Android app maken: Het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!

In dit artikel gaan we bekijken hoe je een Android app maakt. Je zou een Android app kunnen programmeren, maar het is ook mogelijk om het zonder programmeren te doen. Het is geen raketwetenschap en jij kan het ook doen! Lees verder om erachter te komen welke optie het best bij jou past.

Ja, ik wil eenvoudig een Android app leren maken met dit geweldige boek!

Waarom zou je een Android app maken?

Er moet natuurlijk wel een reden zijn om een Android app te maken. Je zal vast al je eigen redenen hebben, maar daarnaast zijn er ook nog genoeg andere redenen.

Grote markt

Android bestaat al sinds 2008 en is in 2011 het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld geworden. Momenteel is Android nog steeds veruit het meest gebruikte mobiele besturingssysteem wereldwijd!

Als je een Android app gaat maken, heb je een heel groot bereik. Er zijn bijvoorbeeld veel minder mensen met een iPhone, waarop iOS draait. Je bereikt veel minder mensen als je een iOS app gaat ontwikkelen.

Geld verdienen

Met een Android app zou je geld kunnen verdienen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met een Android app geld te verdienen, hier wat mogelijkheden op een rijtje:

  • Advertenties
  • Abonnementsvormen
  • Gebruikersdata verkopen (Let wel op de privacy-wetgeving en vraag om toestemming aan gebruikers)
  • In-app aankopen, zoals het kopen van meerdere funtionaliteiten in een app of bijvoorbeeld muntjes in een game om sneller hogerop te komen
  • Affiliate marketing

Donald Duck met geld

Android app naast website

Het is handig om een Android app te maken als je bijvoorbeeld een populaire website hebt. Natuurlijk past niet bij elke populaire website een Android app. Je moet er vooral op letten of datgene wat op je website staat goed in een Android app past en of je doelgroep daar geïnteresseerd in is.

Android app in Google Play Store zetten

Om een Android app in de Google Play Store te zetten, moet je aan een aantal eisen voldoen. Op de officiële website van Google is daar meer informatie over te lezen. Het is vrij eenvoudig om te doen, op een laagdrempelige manier.

Een ander voordeel is dat je maar eenmalig $25 hoeft te betalen bij het publiceren van je eerste app. Dit is heel voordelig vergeleken met de App Store. Als je een iOS app in de App Store wil zetten, kost je dat $99 per jaar.

Google Play Store

Verschillende programmeertalen

In verschillende programmeertalen kan je een Android app maken. Met Java, Kotlin, C# en Dart is het mogelijk om een Android app te ontwikkelen.

Er zijn zelfs nog meer programmeertalen die je zou kunnen gebruiken, maar wij gaan ons in het volgende hoofdstuk focussen op deze vier programmeertalen. Deze vier programmeertalen worden ook het meest gebruikt voor de ontwikkeling van Android apps.

Eenvoudig met app maker

Het is geen eens nodig om te programmeren. Via app makers kan je ook al Android apps maken, zonder dat er code bij komt kijken. De mogelijkheden zijn wel kleiner.

Door te programmeren kan je de app veel meer naar je eigen hand zetten. Met een app maker ben je toch afhankelijk van het aanbod en de mogelijkheden van dat platform. Echter is het een goed en makkelijk alternatief als je niks met programmeren te maken wil hebben.

Ben je toch wel nieuwsgierig om te leren programmeren? Dan is het aan te raden om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Hierin leer je de basis van het programmeren. Kennis over de basis van het programmeren is nodig om een Android app te maken met code.

Android app maken door te programmeren

Programmeren is de beste optie om een goede Android app te ontwikkelen. Zoals eerder al beschreven, heb je veel zelf in de hand en kan je veel meer details in code toepassen. Bij een app maker mis je toch meestal de mogelijkheid om echte details aan een app toe te voegen.

Java

Java is al meer dan 20 jaar één van de meest populaire programmeertalen wereldwijd. Dit geeft ook aan dat het een goede en betrouwbare programmeertaal is, anders zou het niet voor zo’n lange tijd veel gebruikt worden door programmeurs. Lees in “Java leren” meer over Java.

Java logo

Voor Android development is Java een officiële programmeertaal. Dit betekent dat het goed aansluit op het besturingssysteem Android. Veel onderdelen van Android zijn ook geschreven in Java en veel API’s zijn zo ontwikkeld dat het makkelijk is om ze aan te roepen met Java.

Er zijn verschillende ontwikkelomgevingen om Android apps met Java mee te ontwikkelen. Android Studio en IntelliJ zijn één van de betere ontwikkelomgevingen.

Op Pluralsight staan veel goede videocursussen over het maken van een Android app met Java, zoals “Building Your First Connected App with Android Studio”. Zowel voor beginners als gevorderden. Je kan echt vanaf 0 beginnen en stap voor stap leren om een echte Android app te ontwikkelen en te publiceren in de Google Play Store.

Voor de videocursus “Building Your First Connected App with Android Studio” is het wel handig om eerst te begrijpen wat een API is. In “Wat is een API?” lees je daar meer over.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Het is zelfs mogelijk om het 10 dagen helemaal gratis uit te proberen. Neem zeker even een kijkje.

Pluralsight logo

Kotlin

In 2017 is Kotlin door Google ook benoemd als officiële programmeertaal voor Android development. De programmeertaal is nog niet zo oud, het is namelijk pas in 2011 gelanceerd. Het is een opkomende programmeertaal en eentje om rekening mee te houden voor de toekomst.

Veel Android programmeurs en bedrijven stappen zelfs over van Java naar Kotlin, omdat ze de programmeertaal beter vinden. Wil je meer over Kotlin lezen? Lees dan het “Kotlin” artikel.

Ook voor Kotlin zijn de ontwikkelomgevingen Android Studio en IntelliJ erg goed. Deze ontwikkelomgevingen geven een goede ondersteuning aan Kotlin.

Kotlin logo

Op Pluralsight staan de beste videocursussen over hoe je een Android app maakt met Kotlin, zoals “Developing Android Applications with Kotlin: Getting Started”. Beginners kunnen echt vanaf 0 beginnen tot het publiceren van de app in de Google Play Store. Het leuke is dat je binnen een korte tijd een echte Android app leert programmeren met Kotlin. Ook voor gevorderden zijn er videocursussen.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Het is zelfs mogelijk om het 10 dagen helemaal gratis uit te proberen. Neem zeker even een kijkje.

C#

C# is door Microsoft ontwikkeld en in 2001 gelanceerd. Het is momenteel zelfs één van de meest populaire programmeertalen ter wereld! Lees in “C# (C sharp) leren” meer over C#.

Met C# is het mogelijk om in Xamarin cross-platform apps te ontwikkelen. Android hoort daar ook bij. Veel bedrijven maken gebruik van C# in Xamarin om naast Android ook eenvoudig voor andere mobiele besturingssystemen apps te maken in één codebase.

Xamarin is momenteel de beste ontwikkelomgeving om Android apps met C# te ontwikkelen.

C# leren: C# (C sharp) logo

Op Pluralsight zijn goede videocursussen over het ontwikkelen van Android apps met C#, zoals “Building Your First Xamarin.Android App from Start to Store”. Voor beginners en gevorderden zijn er goede videocursussen.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Het is zelfs mogelijk om het 10 dagen helemaal gratis uit te proberen. Neem zeker even een kijkje.

Dart

Dart is ontwikkeld door Google en verscheen in 2011. Net zoals Kotlin is Dart een opkomende programmeertaal en eentje om rekening mee te houden voor de toekomst.

Met Google zijn UI toolkit Flutter en Dart is het mogelijk om Android en iOS apps te maken vanuit één codebase. Net zoals in Xamarin is het eenvoudiger om op die manier apps te maken voor meerdere mobiele besturingssystemen.

Android Studio, IntelliJ en Visual Studio Code zijn geschikte ontwikkelomgevingen om apps te ontwikkelen met Flutter en Dart.

Het boek “Apps ontwikkelen met Flutter” is echt een grote aanrader! Zelfs als je geen ervaring met programmeren hebt, kan je met dit boek apps leren ontwikkelen met Flutter en Dart.

Dartbord met groene en gele pijlen

Android app maken zonder te programmeren

Programmeren is geen eens noodzakelijk om een Android app te maken. Er zijn verschillende app makers waarmee je zonder te programmeren een Android app kan ontwikkelen.

In de cursus “Apps maken” van NHA leer je om een Android app te maken met de app maker Mobincube. Deze cursus is ideaal als je een Android app wil ontwikkelen en niet wil programmeren!

Zoals eerder ook al aangegeven in het artikel zijn de mogelijkheden met een app maker zoals Mobincube wel kleiner dan wanneer je echt zelf een Android app programmeert.

Heb je nu nog geen programmeerervaring en wil je daarom niet een Android app programmeren? Lees dan het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” om op een hele makkelijke manier de basis van het programmeren te leren.

Veel succes met het maken van een Android app! Misschien wil je nog iets meer informatie over hoe je een app maakt in het algemeen? Lees dan “Hoe maak je een app?”.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

8 gedachten over “Android app maken: Het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!”

  1. Hallo,

    Ik vraag me af of de appformaat hier leren maken ook geldig js voor ios of echt enkel voor android?

    En wat leren we hier zoal worden we geholpen bij het creeeren van ons eigen app of zijn het algemene cursussen. Ik wil bijvoorbeeld een app waarmee ieder zijn eigen 3d avatar kan maken. Zijn zulke dingen mogelijk bij deze cursus?

    Alvast bedankt, Esra

    Beantwoorden
    • Hoi Esra,

      Dit artikel is puur bedoeld voor Android apps. Bijvoorbeeld op Pluralsight, bij NHA en met de programmeertaal Dart kan je ook iOS apps leren maken. Met Dart kan je vanuit één codebase een Android en iOS app maken.

      Het is handig om de maker van de desbetreffende cursus die je wil volgen te benaderen. Dan kan je vragen of je met de kennis die je opdoet een app kan ontwikkelen waar iedereen zijn eigen 3D avatar kan maken. Je kan ook zelf onderzoeken welke technieken je precies nodig hebt om de app te maken die je wil. Op basis daarvan kan je cursussen zoeken die daarop aansluiten.

      Gr. Bas

      Beantwoorden
  2. Ik wil, als leek, eenmalig een kleine app programeren. Puur omdat een dergelijke app niet te krijgen is. Ik wil elke dag om 10.00u herinnerd worden om mijn pillen in te nemen. Maar ik wil het alarm voor de eerstvolgende keer uitzetten als ik de pillen al eerder heb ingenomen. Er zijn heel veel pillen apps en reminder apps, maar ik heb er geeneen gevonden die het alarm voor alleen de eerstvolgende keer uit zet. Welke programmeertaal / tool kan ik als leek het beste gebruiken?

    Beantwoorden
    • Hoi Charles,

      Ik heb even voor je gezocht. Zo te lezen moet dat met de Android app “Alarmy” kunnen.

      Als je het toch zelf wil programmeren, dan zou ik Java gebruiken. Daar is voor beginners het meeste informatie over te vinden momenteel op het internet.

      Gr. Bas

      Beantwoorden
  3. hallo,

    ik zou een app willen maken om basketbal wedstrijden te scouten. Ook de mogelijkheid om te ’tekenen’ zou ik integreren….
    Dit met de bedoeling om het te commercialiseren.
    Ik ben echter een leek hierin maar zou er graag mijn eigen app van maken, met mijn ideeën hierbij.
    Is Java of Lotion hiervoor geschikt? Is er 1 van de 2 beter?
    Gebruiksgemak moet voor de gebruiker voorop staan, eenvoudige bediening op een tablet….

    Alvast bedankt voor uw feedback.

    Beantwoorden
    • Hoi Kristof,

      Sorry voor de late reactie, je bericht is in de spamfolder terechtgekomen.

      Ik weet niet wat je met Lotion bedoeld, maar ik zou voor Java gaan. Je kan als beginner het meeste informatie over Java vinden op het internet.

      Wel is het handig om in ieder geval basiskennis van programmeren te hebben.

      Je moet er veel tijd in steken om zo’n app te maken, zeker als beginner.

      Je kan het ook (gedeeltelijk) uitbesteden.

      Succes!

      Gr. Bas

      Beantwoorden

Plaats een reactie