De kans is groot dat je weleens een 404 error bent tegengekomen. Het staat ook wel bekend als “404 not found” en “HTTP error 404”. Eerst gaan we kijken wat een 404 error is. Daarna worden er oplossingen gegeven voor websitebezoekers en web developers. Als web developer is het handig om een 404 error pagina te maken en hier gaan we het tot slot over hebben. Lees snel verder!
Wat is een 404 error?
Niemand zit erop te wachten, maar toch zal je weleens een 404 error tegenkomen. 404 error is een HTTP statuscode en geeft aan dat de URL niet bestaat.
Andere benamingen voor 404 error zijn:
- 404 not found
- HTTP error 404
- 404 page
- Page not found
- Error page
- Code 404
- HTTP code 404
Als je een website bezoekt, stuurt de browser een verzoek (Request) naar de server om de bestanden van de website op te halen. De server stuurt een antwoord (Response) terug naar de browser. Als de browser de bestanden krijgt, leest het deze uit en laat aan jou de website zien.
Het kan ook zo zijn dat je een foutmelding terugkrijgt. HTTP (HyperText Transfer Protocol) zorgt voor de communicatie tussen de browser en de server. Wanneer de URL niet bestaat, stuurt de server een HTTP statuscode terug naar de browser, namelijk 404 error.
Er zijn verschillende HTTP statuscodes. Bijvoorbeeld HTTP statuscode “200 OK” is een bekende. Deze HTTP statuscode geeft aan dat de server het verzoek goed heeft afgehandeld.
Een ander bekend voorbeeld is “400 Bad Request”. Deze HTTP statuscode geeft aan dat het verzoek aan de server niet correct is. De server begrijpt het verzoek niet.
Op Wikipedia staat een mooi lijstje van andere HTTP statuscodes. We zijn hier echter voor de 404 error en in het volgende hoofdstuk gaan we kijken hoe je een 404 error kan oplossen.
404 error oplossen
Je kan op twee manieren naar een 404 error kijken, namelijk als websitebezoeker en/of als web developer. Voor zowel een websitebezoeker als web developer gaan we kijken naar de oplossingen.
Voor websitebezoekers
Misschien val jij wel onder de websitebezoekers. Wilde je een website bezoeken en kwam je een 404 error tegen? Hier zijn mogelijke oplossingen:
- Misschien heb je wel een (spellings)foutje gemaakt in de URL. Check of de URL helemaal klopt en probeer het daarna opnieuw.
- Probeer de zoekmachine van de website uit. Vaak kom je met het juiste zoekwoord op de goede pagina uit die je wilde zien, als deze nog bestaat.
- Laad de pagina opnieuw zonder de cache mee te nemen door Ctrl + F5 tegelijkertijd in te drukken. Helpt dat niet? Probeer dan eens handmatig het cache geheugen te legen in je browser en laad de pagina opnieuw.
- Als je op Google de naam van de website intypt met de juiste zoekwoorden, kom je ook vaak op de juiste pagina terecht. Uiteraard moet de pagina dan wel bestaan.
- Hebben de bovenstaande oplossingen niet geholpen? Neem dan contact op met de beheerder van de website. Die kan je vast en zeker verder helpen.
Voor web developers
Als web developer heb je natuurlijk een ander doel dan als websitebezoeker. Je wil zorgen voor de beste oplossing die goed is voor je bezoekers. Hieronder staan oplossingen voor de 404 error die je als web developer kan doorvoeren:
- Als je een URL hebt veranderd, zorg dan voor een 301 Redirect. Hierdoor krijgen je bezoekers geen 404 error te zien, maar ze worden direct doorverwezen naar de goede URL.
- Heb je de pagina helemaal verwijderd van je website? Zorg dan ook dat je de URL uit Google haalt. Als de URL van je verwijderde pagina nog in Google staat, krijgen bezoekers een 404 error op deze pagina te zien.
- Maak een nette 404 error pagina. Meer daarover in “404 error pagina maken”.
Soms heb je geen eens in de gaten dat interne en externe links op je website een 404 error bevatten. Handig is dan om Google Search Console te gebruiken of bijvoorbeeld een website of app die checkt of er dode links zijn op je website, zoals “dead link checker”.
SEO (Search Engine Optimization) is belangrijk om je website hoog in Google te krijgen. Veel 404 errors is erg slecht voor SEO. Google straft je daarvoor en je website zal lager gaan ranken.
Als je je website serieus neemt en zo gebruiksvriendelijk mogelijk wil maken voor je bezoekers, zorg dan voor het oplossen en/of goed afhandelen van 404 errors.
404 error pagina maken
Een goede 404 error pagina maken is heel belangrijk. Als je dit namelijk doet, is de kans groter dat bezoekers op je website blijven. Een 404 error kan namelijk afschrikken, waardoor bezoekers snel weer weggaan.
We gaan het hier niet technisch maken. De web developers komen er wel uit om de onderstaande tips toe te passen. Wil je zelf een web developer worden, maar heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eens “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren”.
Voor degenen die een WordPress website hebben of een WordPress website willen maken, komen de beste plugins in WordPress ook nog voorbij om een 404 error pagina te ontwikkelen. Hier heb je meestal geen programmeerkennis voor nodig.
Tips
Hieronder staan goede tips om toe te passen in een 404 error pagina:
- Maak op een nette en vriendelijke manier duidelijk aan de bezoeker dat de URL niet bestaat.
- Laat het design van de 404 error pagina overeenkomen met de rest van je website.
- Plaats een zoekbalk op de 404 error pagina, zodat bezoekers naar de juiste pagina kunnen zoeken.
- Plaats een link naar je homepage en/of meest gelezen artikelen.
- Plaats een link naar de meest verkochte producten als je een webshop hebt.
In WordPress
In WordPress heb je hele handige plugins, waarmee je heel eenvoudig een 404 error pagina kan maken. Heb je nog geen WordPress website? Binnen korte tijd maak je al een mooie WordPress website. Eén van de beste WordPress thema’s “GeneratePress” is echt een aanrader! Wij gebruiken het thema ook.
De volgende plugins zijn heel handig om een 404 error pagina mee te maken:
Voorbeelden
Tot slot kan je nog een aantal voorbeelden van 404 error pagina’s bekijken van andere grote websites. Hierdoor doe je nog meer inspiratie op.
bol.com:
ad.nl:
nu.nl:
marktplaats.nl:
nos.nl:
carwow.co.uk:
In het laatste voorbeeld kunnen bezoekers zelfs een auto game spelen op een 404 error pagina. Dit is een hele slimme manier om bezoekers toch vast te blijven houden op de website.
Hopelijk weet je beter wat een 404 error is en hoe je het op kan lossen, zowel als websitebezoeker en als web developer. Je hebt in ieder geval goede tips gekregen en inspiratie opgedaan om een professionele 404 error pagina te maken, als je een web developer bent.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.