer mogelijkheden. Zeker interessant is om daar ook eens naar te kijken.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.